Kolik dostanu při karanténě. Kalkulačka náhrady mzdy

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 9. 3. 2020 | 13 komentářů
Spočítejte si, na co máte nárok při státem nařízené karanténě. Řídí se stejnými pravidly jako klasická pracovní neschopnost.
Kolik dostanu při karanténě. Kalkulačka náhrady mzdy

Zdroj: Shutterstock

Zaměstnanec, kterého lékař poslal do karantény kvůli hrozbě koronaviru, má prvních 14 dnů nárok na náhradu mzdy – a to i v případě, že je zaměstnanec (zatím) zdravý a jde především o prevenci.

Při karanténě platí stejná pravidla i částky jako u klasické pracovní neschopnosti. Zaměstnavatelé tedy lidem zaplatí 60 procent takzvaného vyměřovacího základu – což je hrubá mzda zkrácená takzvanými redukčními hranicemi (čím víc člověk vydělává, tím víc se mu základ krátí).

Zavřená škola: žádost o ošetřovné ke stažení

Od středy 11. 3. platí zákaz výuky na základních, středních, vysokých i vyšších odborných školách. Pokud budete muset zůstat doma s dítětem mladším desíti let, máte nárok na ošetřovné, a to po dobu 9 dnů, samoživitel může ošetřovné čerpat až 16 dní. Ošetřovné se vyplácí za kalendářní dny, tedy i za sobotu a neděli. Formulář by vám měla vydat a potvrdit škola, u nás si ho ale můžete stáhnout a předvyplnit.

Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy)

Náhrada mzdy přísluší za dny, v které by zaměstnanec jinak – kdyby nemusel do karantény – pracoval. Proplácejí se i první tři neodpracované dny.

Konkrétní částka se odvíjí od toho, kolik si zaměstnanec v předchozím kalendářním čtvrtletí vydělal v průměru za hodinu. Když musíte do karantény v březnu, počítají se příjmy za říjen až prosinec minulého roku.

Teprve když karanténa nebo pracovní neschopnost trvá déle než dva týdny, dostává zaměstnanec od patnáctého kalendářního dne klasické nemocenské dávky od správy sociálního zabezpečení. Od patnáctého do třicátého dne jde o 60 procent průměrného výdělku (redukovaného vyměřovacího základu), ve druhém měsíci se zvyšují na 66 procent a od 61. dne pak na 72 procent.

Obě dávky vám spočítá naše kalkulačka, která pro zjednodušení počítá s měsíční hrubou mzdou.

Živnostníci a další podnikatelé (OSVČ) nedostávají při prvních 14 dnech karantény nic, protože nemají zaměstnavatele. Od 15. dne pak mají nárok na nemocenské dávky od státu, ale jen pokud si dobrovolně platili nemocenské pojištění.

Optimální nemocenské pojistné pro zvolené dávky v nemoci 2020

Další kalkulačky


Psali jsme víc:

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 12. 2020 7:03, Danieka

Dobry den. Nevim proc karantena se pocita jako nemocenska. Kdyz za to ten clovek nemuze a trpi za toho druheho. A jeste k tomu to mnel prikazane hygienou. No je to zajimave. A hlavne nespravedlive

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 3. 2020 9:57, eďa

tady je to opravdu výkvět neznalosti kosmických zákonitostí na všech úrovních řízení včetně vlády i ČNB. Na prvním místě je zisk za každou cenu (exponenciálně se zvyšující daně, pokuty, poplatky, šikana, rozvrat a destrukce spol.) a až na tom posledním zdraví a životy národů. Tak jak to asi může dopadnout ? Ten vir je ze 100% dostane a zem se od padlých andělů konečně vyčistí....

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

Dlouhodobé ošetřovné je dávka určená lidem, jejichž blízký se ocitl v takovém stavu, že je potřeba o něj doma aspoň měsíc pečovat. Dávka má vykrýt výpadek příjmu a případně pomoct promyslet... celý článek

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

6. 4. 2022 | Tomáš Beck | 3 komentáře

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu umožní lidem, kteří se zraní v zaměstnání, získat vyšší kompenzaci. Může tím skončit dlouholetá nespravedlnost.

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

27. 1. 2022 | Petr Kučera | 20 komentářů

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

Na kompenzaci od státu mohou výjimečně dosáhnout i podnikatelé, kteří si neplatili nemocenské pojištění. Platí však pro ně přísnější podmínky než pro pojištěné.

Partners Financial Services