Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude výraznější než dosavadní zvyšování důchodu.
Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Zdroj: Shutterstock

Z celkem 2,37 milionů starobních důchodců pracuje necelá desetina. To je podle ministerstva práce a sociálních věcí málo. Jejich počet má zvýšit novinka, která by je finančně motivovala zůstat na trhu práce.

Do návrhu důchodové reformy, který chce ministerstvo poslat na vládu do konce února, proto doplní stoprocentní slevu na důchodové pojištění. Čistý výdělek zaměstnance ve starobním důchodu se díky tomu zvýší o 6,5 procenta – například u hrubé mzdy ve výši 20 tisíc korun měsíčně to dělá 1300 korun. Sleva se má týkat pouze pojistného na straně zaměstnance, zaměstnavatel za něj dál bude odvádět 24,8 procenta jako dosud.  

Výměnou za to se ale důchodcům už nebude dál za práci zvyšovat jejich starobní důchod. V současnosti se důchod za každých 360 odpracovaných dní zvyšuje o 0,4 procenta výpočtového základu. Každý senior, který vedle pobírání důchodu ještě pracuje, si tak může za zhruba rok práce nechat přepočítat důchod a ten se mu zvýší v průměru o několik desítek korun. 

„Touto změnou by pracujícímu důchodci zůstalo každý měsíc 1500 až 2000 korun podle výše výdělku. Bude to mít jako okamžitý benefit a nebude se mu složitě dopočítávat zvýšení důchodů za odpracované roky, které je v průměru kolem 80 korun měsíčně,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Ekonomicky aktivní člověk tak bude mít peníze okamžitě k dispozici, a to vidím jako velkou motivaci k tomu, aby nám lidé neodcházeli z pracovního trhu, ale dál na něm zůstávali, třeba na zkrácené úvazky,“ dodává. 

Podle Jurečky tak ubude i práce úředníkům České správy sociálního zabezpečení, protože aktualizace a přepočítání důchodů jsou časově náročné. Ministerstvo si od návrhu slibuje i to, že více důchodců na trhu práce pomůže firmám v době zvýšené poptávky po zaměstnancích. Pro zaměstnavatele to však bude znamenat nové povinnosti související s administrací slev na pojistném, na druhou stranu jim ubude povinnost vést důchodovou evidenci. 

Sociální pojištění na straně zaměstnance se z největší části skládá právě z důchodového pojištění. Součástí sociálního pojištění je také nemocenské pojištění: zaměstnanec na něj od letoška odvádí 0,6 % vyměřovacího základu.

Slevu by měli dostat i důchodci, kteří dál pracují jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Také jim klesne pojistné o 6,5 procentního bodu, tedy na 22,7 procenta z vyměřovacího základu namísto současných 29,2 procenta. 

Co ještě chystají

Zdroj: Shutterstock

Posune se věk odchodu do důchodu. Zpomalí růst penzí, ale zvýší se minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Co dalšího přináší dlouho očekávaná reforma důchodového systému? 

Jurečka představil důchodovou reformu. Co všechno se změní?

Podnikající důchodci platí sociální pojištění až při překročení limitu hrubého zisku – takzvaná rozhodná částka pro letošní rok dělá 105 521 korun. Důchodci, kteří si jako OSVČ vydělají méně, sociální pojištění platit nemusí.

Druhý pokus

Se stejným návrhem přišel Jurečka už předloni na podzim. Tehdy věřil, že začne fungovat hned od července 2023. „Navrhuje se opustit konstrukci trvalého navyšování starobního důchodu za další výdělečnou činnost a nahradit ji pro poživatele starobního důchodu novou, jednorázovou a vyšší bonifikací spočívající v zavedení slevy na pojistném,“ vysvětlovalo tehdy ministerstvo. 

Snaha o rychlou změnu však narazila na odpor ministerstva financí a vládní koalice se proto dohodla, že podobné koncepční změny budou až součástí větší důchodové reformy. Její konkrétnější obrysy pak Jurečka představil loni v listopadu, změnu ohledně pracujících důchodců ale původně neobsahovala. 

