Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Olga Skalková | rubrika: Jak na to | 18. 3. 2024 | 4 komentáře
Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na 500 korun, o státní příspěvek přijdou. Existuje ale řešení, jak i přes nízkou úložku na část státní podpory dosáhnout.
Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zdroj: Pleska / Dall-e

Od 1. července se změní pravidla pro nárok na státní příspěvek k doplňkovému penzijnímu spoření či penzijnímu připojištění.

Aby lidé příspěvek dostali, budou si muset nově ukládat aspoň 500 korun měsíčně místo dosavadních 300 korun. U takového minimálního vkladu bude státní příspěvek 100 korun měsíčně, dosud je 90 korun.

Maximální částka, k níž lze státní příspěvek získat, stoupne na 1700 korun měsíčně z nynějších 1000 korun. Klient pak dostane od státu 340 korun, dosud dostává maximálně 230 korun.

Výše příspěvku se nově sjednotí na 20 % k ukládané částce, zatímco dosud je to 23 až 30 %. 

Asociace penzijních společností věří, že většina klientů, kteří si do penzijního fondu zatím spoří jen 300 korun měsíčně, si postupně svůj vklad zvýší.

„Předpokládáme, že reakce lidí bude podobná jako při posledním zvyšování hranic pro přiznání státního příspěvku před deseti lety. Tenkrát si za první tři roky od platnosti nové spodní hranice zvýšilo příspěvek ze sto na tři sta korun na 75 procent dotčených účastníků. Proto odhadujeme, že tři čtvrtiny těch, co si dnes dávají na penzijko tři sta korun, si nejpozději do července 2027 zvýší příspěvek na pětistovku,“ říká Jan Sedláček, mluvčí Asociace penzijních společností.

Pro lidi, kteří si dnes pravidelně posílají do fondu tři sta korun a z finančních důvodů si nemohou ukládat nejméně pětistovku, asociace teď přišla s řešením, jak alespoň část státního příspěvku získat.

„Klient musí oznámit své penzijní společnosti, že bude ukládat 500 korun a následně si své platby rozdělí tak, že první měsíc v kvartálu pošle oněch 500 korun a ve zbývajících dvou měsících po dvou stovkách. Za kvartál tak bude jeho úložka stejná jako dosud, tedy 900 korun,“ říká Sedláček.

Klient si tedy platby rozdělí systémem 500 Kč, 200 Kč a 200 Kč místo pravidelných 300 Kč, 300 Kč a 300 Kč. Díky tomu získá na tu jednu vyšší úložku státní příspěvek ve výši 100 Kč. Za rok tedy od státu inkasuje 400 korun, které by při ukládání po třech stovkách už nedostal.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Ještě lepšího efektu lze docílit, když klient bude posílat do fondu první půlrok 500 korun a druhý půlrok 100 korun. „Opět by za rok poslal celkem 3600 korun jako doposud, ale tentokrát by si přišel na státním příspěvku na šest stovek,“ potvrzuje Sedláček.

Variant, jak rozdělit platby do fondu je víc – například jednu úložku v daném čtvrtletí uhradit ve výši 600 nebo 700 korun. Důležité ale je, aby dvě nižší platby byly alespoň ve výši sto korun – to je totiž minimální výše vkladu, kterou klient musí měsíčně fondu posílat, aby se mu započítal do doby odspořených měsíců ve smlouvě. Pokud by ji nesplnil, neměl by nárok na vyplacení svých úspor včetně státního příspěvku.

I v tomto příkladě je nutné nahlásit své penzijní společnosti změnu měsíční úložky na 600 nebo 700 korun, i když ve zbylých dvou měsících daného čtvrtletí klient pak pošle jen stokorunovou úložku.

„Za takovou úpravu měsíčních plateb klientovi žádný postih nezhrozí. Jde o zcela legální možnost,“ zdůrazňuje Sedláček. Za penzijní společnosti nicméně připomíná, že je určitě lepší zkusil ušetřit dvě stovky měsíčně navíc a přijít si tím ročně na státní příspěvek 1200 korun.

Že je takový systém placení do penzijního fondu v souladu se zákonem, potvrzuje i ministerstvo financí, u něhož penzijní společnosti o státní příspěvky pro své klienty žádají.

„Co se týče červencové změny podmínek pro poskytování státního příspěvku, pak bude platit, že měsíční příspěvek ve výši 100 Kč zakládá nárok na započtení příslušného kalendářního měsíce do splněné spořicí doby. Měsíční příspěvek ve výši 500 Kč a vyšší pak při splnění dalších podmínek zakládá nárok na státní příspěvek. To platí i v případě, že chce klient posílat rozdílné částky,“ říká Ondřej Macura z tiskového oddělení ministerstva.

Ministerstvo financí doporučuje, aby změnu příspěvku klienti vždy komunikovali s penzijní společností. „Nebude pak docházet ke sporům ohledně výše sjednaného a placeného příspěvku účastníka,“ vysvětluje Macura.

Kdyby si klient na dříve sjednaný pravidelný měsíční vklad 300 korun začal od července bez úpravy smlouvy posílat pětistovku, penzijní společnost přeplatek použije jako „předplacení si budoucích plateb“. Jinými slovy: na klient by poslanou pětistovku státní příspěvek nezískal. Změnu výše měsíčního příspěvku je nutné v penzijní společnosti udělat nejpozději v červnu. 

Nárok na státní příspěvek od července ztratí lidé, kteří pobírají starobní důchod

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+70
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services