Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

Gabriel Pleska | rubrika: Když se řekne | 16. 2. 2024
Dlouhodobé ošetřovné je dávka určená lidem, jejichž blízký se ocitl v takovém stavu, že je potřeba o něj doma aspoň měsíc pečovat. Dávka má vykrýt výpadek příjmu a případně pomoct promyslet si, co dál. Nedostane ji ale každý.
Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

Zdroj: Pleska / Midjourney

V systému nemocenského pojištění existuje dvojí ošetřovné. Jedno je na pár dní a využívá se hlavně v situaci, když vám onemocní dítě nebo i dospělý blízký člověk a potřebuje denní péči. Podmínky jsme podrobně rozepsali v předchozím článku

Tenhle článek se zaměří na dlouhodobé ošetřovné. Odpoví na nejčastější otázky:

Co je to dlouhodobé ošetřovné?

Dlouhodobé ošetřovné je jedna z dávek nemocenského pojištění. Z něj se kromě dlouhodobého ošetřovného platí nemocenskápeněžitá pomoc v mateřství (mateřská)otcovská dávka poporodní péče (otcovská)vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství a klasické (krátkodobé) ošetřovné.

Hlavní rozdíl proti obyčejnému ošetřovnému je vyjádřený v přívlastku: dlouhodobé ošetřovné je určené pro lidi, kteří budou muset někomu věnovat celodenní péči, a počítá se, že to bude trvat aspoň měsíc.

Další rozdíl je v tom, že na dlouhodobé ošetřovné dosáhne v případě potřeby víc lidí.

Kdo má nárok na dlouhodobé ošetřovné?

Obojí ošetřovné se vyplácí z nemocenského pojištění. Zaměstnanci ho (spolu se svými zaměstnavateli) mají povinné, podnikatelé (OSVČ) si ho můžou platit dobrovolně. Obyčejné ošetřovné ale podnikatelé nedostanou. To dlouhodobé dostat můžou. Samozřejmě jenom tehdy, když si nějakou dobu platí nemocenské pojištění.

Konkrétně si OSVČ musí nemocenské pojištění platit aspoň tři měsíce před nástupem na dlouhodobé ošetřovné. Zaměstnanci ho musí mít placené aspoň devadesát dní v předcházejících čtyřech měsících.

O dlouhodobé ošetřovné může žádat jednak poměrně široký okruh příbuzných: samozřejmě přímí potomci a přímí předkové, manželé a registrovaní partneři, ale i sourozenci, neteře a synovci lidé, strýcové a tety. A jejich manželé, registrovaní partneři a dokonce i druzi a družky – ti ovšem musí žít ve stejné domácnosti jako člověk, s nímž se druží.

Kromě příbuzných a jejich protějšků může ošetřující osobou být i člověk, kterého s ošetřovaným úředně pojí jen trvalé bydliště.

Kromě zaplaceného nemocenského pojištění a propojení mezi ošetřovaným a ošetřujícím je pro nárok na dlouhodobé ošetřovné důležitá zdravotní situace osoby, o kterou se má pečovat.

O koho se můžu starat a dostávat při tom dlouhodobé ošetřovné?

O dlouhodobé ošetřovné se dá úspěšně žádat, pokud:

  • ošetřovaný člověk byl aspoň čtyři dny hospitalizovaný (počítá se i den nástupu do zdravotnického zařízení i den propuštění),
  • lékaři předpokládají, že po propuštění o něj bude potřeba pečovat aspoň třicet dní a
  • ošetřovaný člověk podepíše, že o to ošetřování stojí, svůj souhlas může později samozřejmě odvolat.

Hospitalizace není vyžadována u neléčitelných lidí, kteří potřebují domácí péči. U nich stačí potvrzení od doktora. A od nezletilých ošetřovaných se nevyžaduje souhlas.

Jak dlouho může trvat dlouhodobé ošetřovné?

Už před žádostí o dávku se počítá s tím, že ošetřování bude trvat aspoň třicet dní. Přesto může z nejrůznějších příčin – včetně smutných – skončit dřív. Maximální doba, po kterou je možné dlouhodobé ošetřovné pobírat, je devadesát dní.

Je samozřejmě možné, že potřeba celodenní péče bude i trvat i poté. Problém s penězi může aspoň trochu zmírnit příspěvek na péči.

Kolik je dlouhodobé ošetřovné? Jaká je výše dávky?

