Těhotenské balíčky. Neplaťte za to, co můžete mít zadarmo

Čekáte miminko? Takže už víte, že láska nepřináší „jen žal a výdaje“, jak se zpívá v písničce, ale spoustu radosti. A výdaje. Možná vám gynekolog nabídnul těhotenský balíček za pár tisíc. Pojďme se podívat, co v takových balíčcích bývá. A jak neplatit zbytečně víc.
Těhotenské balíčky. Neplaťte za to, co můžete mít zadarmo

Zdroj: Shutterstock

V okamžiku, kdy se potvrdí těhotenství, začínají nejenom rodičovské radosti i starosti. Začíná taky běžet počitadlo, které zhruba jednou do roka vygeneruje pár novinových titulků jako Kolik stojí v Česku vychovat dítě? Možná vás to zruinuje. A často to počítadlo spustí přímo gynekolog, který jednou rukou vystavuje těhotenský průkaz a druhou nabízí těhotenský balíček s tou nejlepší péčí o vás i vaše děcko.

Kdo by nechtěl nejlepší péči? Než ale sáhnete pro peněženku – nezapomeňte, že platíte povinně veřejné zdravotní pojištění, že to není právě málo peněz a že za tyhle peníze máte ve zdravotním systému spoustu věcí už zaplacených. A platit jednu věc dvakrát je nerozum. 

Za to, na co máte nárok zdarma, si od vás lékař nesmí nic účtovat. Nesmí ani provedení těchto vyšetření podmiňovat tím, že zároveň musíte podstoupit nějaký jiný, placený úkon. „Lékař nesmí vyšetření, které má jako poskytovatel zdravotních služeb nasmlouváno se zdravotní pojišťovnou, odmítnout provést ani je podmiňovat zaplacením jiných doplňujících nadstandardních služeb,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Klára Doláková.

A mám to zadarmo!

Co jste si tedy už zaplatili? „Do 14. týdne těhotenství má žena absolvovat komplexní prenatální vyšetření, včetně vyšetření laboratorního a ultrazvukového,“ uvádí nás do problematiky Jana Sixtová, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Součástí tohoto vyšetření je i vystavení těhotenské průkazky s podrobnou informací o dalším průběhu prenatální péče,“ říká Sixtová.

Pak se postup liší podle toho, jestli je těhotenství bez komplikací, nebo ho lékař uzná za rizikové. V prvním případě chodí budoucí maminka až do 34. týdne těhotenství na pravidelné kontroly jednou za čtyři až šest týdnů. Po 34. týdnu pak až do porodu absolvuje kontrolu jednou za jeden až dva týdny. U rizikového těhotenství jsou návštěvy lékaře samozřejmě častější, v závislosti na velikosti a povaze rizik.

Všechna tato vyšetření, jak pro těhotenství málo rizikové, tak rizikové, jsou placená z vašeho zdravotního pojištění. „V gynekologické péči se z veřejného zdravotního hradí veškerá zdravotní péče, jak pravidelná – tedy dispenzární, tak i péče nepravidelná vyvolaná změnou zdravotního stavu,“ potvrzuje Jan Mates, mluvčí Vojenské zdravotní pojišťovny ČR.

Těhotenství a doktoři

Kromě vyšetření z předchozího odstavce má v 18. až 20. týdnu těhotenství u každé těhotné proběhnout ultrasonografické vyšetření k zachycení případných patologií. V běžné řeči se místo tohohle dlouhého názvu říká, že se jde na „ultrazvuk“ nebo na „sono“ – všecko je to totéž. Ve 20.–22. týdnu je další ultrazvuk.

Ve 24.–28. týdnu se chodí na orální glukózový toleranční test – ten by měl včas odhalit těhotenskou cukrovku. Od 28. týdne prevence RhD aloimunizace, to ale jen u RhD negativních žen. Ve 28.–34. týdnu další laboratorní vyšetření, ve 30.–32. týdnu třetí ultrazvuk, ve 35.–37. týdnu vyšetření přítomnosti streptokoků B a ve 40. týdnu kardiotokografický non-stress test. Tohle všechno hradí zdravotní pojišťovna. I když je frekvence návštěv a rozsah vyšetření vyšší, protože těhotenství provázejí zvýšené komplikace a rizika, pořád jsou to výkony, které platí pojišťovna z pojistného, které všichni odvádíme.

Pokud se například prokážou nějaké nesrovnalosti, může lékař těhotnou poslat na takzvané superkonziliární ultrazvukové vyšetření. „Tento výkon je v zásadě výkonem nadstavbovým,“ říká Jan Mates z Vojenské zdravotní pojišťovny. „Slouží ke zpřesnění nebo dokončení diagnostiky, když se na základě provedených základních screeningových ultrazvukových vyšetření nebo na základě biochemického či kombinovaného screeningu zjistí podezření na patologii,“ dodává Mates. Když vás na takové vyšetření odešle lékař, jdou náklady za pojišťovnou. Pokud ho maminka chce preventivně podstoupit na vlastní žádost, musí si ho i zaplatit.

