Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.
Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Zdroj: Shutterstock

Minimální částka, kterou si lidé musí ukládat na penzijní spoření pro nárok na státní příspěvek, stoupne od července na 500 korun měsíčně z dosavadních 300 korun. Maximální částka, k níž lze příspěvek získat, se zvýší na 1700 korun měsíčně z dosavadních 1000 korun. 

Státní příspěvek na penzijní spoření bude nově dosahovat 20 procent z ukládané částky. To znamená, že minimální příspěvek nově dosáhne 100 Kč, pokud si člověk ukládá aspoň 500 Kč měsíčně. Dosud se příspěvek pohybuje od 23 do 30 procent.

Víc peněz od státu než dosud dostane až ten, kdo si ukládá přes 1150 Kč měsíčně. Maximální příspěvek bude nově 340 Kč při ukládání 1700 Kč měsíčně, dosud je 230 Kč při ukládání 1000 Kč měsíčně. 

Penzijní společnosti předpokládají, že lidé si s blížícím se červencem začnou upravovat výši úložky, kterou pravidelně na penzijní spoření posílají, aby na státní podporu podle nových pravidel dosáhli.

Upozorňují ale, že nestačí jen změnit zasílanou částku. Nutné je změnit také změnit také smlouvu. Jinak novou výši příspěvku nedostanou. 

„Klient musí oznámit penzijní společnosti změnu výše příspěvku. To, že si někdo změní trvalý příkaz k úhradě z tisícovky na sedmnáct set, neznamená automaticky, že dostane příspěvek ve výši 340 korun. Musí dojít takzvaně ke smluvní změně příspěvku. Až poté můžeme od státu příspěvek zinkasovat,“ říká Vladimír Jeřábek, výkonný ředitel KB Penzijní společnosti a viceprezident Asociace penzijních společností ČR.  

Jinak řečeno: pokud má klient nyní smlouvu uzavřenou na tisíc korun měsíčně a začne posílat nově bez úpravy smlouvy 1700 korun, aby dosáhl na 340 korun od státu, dostane jen 200 korun. 

Jak se změní státní příspěvek od července 2024

kolik si uložíte měsíčněstátní příspěvek nověstátní příspěvek doteď
300 Kč0 Kč90 Kč
400 Kč0 Kč110 Kč
500 Kč100 Kč130 Kč
600 Kč120 Kč150 Kč
700 Kč140 Kč170 Kč
800 Kč160 Kč190 Kč
900 Kč180 Kč210 Kč
1000 Kč200 Kč230 Kč
1100 Kč220 Kč230 Kč
1200 Kč240 Kč230 Kč
1300 Kč260 Kč230 Kč
1400 Kč280 Kč230 Kč
1500 Kč300 Kč230 Kč
1600 Kč320 Kč230 Kč
1700 Kč340 Kč230 Kč
zdroj: výpočty Peníze.cz

U KB Penzijní společnosti mají klienti podle Jeřábka několik způsobů, jak smlouvu změnit. „Ten nejjednoduší je pro klienty, kteří využívají digitální kanály, ti tak učiní v internetovém či mobilním bankovnictví. Nebo je také možné zavolat na klientskou linku, kde bude klient identifikován a bude s ním smlouva změněna,“ popisuje Jeřábek. Třetí způsob je podle něj návštěva pobočky banky nebo některé z poboček KB poradenství. Změnu jsou schopni zajistit také externí finanční poradci. 

Penzijní společnost bude klienty, kteří už nyní mají ve smlouvě jiný sjednaný příspěvek, než který skutečně posílají, aktivně oslovovat a upozorňovat je na nutnou změnu smlouvy.  

Změna smlouvy platí až od dalšího měsíce

Jednoduché možnosti, jak smlouvu změnit, nabízejí také ostatní penzijní společnosti. 

Mluvčí NN penzijní společnosti Martin Tesař klienty uklidňuje, že změna smlouvy není zdlouhavé papírování. „Je to věc na pár kliků v klientském portálu MojeNN. Případně se lidé můžou obrátit na své finanční poradce, kteří je jistě rádi úpravou zákonů provedou. Nebo si mohou zavolat na klientské centrum NN,“ radí Tesař.  

Také u Uniqa penzijní společnosti musí lidé vyplnit a podepsat formulář nazvaný Oznámení změn ke smlouvě. „Každá úprava stávajícího znění, ať už se jedná o příspěvek, ale i kontaktní údaje či oprávněné osoby, je změnou smlouvy a musí být doložena formulářem,“ upozorňuje tisková mluvčí společnosti Eva Svobodová.  Formulář lze vyplnit a odeslat elektronicky. Nebo se použije papírový formulář u poradců nebo na pobočkách. 

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

U Generali penzijní společnosti je možné navýšit příspěvek a tím upravit smlouvu online přes klientský portál, prostřednictvím SMS nebo přes osobního finančního poradce či na pobočce.   

Podle penzijní společnosti České spořitelny je ideální změnit smlouvu zvýšením takzvaného příspěvku účastníka. „U nás to jde provést on-line v internetovém a mobilním bankovnictví George nebo v u bankovních poradců na pobočkách České spořitelny a externích poradců,“ říká Martin Stehlík z ČS penzijní společnosti. 

Připomíná také, že změna ve smlouvě bude platná vždy od následujícího měsíce. Pokud tedy lidé chtějí novou výši státního příspěvku dostávat už od července, musí si smlouvy změnit v červnu.  

V Česku působí celkem devět penzijních společností, změna smlouvy se týká každé z nich.

Od července už státní příspěvky nebudou dostávat senioři, kteří jsou ve starobním důchodu. Zpřísnění se dotkne i dříve sjednaných smluv. Příspěvek budou dál dostávat jen lidé, kterým ještě nebyl přiznán důchod z důchodového pojištění. 

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2024 14:55, Škodolibka domácí

Pokud jste miláčkem ETF, tak si zkuste dohodnout se zaměstnavatelem, ať vám příspěvek začne posílat raději na DIP ... a investujte ho pravidelně taky do ETF. Penzijko si tím pádem necháte max. na částku 1700 kvůli SP.

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 2. 2024 13:36, Richard Fuld

Jen další skořápkařská finta.

Když smlouvu nezměním, státní příspěvek se mi sníží automaticky.

Abych se státní příspěvek zvýšil, musím smlouvu změnit.

A panu ministrovi to není trapné?

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Partners Financial Services