Kalkulačka porodného 2018. Dostanete ho?

U prvního dítěte je porodné třináct tisíc, u druhého deset tisíc korun. Nárok mají jen chudší rodiny. Máme pro vás kalkulačku, která ukáže, jestli porodné dostanete, i rady, jak o něj žádat.
Kalkulačka porodného 2018. Dostanete ho?

Porodné je dávka, kterou stát rodinám s nižšími příjmy přispívá na náklady související s narozením prvního a druhého dítěte. Dostane ho rodina, jejíž příjmy byly v kalendářním čtvrtletí předcházejícím čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo, nižší než 2,7násobek životního minima. Nezáleží, jestli jsou rodiče manželé, pokud žijí ve společné domácnosti, považují se za rodinu a jejich příjmy se při posuzování nároku sečtou.

Zohledňují se čisté výdělky ze zaměstnání a podnikání, podpora v nezaměstnanosti, nemocenské dávky, mateřská, důchody a některé sociální dávky. Nezapočítává se přídavek na dítě a rodičovský příspěvek.

Anketa

Komu porodné podle vás?

Další předpoklad nároku na porodné je, že rodiče mají trvalý pobyt a bydliště v Česku; podmínku trvalého pobytu ale může v odůvodněných případech odpustit Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Jak nízké příjmy musíte mít

Rodina složená z matky, otce a jednoho novorozeněte, která žije ve společné domácnosti, dostane v roce 2018 porodné, pokud její průměrný čistý příjem není vyšší než 20 817 korun měsíčně. U osamělé matky je měsíční hranice příjmu 13 176 korun.

Pozor!

Při výpočtu životního minima se započítává i čerstvě narozené dítě (tedy aktuální situace rodiny), porovnává se ale s příjmy manželů nebo partnerů před jeho narozením – zásadní jsou příjmy v kalendářním čtvrtletí předcházejícím čtvrtletí, kdy se dítě narodilo. Pokud přišlo na svět například v květnu, poměřují se s aktuálním životním minimem rodiny průměrné čisté příjmy za leden až březen. Čtvrtletí jsou v každém roce čtyři: leden až březen, duben až červen, červenec až září a říjen až prosinec – nemusí jít tedy nutně o tři měsíce bezprostředně předcházející porodu.

U druhého potomka je měsíční hranice příjmu vyšší, životní minimum rodiny je totiž ovlivněné tím, že už jedno starší dítě máte: porodné dostane rodina, jejíž čistý příjem v předchozím čtvrtletí nebyl vyšší než 25 515 korun měsíčně. Pro matku samoživitelku platí hranice 17 874 korun měsíčně.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

V případě dvojčat, dělá porodné na první z nich třináct tisíc, na druhé deset tisíc korun. Pokud kromě dvojčat máte ještě jedno starší dítě, můžete porodné čerpat jen na první dvojče, a to ve výši deset tisíc korun. Jestli máte už dvě starší děti, porodné nedostanete, i když jste na první dvě děti dávku nečerpali. Stejně je to u jiných rodin s více dětmi. Vždy platí, že porodné můžete dostat jen na první dvě živě narozené děti – pokud máte dostatečně nízké příjmy.  

Nárok na porodné má matka, tedy žena, která dítě porodila. Když má otec děti i z dřívějších vztahů, žena kvůli tomu o nárok na porodné na své první dvě děti nepřijde.  

Porodné můžou čerpat i adoptivní rodiče a lidé, kteří převezmou dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů, dítěti ale nesmí být při převzetí víc než jeden rok. Pěstouni nárok na porodné nemají.

I u adoptivních rodičů se samozřejmě posuzuje výše příjmů. Když pak přijmete do trvalé péče další dítě do jednoho roku věku, můžete porodné dostat i na něj. Když se vám později narodí nebo adoptujete další, v pořadí už třetí dítě, porodné už nedostanete – ohledně porodného vždycky platí první dvě děti a dost, ať už jsou vlastní nebo adoptované.  

Zajímá vás, jestli v roce 2018 dosáhnete na porodné? Odpoví naše kalkulačka.

Kalkulačka porodného. Mám nárok na porodné?

+

Další kalkulačky

Žádáme o porodné

Jak už jsme zmínili, porodné náleží matce, i když se posuzují příjmy obou rodičů. Pokud žena, která dítě porodila, zemře, ale splňovala podmínky nároku a porodné jí (ani nikomu jinému) nebylo vyplacené, může porodné dostat otec dítěte.

Stahujte!

Aktuální formuláře žádosti o porodné a další lejstra. Nezapomeňte, že když je řeč o čtvrtletním příjmu, jde o kalendářní čtvrtletí a má to být čtvrtletí předcházející tomu, ve kterém se dítě narodilo. Pokud tedy přišlo na svět například v květnu, předcházející kalendářní čtvrtletí je leden až březen.

Když jde o dítě svěřené do péče manželům, dostane porodné jeden z nich. Když se nedohodnou, rozsoudí je úřad práce.

O porodné se žádá na kontaktním pracovišti Úřadu práce, příslušném podle místa vašeho bydliště. S sebou vezměte průkaz totožnosti, rodný list dítěte/dětí, doklad o výši čtvrtletních příjmů a v případě převzetí dítěte do péče nahrazující péči rodičů také rozhodnutí soudu. A vyplněnou žádost o porodné. Čerstvé formuláře nabízíme ke stažení v boxu vpravo.

Kdo má datovou schránku nebo elektronický podpis, můžete žádat elektronicky na webu Ministerstva práce a sociálních věcí.

O porodné musíte požádat nejpozději jeden rok po narození dítěte (respektive jeho převzetí do péče). Vždy se ale budou zohledňovat vaše příjmy před narozením dítěte nebo jeho převzetím do péče (nikoli příjmy před podáním žádosti).

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 10. 2018 10:55, Venca

Tohle je opravdu ubohý! Ženský rodí všichni stejně ne a neměl by se brát ohled na to kolik si kdo vydělá! Zase jsou na tom akorát dobře cikáni a nemakačenky jako vždy! Slušný Čech na to akorát doplácí......

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 1. 2019 22:32

naštěstí nemáte

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

29. 12. 2023 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

Rodičovský příspěvek obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Na rozdíl od ní ale náleží všem rodičům pečujícím o malé děti. Od roku 2024 jeho výše stoupla na 350 tisíc korun,... celý článek

Rodičovský příspěvek stoupne, ale zkrátí se. Potvrzeno

27. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Rodičovský příspěvek stoupne, ale zkrátí se. Potvrzeno

Zvýšení rodičovského příspěvku se dotkne jen dětí narozených od 1. ledna 2024. Současně se zkrátí maximální doba čerpání.

Partners Financial Services