Přísnější pravidla pro předčasné důchody jsou tu. O kolik vám sníží penzi?

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 3. 10. 2023
Přísnější pravidla pro předčasné důchody jsou tu. O kolik vám sníží penzi?
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Od října se zpřísnily podmínky pro odchod do předčasného důchodu

Ještě v září do něj bylo možné odejít až pět let před řádným důchodem, nejdříve však v 60 letech. Od řijna se doba zkrátila maximálně na tři roky.  

Zároveň je bolestivější penalizace předčasného důchodu. Doposud se procentní výměra důchodu krátila o 0,9 až 1,5 procenta podle počtu dnů, které zbývaly do řádného důchodu. Čím vyšší věk, tím nižší bylo krácení. Nyní se nově snižuje procentní výměra vždy o 1,5 procenta za každých chybějících 90 dní do dosažení důchodového věku. Lidé tak přijdou až o pětinu částky, kterou by dostali, kdyby šli do starobní penze v řádném termínu.  

Na naší kalkulačce zjistíte, jaký důchod dostanete, když se rozhodnete odejít do penze dřív podle nových pravidel. 

A ještě jedna špatná zpráva pro lidi, kteří chtějí odejít předčasně do důchodu. Penze se už nebudou valorizovat tak jako doposud – tedy neporostou tak jako starobní důchody vždy na začátku nového roku. Tím se bude rozdíl mezi předčasnými a klasickými důchody zvyšovat. Nově se předčasným důchodcům bude valorizovat pouze základní výměra. Procentní výměra se jim bude valorizovat až po dosažení důchodového věku

Předčasný důchod. Kalkulačka výše důchodu

+
měsíců

Další kalkulačky

I nadále můžou o předčasný odchod do penze požádat lidé, kteří získali dobu pojištění 35 let. Na podzim roku 2024 se však i tato hranice zpřísní, a to na 40 let.  

předčasném důchodu je teď přibližně 690 tisíc lidí. Jen za loňský rok o něj mělo zájem 80 tisíc, což je podle České správy sociálního zabezpečení výrazně víc než v předchozích letech. Loni totiž kvůli mimořádným valorizacím bylo finančně výhodné o předčasný důchod požádat. Šlo o zcela mimořádnou situaci kvůli vysoké inflaci.

V letošním roce podalo zatím do 15. září žádost o předčasný důchod 86 425 lidí, jedná se o absolutní rekord. Běžně o dřívější odchod do důchodu projevilo zájem zhruba 30 až 40 tisíc lidí ročně. 

Cílem změn, které jsou součásní důchodové reformy, je, aby se snížil trend vysokého počtu odchodů do předčasného důchodu. Předčasné důchody stojí státní rozpočet hodně peněz. Lidé, kteří odejdou dřív z trhu práce, už navíc neplatí daně a pojištění. V červnu letošního roku dosahovala průměrná předčasná penze 18 398 korun, což bylo o 1835 korun méně než průměrný starobní důchod. 

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Partners Financial Services