Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 14. 2. 2024
Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

Zdroj: Pleska/Dall-e

V takzvaném třetím pilíři důchodového systému, tedy v penzijních fondech se státním příspěvkem, si ke konci roku 2023 spořilo a investovalo celkem 4 225 016 lidí, což je o 165 158 méně než před rokem.

Vyplývá to ze statistiky Asociace penzijních společností ČR. Ta označuje loňský rok jako extrémní, připomíná i rekordní výnosy.

V novém penzijku, tedy doplňkovém penzijním spoření, je už 1 811 743 lidí – o 172 976 více než ke konci roku 2022. Penzijní společnosti loni sjednaly přes 366 nových smluv, což je o téměř o deset procent více než v předchozím roce. Může za to hlavně ohlášené zvýšení státních příspěvků a možnost vyšších daňových odpočtů, myslí si asociace. 

Víc lidí ale zatím stále zůstává ve starém penzijním připojištění, do kterého se už více než deset let nedá vstoupit. Přestože z něj loni odešlo 338 134 lidí, pořád si v něm spoří 2 413 273 lidí. Hlavní vliv na dosud nejvyšší odchody ze starého systému mělo hlavně chystané odebrání státního příspěvku starobním důchodcům, vysvětluje to asociace.

Penzijní společnosti ke konci loňského roku celkově spravovaly majetek ve výši 595,5 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 11 miliard. 

„Loňský rok byl jeden z nejhektičtějších, které v éře třetího pilíře pamatuji. Vláda připravila značný počet úprav systému, které buď již platí od letošního ledna, nebo začnou platit od července. Diskuze o finální podobě úprav poznamenala celý rok a přitáhla k penzijku velkou pozornost,“ říká prezident asociace Aleš Poklop. 

Věří, že možnost vyšších státních příspěvků a daňových odpočtů, ale i jednodušší sjednávání přes BankID v kombinaci s dobrými výsledky, budou nadále řady investorů v penzijku rozšiřovat.  

Kolik vynesly?

Zdroj: Shutterstock

Fondům doplňkového penzijního spoření se v roce 2023 mimořádně dařilo. Podívali jsme se i na dlouhodobé výsledky.

Kolik vydělal váš penzijní fond? Tady je porovnání

Příspěvek zaměstnavatele pobíralo ve třetím pilíři na konci roku celkem 1 180 282 lidí. Průměrný měsíční příspěvek zaměstnavatele činil 857 Kč u penzijního připojištění a 1286 Kč u doplňkového penzijního spoření.

Předdůchod z doplňkového penzijního spoření ke konci roku pobíralo celkem 6171 osob. Průměrná výše vypláceného předdůchodu činila 14 218 Kč. 

Co se mění v penzijním spoření?  

Letošní rok přináší v takzvaném třetím pilíři několik změn.

Od ledna funguje výhodnější režim pro daňové odpočty. Nově je možné snížit si penzijkem základ daně až o 48 000 korun. Jde ale o souhrnný limit i pro životní pojištění, pojištění dlouhodobé péče a dlouhodobý investiční produkt (DIP)

Další novinkou je možnost mít současně smlouvu ve starém i novém systému. Kdo si tedy chce vyzkoušet nové fondy doplňkového penzijního spoření, nemusí kvůli tomu rušit smluvu ve starém penzijním připojištění a převádět všechno, co dosud naspořil. Státní příspěvek bude samozřejmě dál dostávat jen na jednu ze smluv.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

V průběhu roku také budou moci penzijní společnosti začít nabízet nový typ fondů – takzvané alternativní fondy: za cenu vyššího rizika nabídnou i šanci na vyšší výnosy a možnost investovat do aktiv, která dosud v portfoliích nebyla.  

„V neposlední řadě je nově snazší přejít mezi penzijními společnostmi v případě, že je účastník ještě ve starém penzijním připojištění. Odpadá mezikrok přechodu do DPS u původní penzijní společnosti. Lidé také jistě ocení možnost využít BankID při sjednávání penzijka nebo při přechodech mezi penzijními společnostmi,“ říká Poklop.  

Od července se změní výše státních příspěvků a limitů pro jejich dosažení. Výše příspěvku se nově sjednotí na 20 % k ukládané částce, zatímco dosud je to 23 až 30 %. Minimální vklad pro nárok na státní příspěvek stoupne na 500 korun měsíčně, maximální na 1700 korun.   

K 1. červenci pak končí státní podpora pro starobní důchodce. „Penzistům, kterých se to dotkne a kteří zároveň nebudou mít splněnou podmínku minimálně pěti let spoření, doporučuji, aby si těch pět let dospořili, klidně i po stokoruně, což je minimální výše úložky. Budou si pak moci vybrat všechny své prostředky včetně státních příspěvků získaných do 30. června 2024,“ radí Aleš Poklop.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Partners Financial Services