Sleva na manželku ušetří až 25 tisíc na daních. Jak na to

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 12. 3. 2020 | 2 komentáře
Pokud si jeden z manželů ve společné domácnosti loni vydělal méně než 68 tisíc korun, může si druhý z páru odečíst z daní 24 840 korun. Co se do limitu počítá a na co si ještě dát pozor?
Sleva na manželku ušetří až 25 tisíc na daních. Jak na to

Zdroj: Shutterstock

Máme nový přehled! Jestli vás zajímají daně za rok 2021 (nebo 2022), jděte na něj

Následuje archivní článek týkající se daní za rok 2019.

Když máte partnera na rodičovské dovolené, nebo z jiného důvodu loni neměl výraznější příjmy, můžete využít daňovou slevu na vyživovaného manžela. Na daních za rok 2019 tak můžete ušetřit až 24 840 korun.

Manžel s vyššími příjmy si tedy může odečíst z vypočtené daně nejenom 24 840 korun sám za sebe jako základní slevu na poplatníka, ale při splnění podmínek také stejnou částku za vyživovaného manžela (v praxi jde častěji o manželku). 

Pravidla slevy se oproti předchozím letům nemění. Stejná zůstává i její výška a limit příjmů.

Aby si jeden z manželů mohl slevu odečíst, nesmí vlastní příjmy druhého manžela – na kterého si uplatňuje slevu – za loňský rok přesáhnout 68 000 korun.

Do limitu se počítají hlavně všechny výdělky ze zaměstnání (včetně takzvaných dohod) a podnikání. Dál se počítají peněžitá pomoc v mateřství, dávky nemocenského pojištění, podpora v nezaměstnanosti, všechny typy důchodů, ale třeba i příjmy z prodeje nemovitostí (pokud nepatří do společného jmění manželů), příjmy z dědictví či darů. Rozhodující je hrubý, nikoliv čistý příjem.

Naopak do limitu se nepočítají dávky státní sociální podpory, tedy především rodičovský příspěvek, porodné či přídavek na dítě. Na tom, že se rodičovský příspěvek do limitu nepočítá, nic nezměnila ani letošní novela (podrobněji jsme o jejích dopadech psali v samostatném článku). Nepočítají se ani dávky pomoci v hmotné nouzi, státní příspěvky na penzijní připojištění či doplňkové penzijní spoření, státní příspěvky na stavební spoření ani třeba stipendium při studiu.

S námi přiznání nebolí

Skřipeček

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? 

Rychle, spolehlivě a bezbolestně?

Máme řešení!

Do vlastního příjmu se zahrnují příjmy dosažené od 1. ledna do 31. prosince 2019. Jestliže jde o příjmy ze zaměstnání a byly vyplacené do 31. ledna 2020, počítají se mezi příjmy roku 2019 (a naopak výplata obdržená v lednu 2019 se počítala už do příjmů za rok 2018). Tahle výjimky platí jen pro příjmy ze zaměstnání, takže například dávky vyplacené v lednu 2020 se už započítávají do příjmu za rok 2020.

Tuhle slevu ale můžete využít jenom za kalendářní měsíce, na jejichž začátku jste splňovali dvě podmínky: Jednak manželství, jednak žití ve společně hospodařící domácnosti. Zatímco základní sleva na poplatníka 24 840 korun je tedy nedělitelná na měsíce a přísluší vždycky za celý rok, sleva na manžela se skládá vlastně z dvanácti částí.

Za každý měsíc, kdy zmíněné podmínky – manželství a společné hospodaření – splňujete, si můžete z daní odečíst jednu dvanáctinu roční slevy na manžela/manželku, tedy 2070 korun měsíčně. Jestliže jste měli svatbu třeba 20. července 2019, můžete slevu uplatnit jenom za srpen až prosinec.

Na druhou stranu můžete slevu využít i po rozvodu. Rozhodující je, že manželství trvalo na začátku těch (loňských) měsíců, za které slevu uplatňujete. Není nutné, aby trvalo i při podání daňového přiznání. Jestliže tedy manželství skončilo rozvodem 10. září, může si jeden z partnerů uplatnit slevu za leden až září – ovšem jen tehdy, když na začátku těchto měsíců stále ještě „hospodařili ve společné domácnosti“.

Dvojnásobnou slevu – 49 680 korun ročně, což je 4140 korun měsíčně – můžete uplatnit, pokud má manžel(ka) průkaz ZTP/P, tedy zvlášť těžké postižení s potřebou průvodce.

Slevu si bez omezení mohou odečítat i podnikatelé, kteří používají výdajové paušály.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová loni přišla s nápadem na omezení slevy. Zatím ale nemá konkrétní podobu ani většinovou podporu. Netýká se tedy ani příjmů za rok 2019, ani za rok 2020. Podle Maláčové by na slevu nově měli mít nárok jenom lidé, kteří pečují o děti, starší příbuzné či postižené.

Kdy se vyplatí přiznat, i když nemusíte

Daňové přiznání se vám vyplatí podat, jestliže jste loni byli zaměstnaní jenom část roku, zatímco zbytek času jste byli třeba na mateřské, v důchodu, studovali nebo hledali si jinou práci. Základní daňovou slevu na poplatníka totiž lze využít vždycky v celé výši 24 840 korun ročně – bez ohledu na to, jak dlouho v daném roce vaše výdělečná činnost trvala.

Jestli jste slevu na poplatníka v průběhu roku nevyčerpali celou (každý měsíc se odečítá jen poměrná část), máte nárok na „vratku“ daně od finančního úřadu. Není potřeba k tomu hned podávat přiznání. Pokud jste v průběhu roku pracovali jen u jednoho zaměstnavatele (třeba v rámci brigády), můžete ho požádat o provedení ročního zúčtování.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services