Kvůli odpuštění sociálního pojištění sice zpočátku klesnou příjmy státního rozpočtu, dlouhodobě však má přispět k větší udržitelnosti důchodového systému: ministerstvo práce a sociálních věcí věří, že díky lepší podpoře stoupne počet pracujících důchodců – a kdo pracuje, odvádí daně a zvyšuje tak příjem státního rozpočtu, z něhož se penze vyplácejí.

Zatím není jasné, jestli ministerstvo navrhne také změnu pro lidi, kteří už sice mají nárok na starobní důchod, ale nepobírají ho a dál si vydělávají. V současnosti dostávají za každých devadesát dní, které odpracují navíc, vyšší výpočtový základ důchodu o 1,5 %. Říká se tomu práce na procenta. Podrobnosti o tom, jak se dnes dá zvýšit penze prací v důchodovém věku, jsme přinesli v samostatném textu. O případné změně tohoto systému zatím Jurečka nemluvil.

Výhodnější zkrácené úvazky

Udržet důchodce déle na trhu práce měla i loňská novinka – zvýhodněné zkrácené úvazky. Od února 2023 si mohou zaměstnavatelé, kteří poskytnou zkrácené úvazky vybraných skupinám zaměstnanců, snížit sociální pojištění o pět procentních bodů: platí 19,8 % z hrubé mzdy místo standardních 24,8 %. 

Snížení pojistného má ovšem podmínky. Týká se jen úvazků v rozsahu 8 až 30 hodin týdně, a jen pracovníků, jejichž příjmy nejsou vyšší než 1,5násobek průměrné hrubé mzdy (ta je pro letošní rok stanovena na 43 967 korun). 

Na slevu mají nárok lidé, jejichž životní situace jim nedovoluje pracovat na plný úvazek. Jde zejména o osoby starší 55 let, studenty, mladší 21 let, nedávno rekvalifikované, zdravotně postižené a rodiče, kteří pečují o malé dítě.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Od února loňského roku tuto slevu využilo 25 789 zaměstnavatelů pro 123 644 zaměstnanců. „Opatření, kterým podporujeme vytváření pracovních pozic na zkrácený úvazek, si po roce fungování našlo stabilní základnu mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, kteří ho aktivně využívají,“ říká Jurečka.  

Celková částka slev na pojistném za celé pojistné období činila 877 milionů korun. Průměrný vyměřovací základ osoby, pro kterou zaměstnavatel uplatňuje slevu, dosáhl v prosinci 2023 částky 22 047 korun.  

Od začátku fungování slevy vzniklo nově 22,6 tisíc zkrácených úvazků pro osoby, které do té doby nebyly na trhu práce aktivní. „Z toho 16 327 osob mělo tento pojistný vztah otevřený i k prosinci 2023. To osobně vnímám velmi pozitivně a značí to zájem ze strany zaměstnavatelů i zaměstnanců,“ říká ústřední ředitel ČSSZ František Boháček.  

Slevu využívají více ženy, z celkového počtu je jich 74 procent. Nejčastěji se slevy uplatňují na zaměstnance pečující o dítě mladší 10 let (38 %) a zaměstnance starší 55 let (36 %). 

Zástupci zaměstnavatelů i expertů na pracovní trh ale už v minulosti uvedli, že by bylo dobré podmínky čerpání výhodnějších zkrácených úvazků zmírnit, aby byl o ně ještě větší zájem. Především pak snížit byrokracii. Zaměstnavatel musí například uplatněnou slevu oznámit sociální správě na předepsaném tiskopisu a zároveň je povinen vést předepsanou evidenci o zaměstnancích, za které slevu na pojistném uplatňuje. 

Motivovat k práci lidi před dosažením důchodového věku měly také změny u předčasných důchodů. Fungují od loňského října, popsali jsme je podrobně: Přísnější pravidla pro předčasné důchody jsou tu. O kolik vám sníží penzi? 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Partners Financial Services