Rozbalujeme balíček

Kromě vyšetření, které jsou součástí standardní lékařské péče, doktoři nabízejí i vyšetření jiná. Nejčastěji je to prvotrimestriální screening zaměřený na odhalování vrozených vad. Jindy se mu říká taky kombinovaný test, NT screening nebo screening Downova syndromu. Je to komplexnější vyšetření, pro které se mezi 10. a 11. týdnem těhotenství odebírá krev těhotné k biochemickému rozboru a nejlépe mezi 12. a 14. týdnem se provádí komplexní ultrazvukové vyšetření plodu. Vyšetření, které má s 90procentní jistotou zjistit vady plodu, jako je třeba Downův syndrom, pojišťovny nehradí.

Ultrazvuk 3D a 4D

3D ultrazvukZdroj: Shutterstock

Na obyčejné tiskárně vám snímek z ultrazvuku vyjede lékař asi zadarmo, za fotopapír a kvalitnější tisk si nejspíš připlatíte. Pro náročnější pak je 3D ultrazvuk – portrét děťátka modelovaný z několika snímků; působí to věrně i strašidelně, jak vidíte na obrázku. Pro nejnáročnější je varianta 4D, ve které se doplní čtvrtá dimenze – tedy čas. Můžete si pak doma pouštět filmy z bříška. 

Prvotrimestriální vyšetření lékaři často doporučují a často ho také přibalují do balíčku nadstandardní péče, který nabízejí. Součástí takových balíčků bývá:

  • prvotrimestrální screening
  • vitaminy pro těhotné
  • vzdělávací letáky a brožury o prenatální péči
  • fotografii z ultrazvuku při každé návštěvě
  • flash disk s fotografiemi či krátkými videosekvencemi
  • 3D fotka z ultravzuku
  • sdělení pohlaví miminka
  • přístup otce k vyšetření
  • objednání na přesný čas
  • možnost telefonické konzultace
  • sdělení výsledků vyšetření přes SMS
  • a další.

Tenhle výčet je jenom orientační, každý lékař, který takový balíček nabízí, si ho sestavuje podle svého. A různá bývá i cena – někde si za balíček řeknou 1500 korun, jinde 5000 a ještě jinde může být i za 8000 korun. A v jiné ordinaci vám většinu z něj poskytnou bez říkání i bez placení.

Je vidět pindík? Nepovím, kupte si balíček

In Utero
Zdroj: Shutterstock

Některé ženy se bohužel setkaly s tím, že jim jejich doktor odmítl prozradit pohlaví miminka, protože si od něj nekoupily těhotenský balíček. Může to být dost nepříjemné, protože pohlaví miminka dneska chce znát většina maminek, a neposiluje to zrovna důvěru mezi pacientkou a jejím lékařem, ale moc se s tím dělat nedá. „Určení pohlaví miminka nepatří mezi povinnosti dané legislativou a jen těžko ho lze lékaři přikázat,“ říká Klára Doláková. V takovém případě nezbývá než se zkusit s doktorem domluvit, například na úhradě menší sumy jen za tohle tajemství. Ostatně velká část lékařů má určení pohlaví prostě v ceníku, většinou za několik málo stokorun. Jiná možnost je najít si jiného lékaře. Anebo prostě kupovat dupačky v neutrální barvě.

Předporodní kurzy a táta u porodu

Zeptejte se v porodnici.

Za předporodní kurzy můžete zaplatit pár stovek, ale taky pár tisíc. Anebo taky nic. V některých porodnicích se dělávají zdarma. Platí to, co platilo vždycky: Líná huba… A nezapomeňte se podívat taky na příspěvky od zdravotní pojišťovny: každá letos na předporodní kurzy přispívala.

Za připuštění tatínka k porodu zaplatíte někde pár stovek. A někde i přes tisícovku. Anebo taky nic. V některých porodnicích je to prostě součástí nabídky. Mrkněte i do bonusů zdravotních pojišťoven, některé tatínkovi na celoživotní zážitek přispějou.

A neplatí to přece jenom taky pojišťovna? Prozkoumejte bonusy!

Než svému lékaři dáte několik tisíc za služby navíc, podívejte se, jestli pro vás nemá nějaké speciality vaše pojišťovna. Řada z nich těhotným pojištěnkám proplácí nadstandardní vyšetření nebo přispívá na doplňkové služby nebo třeba doplňky stravy.