Kolik ošetřující osoba dostane celkem na dlouhodobém ošetřovném, záleží na dvou věcech: kolik vydělávala (respektive odváděla sama či prostřednictvím zaměstnavatele na nemocenském pojištění) a kolik dní ošetřovala. Počítá se úplně stejně jako obyčejné ošetřovné, proto můžete využít naši kalkulačku výše ošetřovného – a výslednou denní dávku jen vynásobit příslušným počtem dní. 

Nejdřív se stanoví denní vyměřovací základ. U zaměstnanců by to v zásadě měl být jejich průměrný denní výdělek. Ten se v roce 2024 zredukuje takhle: Do 1466 korun se z něj započítá 90 procent. Z toho, co je od 1477 do 2199 korun, se započítá 60 procent. Z toho, co je od 2200 do 4397 korun, se započítá 30 procent. A pokud máte to štěstí, že vyděláváte víc, máte smůlu, protože do ošetřovného se to už nepočítá.

Kde a kdy se podává žádost o dlouhodobé ošetřovné?

Žádost o dlouhodobé ošetřovné se může podat do osmi dní po dni propuštění ošetřované osoby z nemocnice. K žádosti patří ještě vyplněný formulář Rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče – vystavuje ho lékař z ústavu, kde byl ošetřovaný hospitalizován. Buď v den propuštění, nebo do tří pracovních dní ode dne, kdy je o něj požádán.

U nemocného, který je nevyléčitelně nemocný a chce jen dožít doma, stačí potvrzení ošetřujícího lékaře.

Výhodnější životní pojištění? Jde to!

Srovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a najdeme vám výhodnější podmínky.

Žádost o dlouhodobé ošetřovné se dá vyplnit online na ePortálu České správy sociálního zabezpečení, tam je k nalezení i formulář k vytištění. Dá se i vyzvednout na kterékoli pobočce sociálky. Je potřeba na něm vyplnit nacionále ošetřujícího a ošetřovaného, ošetřovaný musí podepsat svůj souhlas. Pokud ho nedokáže stvrdit podpisem, vyžadují se svědci. Pokud má opatrovníka nebo zákonného zástupce, stačí souhlas jejich.

Rozhodnutí od lékaře a žádost předává zaměstnanec zaměstnavateli. Ten ji pak předá na okresní správu sociálního zabezpečení, která rozhoduje o přidělení dávky a taky pak peníze posílá.

OSVČ si žádost a další písemnosti na správu sociálního zabezpečení doručuje sama.

Úspěšným podáním žádosti o dlouhodobé ošetřovné a jeho přiznáním to ale nekončí. Bude ještě potřeba dokládat, a to měsíčně, že potřeba ošetřování trvá. Ošetřující lékař to potvrzuje na formuláři Potvrzení o trvání potřeby dlouhodobé péče. Případně může vydávat i Rozhodnutí o ukončení potřeby dlouhodobé péče.

Můžou se při ošetřování (a pobírání ošetřovného) lidi vystřídat?

Střídat se při péči je možné i vhodné. Jen je potřeba podstoupit všechno to zmíněné papírování. Ošetřující osoba musí (zaměstnanec prostřednictvím zaměstnavatele, OSVČ sama) dodat na správu sociálního zabezpečení vyplněný tiskopis Oznámení o ukončení poskytování dlouhodobé péče. Případně může poskytování dlouhodobé péče ukončit ošetřovaný pomocí tiskopisu Odvolání souhlasu s ošetřováním, doručeného na sociálku.

Kdy mi přijde dlouhodobé ošetřovné na účet?

Pokud si zažádáte o výplatu na účet, přijde vám na účet. Můžete si peníze nechat poslat i složenkou, ale poplatek za poštu vám z ošetřovného strhnou.

Když správa sociálního zabezpečení dlouhodobé ošetřovné přizná, vyplácet ho začne nejpozději do měsíce od data, kdy k ní dorazily podklady.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

6. 4. 2022 | Tomáš Beck | 3 komentáře

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu umožní lidem, kteří se zraní v zaměstnání, získat vyšší kompenzaci. Může tím skončit dlouholetá nespravedlnost.

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

27. 1. 2022 | Petr Kučera | 20 komentářů

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

Na kompenzaci od státu mohou výjimečně dosáhnout i podnikatelé, kteří si neplatili nemocenské pojištění. Platí však pro ně přísnější podmínky než pro pojištěné.

Nová nemoc z povolání. Sedavé profese mají smůlu

28. 12. 2021 | Jana Divinová | 6 komentářů

Nová nemoc z povolání. Sedavé profese mají smůlu

Seznam se po mnoha letech příprav rozšíří o chronická onemocnění bederní páteře. Nedostanou se však na něj například nemoci krční páteře, nemoci bederní páteře z celotělových vibrací... celý článek

Partners Financial Services