Na porodné dosáhne víc lidí. Nová kalkulačka

Díky zvýšení životního minima se do příjmové hranice vejde víc rodin než doteď. Na druhou stranu některé z nich o nárok přijdou, protože nově se do příjmů počítá i rodičovský příspěvek.
Na porodné dosáhne víc lidí. Nová kalkulačka

Ilustrační foto: Shutterstock / Tatyana Tomsickova

Zatímco dřív se porodné vyplácelo plošně všem bez ohledu na výdělek, od roku 2011 je z něj sociální dávka. Stát ji přiklepne pouze rodinám s nízkými příjmy, dávku lze navíc čerpat jen na první a druhé dítě.

Porodné se vyplácí jednorázově. Na první narozené dítě přispěje stát 13 tisíc korun, na druhé 10 tisíc korun. Nárok na porodné ovšem vznikne pouze rodinám, jejichž příjem je nižší než 2,7násobek životního minima.

Životní minimum představuje společensky uznanou hranici příjmů pro zajištění základních životních potřeb: jídla, oblečení a hygieny. O životním minimu domácnosti rozhoduje počet jejích členů – odlišné částky se počítají za prvního a druhého dospělého, liší se i v závislosti na věku nezaopatřených dětí.

Protože se životní minimum od roku 2012 neměnilo, zatímco výdělky i ceny rostly, vešlo se do hranice 2,7násobku čím dál míň lidí. Od dubna 2020 se to po dlouhé době změní: Vláda totiž schválila zvýšení životního minima. Díky tomu dosáhne i na porodné víc rodin.

 

Životní minimum

do března 2020

Zvýšení

od dubna 2020

Jednotlivec3 410 Kč3 860 Kč
První osoba v domácnosti3 140 Kč3 550 Kč
Druhá a další dospělá osoba v domácnosti2 830 Kč3 200 Kč
Dítě do 6 let1 740 Kč1 970 Kč
Dítě od 6 do 15 let2 140 Kč2 420 Kč
Dítě od 15 do 26 let (nezaopatřené)2 450 Kč2 770 Kč
 

Existenční minimum 

do března 2020

Zvýšení

od dubna 2020

Osoba2 200 Kč2 490 Kč

Konkrétní životní minimum pro vaši domácnost si lehce spočítáte na naší kalkulačce životního minima. Ukazuje jak částky, které platí do konce března, tak i schválené zvýšení od začátku dubna.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Do takzvaného rozhodného příjmu pro přiznání porodného se počítají čisté výdělky (po odpočtu zdravotního a sociálního pojištění a daní) ze zaměstnání nebo čistý zisk z podnikání. Nadto úředníci započítají také některé dávky:

Naopak přídavky na dítě se v potaz neberou.

Proč se od ledna 2020 počítá do příjmů i rodičovský příspěvek? „Docházelo k jednoznačné pozitivní diskriminaci rodičů disponujících vyššími příjmy z pracovní aktivity, kteří mohli volit vyšší měsíční výši čerpání rodičovského příspěvku a zároveň splňovali i nárok na porodné pro druhé dítě. Tato situace šla proti smyslu porodného, které má pomoci nízkopříjmovým rodinám zajistit potřeby nově narozeného dítěte,“ vysvětluje Kateřina Brodská z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Kdo dosáhne na porodné

Nejdřív se podívejme, jak to funguje do konce března 2020:

Rodina ve složení matka, otec a jedno právě narozené dítě na porodné dosáhnou, pokud jejich průměrný čistý příjem ve zkoumaném období (tím je kalendářní čtvrtletí předcházející kalendářnímu čtvrtletí, v němž se dítě narodilo) dělal míň než 20 817 korun (jde o 2,7 násobek životního minima rodiny 7710 korun). Pokud jde o rodiče samoživitele, odpovídá horní hranice příjmů částce 13 176 korun.

Ať máte na víc

Od rozvodu jste odešli s nízkým výživným, které pro dítě nestačí. Začalo chodit do školy. Nebo se zlepšila finanční situace druhého rodiče. Poradíme, co s tím.

Nestačí vám alimenty? Co dělat, když potřebujete víc

Pozor! Při výpočtu životního minima se započítává i čerstvě narozené dítě (tedy aktuální situace rodiny), porovnává se ale s příjmy manželů nebo partnerů před jeho narozením – rozhodující jsou příjmy v kalendářním čtvrtletí předcházejícím čtvrtletí, kdy se dítě narodilo. Pokud tedy přišlo na svět například v prosinci, poměřují se s aktuálním životním minimem rodiny průměrné čisté příjmy za červenec až září.