Například Vojenská zdravotní pojišťovna přispívá těhotným 1500 korun na prvotrimestrální screening, nebo kurz cvičení pro těhotné, nebo předporodní kurz a 200 korun na vitaminy, kyselinu listovou, železo, vlákninu, probiotika a podobné doplňky stravy.

Všeobecná zdravotní pojišťovna přispívá na prvotrimestrální screening, nebo triple test a příspěvek nabízí taky na podrobné hodnocení morfologie plodu a screening růstové restrikce plodu.  

Prozkoumejte tedy, na co je vám ochotná přispět zdravotní pojišťovna, a porovnejte to s nabídkou v balíčku. Pak si teprve dobře rozmyslete, co z jeho obsahu pro vás má skutečně nějakou hodnotu a jestli je cena za to přiměřená. Záleží jen na vás, jestli vám stojí za to platit třeba objednání na přesný čas (který vám stejně asi nikdo nemůže stoprocentně zaručit) nebo jestli si budete chtít schovávat x fotek z ultrazvuku nebo i videosekvenci.

Pokud by vás z balíčku zajímalo jenom něco, informujte se o příspěvcích své zdravotní pojišťovny. A pozor: některé nabízejí příspěvek „jednou za celé těhotenství“, ale u jiných se některé příspěvky dají čerpat jednou ročně, takže pokud vám těhotenství vychází přes Silvestra, o některé peníze si můžete říct dvakrát. Na asi nejžádanější prvotrimestrální vyšetření to nedává smysl, ale i pár stovek na vitaminy se může hodit. Zvlášť dneska.

Přehled příspěvků zdravotních pojišťoven těhotným a čerstvým maminkám

VZP
Vojenská zdravotní pojišťovna
RBP
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Všeobecná zdravotní pojišťovna nabízí celkem až 3000 korun během těhotenství a rok po porodu, přispívá na

  • prvotrimestrální screening
  • podrobné hodnocení morfologie plodu ve II. trimestru těhotenství
  • ultrazvukový screening růstové restrikce plodu ve III. trimestru těhotenství
  • neinvazivní prenatální test (např. TRISOMY test)

Kromě toho lze získat peníze také na

  • vhodnou pohybovou aktivitu v těhotenství
  • kurz přípravy k porodu pořádaný porodnicí
  • služby laktačních poradkyň
  • na pomůcky ke kojení 
  • na zakoupení nebo zapůjčení monitoru dechu, včetně nákupu náhradní podložky k monitoru dechu
  • na dentální hygienu nebo balíček dentální hygieny

Zdroj: VZP. Přesné podmínky zde

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR
Česká průmyslová a zdravotní pojišťovna
Oborová zdravotní pojišťovna

Pojišťovna Ministerstva vnitra ČR má pro maminky nastávající a právě nastalé 1500 korun na

  • předporodní kurz pro těhotné odborně vedený zdravotnickým personálem
  • cvičení pro těhotné
  • vitaminy a doplňky stravy pro těhotné
  • vyšetření související s těhotenstvím nehrazené z veřejného zdravotního pojištění, např. genetické nebo vyšetření štítné žlázy (UZ, hladina jódu)
  • vyšetření 3D nebo 4D ultrazvukové (vyšetření nebo kombinované vyšetření s ultrazvukem může být provedeno v 1. trimestru: prvotrimestrální screening)
  • odběr pupečníkové krve
  • pomůcky pro kojení
  • laktační poradenství
  • cvičení pro ženy po porodu
  • vitaminy a doplňky stravy po porodu

Zdroj ZP MV. Přesné podmínky zde

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Veronika Doskočilová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo neplatiče pošle alimenty stát. Náhradní výživné prošlo

16. 12. 2020 | Veronika Hejná | 16 komentářů

Místo neplatiče pošle alimenty stát. Náhradní výživné prošlo

Náhradní výživné má stát vyplácet maximálně dva roky ve výši do 3000 korun měsíčně. Dluh bude vymáhat na rodiči, který alimenty neplatí.

Sleva na manželku ušetří až 25 tisíc na daních. Jak na to

12. 3. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Sleva na manželku ušetří až 25 tisíc na daních. Jak na to

Pokud si jeden z manželů ve společné domácnosti loni vydělal méně než 68 tisíc korun, může si druhý z páru odečíst z daní 24 840 korun. Co se do limitu počítá a na co si ještě dát pozor? celý článek

Otcovská 2020. Kdo má nárok a kolik dostane

9. 2. 2020 | Monika Veselíková | 1 komentář

Otcovská 2020. Kdo má nárok a kolik dostane

Přehled aktuálních pravidel a kalkulačka otcovské poporodní péče.

Partners Financial Services