Rodičovský příspěvek nově ovlivní porodné. Slevu na manželku ne

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 25. 2. 2020 | 2 komentáře
Mezi příjmy, které se počítají pro nárok na porodné, patří od ledna i rodičovský příspěvek. Naopak u daňové slevy na manželku či manžela se nic nemění.
Rodičovský příspěvek nově ovlivní porodné. Slevu na manželku ne

Zvýšení rodičovského příspěvku přineslo od začátku letošního roku i některé další změny. Mimo jiné i tu, že „rodičák“ se nově počítá do příjmů při výpočtu nároku na porodné

Naopak při zjišťování nároku na daňovou slevu na vyživovanou manželku či manžela se nic nezměnilo. I dál tedy platí, že rodičovský příspěvek se mezi příjmy nezapočítává. Daňovou slevu (až 24 840 korun za rok) lze využít, jestliže vlastní příjmy druhého manžela – na kterého si uplatňujete slevu – nepřesáhnou 68 000 korun za rok. 

Na redakci webu Peníze.cz se obrátilo několik matek, kterým pracovnice úřadu práce sdělily, že podle nových pravidel se příjem z rodičovského příspěvku bude od letoška počítat do příjmů pro výpočet zmíněně daňové slevy. Ve skutečnosti se ale (narozdíl od porodného) opravdu nic nemění.

„Rodičovský příspěvek se do vlastních příjmů pro účely uplatnění slevy na manželku nezahrnuje,“ potvrzuje i Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství.

Změna u porodného

Ke změně tedy došlo jen u počítání nároku na porodné. „Od počátku roku 2020 se rodičovský příspěvek započítává do rozhodného příjmu,“ říká Kateřina Brodská z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Pravidla u porodného se tím srovnala s dalšími sociálními dávkami - s přídavkem na dítě, příspěvkem na bydlení a s dávkami v hmotné nouzi. Podle dat ministerstva dopadne změna pravidel u porodného na zhruba tisícovku rodin ročně.

Co přinese duben

Díky zvýšení životního minima se do příjmové hranice vejde víc rodin než doteď. Na druhou stranu některé z nich o nárok přijdou, protože nově se do příjmů počítá i rodičovský příspěvek.

Na porodné dosáhne víc lidí. Nová kalkulačka

Odlišná dosavadní pravidla pro zápočet příjmu z „rodičáku“ pramenila z toho, že porodné se stalo takzvaně příjmově testovanou dávkou až v roce 2011, tedy později než další podobně fungující dávky. Politici tehdy u porodného zvolili mírnější pravidla.

„Docházelo k jednoznačné pozitivní diskriminaci rodičů disponujících vyššími příjmy z pracovní aktivity, kteří mohli volit vyšší měsíční výši čerpání rodičovského příspěvku a zároveň splňovali i nárok na porodné pro druhé dítě. Tato situace šla proti smyslu porodného, které má pomoci nízkopříjmovým rodinám zajistit potřeby nově narozeného dítěte,“ vysvětluje Brodská, proč ministerstvo prosadilo od letošního roku zpřísnění.

Část rodičů tedy o nárok na porodné přijde. Výraznější dopad by ale měla mít jiná změna, která přijde od dubna díky zvýšení životního minima.

Od roku 2011 už nemají na porodné nárok všechny rodiny, ale jenom ty, jejichž příjmy nepřekročí 2,7násobek životního minima. Tato částka od letošního dubna po víc než osmi letech stoupne, a to o 13,2 procenta, aby se aspoň dorovnala inflace od posledního zvýšení. Díky tomu dosáhne na porodné víc rodin, protože se snadněji vejde do jeho 2,7násobku.

Samotná částka porodného se nemění. Na první dítě tedy stále dělá 13 tisíc korun a na druhé 10 tisíc. Pokud se při prvním porodu narodí dvojčata, vyplatí se rodičům rovnou obě sumy.

Kalkulačka porodného. Mám nárok na porodné?

+

Další kalkulačky

Sleva na manželku se nemění

Naopak u daňové slevy na manželku či manžela se nic nemění ani pro příjmy za rok 2019 (tedy v aktuálním daňovém přiznání), ani pro příjmy za rok 2020.

Jak tahle sleva funguje? Daň si můžete snížit až o 24 840 korun, pokud vyživujete manželku či manžela. Tedy v situaci, kdy vyděláváte, zatímco váš partner ne – protože je třeba na mateřské, rodičovské nebo z jiného důvodu loni neměl práci s výraznějšími příjmy.

S námi přiznání nebolí

Skřipeček

Potřebujete vyplnit daňové přiznání? 

Rychle, spolehlivě a bezbolestně?

Máme řešení!

Vlastní příjmy druhého manžela – na kterého si uplatňujete slevu – za loňský rok nesmí přesáhnout 68 000 korun za rok. Do limitu se počítají hlavně všechny výdělky ze zaměstnání, podnikání či takzvaných dohod, dále peněžitá pomoc v mateřství, dávky nemocenského pojištění nebo podpora v nezaměstnanosti. Naopak se do nich nepočítají dávky státní sociální podpory, tedy především rodičovský příspěvek, porodné či přídavek na dítě.

Novela, která od letošního ledna zvýšila rodičovský příspěvek a přinesla některé další změny, se daňové slevy na manželku netýká. K žádnému omezení tedy nedojde, rodičovský příspěvek se dál nepočítá mezi vlastní příjmy

Nemění se ani ostatní pravidla: Tuhle slevu můžete využít jenom za kalendářní měsíce, na jejichž začátku jste splňovali dvě podmínky: Jednak manželství, jednak žití ve společně hospodařící domácnosti. Jestliže jste měli svatbu 20. července 2019, můžete slevu uplatnit jenom za srpen až prosinec.

Za každý takový měsíc si můžete z daní odečíst 2070 korun měsíčně. Výše slevy, limit příjmů ani další základní podmínky se oproti předchozímu roku nezměnily.

Dvojnásobnou slevu – 49 680 korun ročně – můžete uplatnit, pokud má manžel(ka) průkaz ZTP/P, tedy zvlášť těžké postižení s potřebou průvodce.

Ministryně Jana Maláčová loni přišla s nápadem, že by na slevu nově měli mít nárok jenom lidé, kteří pečují o děti, starší příbuzné či postižené. Návrh ale zatím nemá konkrétnější podobu, natož potřebnou podporu. Slevu za rok 2020 tedy zcela jistě neomezí.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další praktické rady i aktuality! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services