Při narození druhého dítěte stoupne životní minimum, a tím pádem i limit pro příjmy. Nově bude životní minimum odpovídat sumě 9450 korun (pokud je prvnímu dítěti méně než šest let) a porodné úředníci přiklepnou, jestliže měsíční příjem rodiny v předchozím čtvrtletí nepřekročí 25 515 korun. Pro samoživitele s druhým čerstvě narozeným dítětem je hraniční příjem 17 874 korun.

A jak se to změní po zvýšení životního minima od dubna 2020?

Rodina ve složení matka, otec a jedno právě narozené dítě na porodné dosáhnou, pokud jejich průměrný čistý příjem ve zkoumaném období (kalendářní čtvrtletí předcházející tomu, v němž se dítě narodilo) dělal míň než 23 544 korun (jde o 2,7 násobek životního minima rodiny 8720 korun). Pokud jde samoživitele, odpovídá horní hranice příjmů částce 14 904 korun.

Při narození druhého dítěte bude životní minimum odpovídat sumě 10 690 korun (pokud je prvnímu dítěti méně než šest let). Porodné tedy úředníci přiklepnou, jestliže měsíční příjem rodiny v předchozím čtvrtletí nepřekročí 28 863 korun. Pro samoživitele s druhým čerstvě narozeným dítětem bude hraniční příjem 20 223 korun.

Kalkulačka porodného. Mám nárok na porodné?

+

Další kalkulačky

Anketa

Dostali byste porodné?

Jak žádat o porodné

O porodné lze žádat na kontaktním pracovišti úřadu práce, a to nejdřív v den narození dítěte. Nárok na dávku můžete uplatnit až jeden rok zpětně, vždycky se ale posuzují příjmy před narozením dítěte nebo jeho převzetím do péče. Jakmile lhůta uběhne, nárok na porodné zanikne.

Vedle potřebných formulářů – jejich seznam najdete na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí – nezapomeňte také občanský průkaz a rodný list dítěte. Pokud jste převzali dítě do péče, neobejdete se bez příslušného písemného rozhodnutí. Jestliže máte datovou schránku nebo elektronický podpis, můžete o porodné žádat online. 

Dodejme, že nárok na porodné má vždy žena, která dítě porodila. Jestliže má tedy otec nějaké ratolesti z předešlých vztahů, jeho současná partnerka (čerstvá matka) nárok na porodné neztrácí.

Když se rodině s nízkými příjmy narodí dvojčata, dostanou rodiče na první z nich třináct tisíc korun, na druhé deset tisíc. S jinými pravidly musí počítat rodiče, kteří před narozením dvojčat jedno dítě měli: porodné deset tisíc korun dostanou jenon na jedno z dvojčat. A pokud mají rodiče dvě starší děti, na porodné už nedosáhnou.

Přinášíme víc informací

Přídavky na dítě jsou dlouhodobá sociální dávka pro rodiny s nízkými příjmy. Spočítejte si, jestli máte nárok a kolik dostanete.

Přídavek na dítě 2020. Kdo má nárok a jak je vysoký


Podle čeho se určuje výše výživného? Má nějaké minimum nebo maximum? A jaká další důležitá pravidla přijdou ke slovu při sporech rodičů? Poradíme.

Rozvod a alimenty na děti: Jak vysoké výživné dostanete?

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 12. 2019 9:02, Romana K.

Porodné by se mělo vyplácet všem nebo by se mělo zrušit. Já jsem dítě porodila úplně stejně jako jiné naše spoluobčanky, které nepracují a jen natahují ruce,aby jim stát na všechno dal. I děti pracujících lidí potřebují kočárek, postýlku a další výbavu, akorát že my pracující si musíme na všechno vydělat a než si dítě pořídíme,tak musíme počítat,zda na to máme. A pak z našich daní ještě musíme živit děti sociálně slabých.

+386
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2019 13:56

z porodneho 13000 zbytek rodiny fakt neuzivi....

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

29. 12. 2023 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

Rodičovský příspěvek obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Na rozdíl od ní ale náleží všem rodičům pečujícím o malé děti. Od roku 2024 jeho výše stoupla na 350 tisíc korun,... celý článek

Rodičovský příspěvek stoupne, ale zkrátí se. Potvrzeno

27. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Rodičovský příspěvek stoupne, ale zkrátí se. Potvrzeno

Zvýšení rodičovského příspěvku se dotkne jen dětí narozených od 1. ledna 2024. Současně se zkrátí maximální doba čerpání.

Partners Financial Services