Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou postupně platit vyšší pojistné.
Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Zdroj: Shutterstock

Skupina profesí, které mohou jít dříve do důchodu, se má rozšířit. Příslušný bod doplnilo ministerstvo práce a sociálních věcí do návrhu důchodové reformy.

Vedle záchranářů a hasičů, kteří už tuto úlevu získali, by mohli dříve do důchodu také například některé zdravotní sestry či pracovníci v sociálních službách, horníci, skláři, slévači, kováři, pracovníci v lesnictví a řada dalších profesí.   

Návrh důchodové reformy odesílá ministerstvo na vládu. Věří, že na jednání poslanecké sněmovny by se mohl dostat do poloviny letošního roku.    

Od ledna 2025 se má dosavadní okruh takzvaných náročných profesí doplnit o: 

  • Všechny osoby pracující na pracovištích s přítomností rizik kategorie 4. Jsou to práce, při kterých je vysoké riziko ohrožení zdraví i přes používání ochraných prostředků. Jde například o horníky, svářeče, obsluhu tryskačů v těžkém průmyslu, laboranty ve specifických biologických laboratořích.
  • Osoby pracující na pracovištích s výskytem vybraných rizik kategorie 3, přičemž tato rizika by byla: celková fyzická zátěž, vibrace, zátěž teplem a zátěž chladem. Jde například o kováře, zedníky, kamnáře, pracovníky na zpracování plechu, seřizovače a obsluhu obráběcích strojů, skláře, pracovníky v lesnictví, skladníky v mrazírnách a další.

„Při vymezování konkrétních profesí jsme vycházeli z jasných dat i z širokého mezinárodního srovnání. Postupujeme v souladu s ministerstvem zdravotnictví a dalšími odborníky,“ říká ministr Marian Jurečka . „Bereme to nyní jako výchozí stav, který můžeme v budoucnu doplňovat a aktualizovat. Základním principem je jednoznačný dopad na lidské zdraví, který není možné kompenzovat určitými pomůckami a nelze tedy daného zaměstnance jinak ochránit,“ dodává.

Pokud poslanci novelu schválí a začne platit, bude možné snížit si důchodový věk:

  • maximálně o 15 měsíců při odpracování 2200 směn, což odpovídá zhruba 10 letům práce
  • až o 30 měsíců bude po odpracování 4400 směn, což odpovídá asi 20 letům práce 
  • a za každých dalších 74 odpracovaných směn se důchodový věk sníží o další kalendářní měsíc. 

Celkově bude možné snížit si důchodový věk nejvýše o 60 kalendářních měsíců, tedy o pět let.

Co ještě chystají

Zdroj: Shutterstock

Posune se věk odchodu do důchodu. Zpomalí růst penzí, ale zvýší se minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Co dalšího přináší dlouho očekávaná reforma důchodového systému? 

Jurečka představil důchodovou reformu. Co všechno se změní?

Zaměstnavatelům stoupnou odvody

Dřívější důchody vybraným náročným profesím zaplatí jejich zaměstnavatelé, stejně jako je tomu dnes u záchranářů a hasičů. Budou za ně odvádět vyšší sociální pojištění, které má podle návrhu postupně stoupat, a to oproti dnešku až o pět procentních bodů na cílových 29,8 % v roce 2028. V roce 2025 sazba vzroste o dva procentní body, v roce 2026 o tři, v roce 2027 o čtyři a od roku 2028 o pět procentních bodů.

Zvýšení pojistného se propíše do části, kterou odvádí za zaměstnance zaměstnavatel. Nebude se tedy zvyšovat přímo sociální pojištění zaměstnance, které se odečítá od hrubé mzdy

„Podle našeho předpokladu i u zaměstnavatelů s vyšším počtem osob v náročných profesích navýšení mzdových nákladů pravděpodobně nepřekročí v prvním roce platnosti zákona 0,5 % a v prvních třech letech 1 %,“ upřesňuje Jurečka.   

Dodatečné náklady zaměstnavatelů na odvody pojistného by v roce 2025 mohly činit celkem přibližně 1,2 až 1,6 miliardy korun, odhaduje ministerstvo.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Pracující senioři si přilepší 

Do návrhu důchodové reformy, který Jurčeka představil v polovině listopadu, letos ministerstvo doplnilo také změnu týkající se pracujících důchodců.

Místo dosavadního trvalého zvyšování důchodů o malé částky by pracující důchodci nemuseli odvádět důchodové pojištění – dostali by slevu 6,5 % ze sazby sociálního pojištění na straně zaměstnance nebo OSVČ. Sazba pojistného placeného zaměstnavatelem se nesníží. 

Zatímco v současném systému si pracující důchodce zvyšuje svůj důchod v průměru jen o 80 korun měsíčně, s novým nastaveným slev na pojistné získá podle propočtů ministerstva zhruba jeden měsíční výdělek za rok navíc. 

„Touto změnou by pracujícímu důchodci zůstalo každý měsíc 1500 až 2000 korun podle výše výdělku. Bude to mít jako okamžitý benefit a nebude se mu složitě dopočítávat zvýšení důchodů za odpracované roky, které je v průměru kolem 80 korun měsíčně,“ říká Jurečka.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Partners Financial Services