Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

Petr Kučera | rubrika: Analýza | 27. 2. 2024 15:30 aktualizováno 1. 3. 2024 10:00 | 6 komentářů
Fondy starého penzijka si loni nevedly špatně: v průměru připsaly 2,26 %, nejvýkonnější fond téměř šest procent. Jejich reálné zhodnocení je však dlouhodobě záporné: od roku 2013 by se pomyslná jednorázová investice znehodnotila téměř o čtvrtinu.
Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

Zdroj: Pleska / Midjourney

Průměrná výkonnost starých fondů penzijního připojištění v roce 2023 dosáhla 2,26 %. Vyplývá to z analýzy Freedom Financial Services na základě dat z webu Asociace penzijních společností ČR.

Asociace však po vydání analýzy upozornila, že data na jejím webu ukazují pouze hospodářský výsledek fondů. „Ten ještě neříká nic o tom, kolik penzijní společnosti nakonec reálně za uplynulý rok klientům připíší. Finální výsledky publikuje asociace vždy až na konci dubna po valných hromadách společností,“ říká mluvčí asociace penzijních společností Jan Sedláček.

Předběžná čísla zveřejněná Freedom Financial Services se nicméně v předchozích letech lišila od konečných výsledků jen nepatrně.

Porovnání se věnuje takzvaným transformovaným fondům, do nichž už od roku 2013 nelze vstupovat. Lidé, kteří si v nich začali spořit dříve, ale mohou dál pokračovat. V tomto „starém penzijku“ dál zůstává přes 2,4 milionu lidí. V „novém penzijku“ zvaném doplňkové penzijní spoření (účastnické fondy) se snaží přilepšit na důchod přes 1,8 milionu lidí.

Transformované fondy musí vykazovat nezáporné zhodnocení – je to jejich zákonná povinnost. Ze zákona mají také jasně definováno, jaká aktiva mohou být v jejich portfoliích. Jedná se o konzervativní řešení, které je na pomezí peněžních a dluhopisových nástrojů. Velmi nízké rizikovosti odpovídají obvykle velmi nízké výnosy.

„Přesto lze říct, že výsledky za rok 2023 jsou zajímavé. Rozdíly mezi jednotlivými zástupci jsou relativně velké,“ konstatuje Robert Novoměstský, analytik Freedom Financial Services.

„V porovnání s dynamickými účastnickými fondy dosáhly konzervativní fondy za posledních několik málo roků velmi dobrých výsledků. Nejvýkonnějším transformovaným fondem loňského roku je Conseq, když dodal výnos 5,72 %. Na druhém místě je rozdílem třídy fond Generali s 2,99 % ročního zisku. Na opačném konci spektra osmi fondů je NN s 0,28 %,“ říká Robert Novoměstský, analytik Freedom Financial Services.

Výnosy transformovaných fondů za rok 2023 (předběžná čísla)

Penzijní společnostVýsledek
Conseq5,72 %
Generali2,99 %
Česká spořitelna2,95 %
Allianz2,55 %
Komerční banka2,12 %
Uniqa1,45 %
ČSOB1,13 %
NN0,28 %
Zdroj: Freedom Financial Services. Konečná čísla se ještě mohou mírně lišit, definitivní budou až na konci dubna.

Od roku 2013 dosáhly tyto fondy celkového zhodnocení prostředků účastníků průměrně ve výši 12,49 %. „Reálné zhodnocení, tj. po započtení inflace, je ale za posledních 11 roků v průměru záporných 24,37 %. Došlo tak ke znehodnocení prostředků téměř o jednu čtvrtinu,“ upozorňuje Novoměstský. Doplňuje, že tento modelový výpočet předpokládá jednorázovou hypotetickou investici provedenou v roce 2013.

Dlouhodobé výsledky transformovaných fondů za období 2013 až 2023

Penzijní společnostReálný celkový výnos
Conseq-21,40 %
Generali-22,22 %
Česká spořitelna-23,66 %
Allianz-24,10 %
Uniqa-24,39 %
Komerční banka-26,19 %
ČSOB-26,60 %
NN-27,58 %
Zdroj: Freedom Financial Services. Konečná čísla za rok 2023 se ještě mohou mírně lišit, definitivní budou až na konci dubna.

„Za poslední dva roky přinesly některé transformované fondy penzijního připojištění velmi zajímavé výnosy, pokud bychom je porovnali například s dynamickými účastnickými fondy. V delší perspektivě jsou ovšem tyto ultra-konzervativní strategie ztrátové,“ zdůrazňuje Novoměstský.

Šanci na výrazně vyšší zhodnocení mají z dlouhodobého pohledu nové fondy doplňkového penzijního spoření (takzvané účastnické). Jejich výsledky v jednotlivých letech kolísají – hlavně u akciových (dynamických) strategií. Díky vývoji na trzích zaznamenaly všechny nové fondy v roce 2023 kladné výsledky – ty nejúspěšnější připsaly až 30 %. Horší je to po započtení inflace za posledních deset let – reálně v plusu jsou prakticky jen dynamické fondy. Jejich porovnání jsme přinesli už v lednu.

Od letoška je možné mít současně smlouvu ve starém i novém systému. Kdo si tedy chce vyzkoušet nové fondy doplňkového penzijního spoření, nemusí kvůli tomu rušit smluvu ve starém penzijním připojištění a převádět všechno, co dosud naspořil. Státní příspěvek bude samozřejmě dál dostávat jen na jednu ze smluv.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 2. 2024 18:19, Honzaf

Může mi prosím někdo povolanější vysvětlit, jak mohly fondy, kromě jediného, v době repo sazby 7% vydělat méně než 3%? To si opravdu na poplatcích naprosto bez jakéhokoli studu vezmou 4%?

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 2. 2024 13:41, Richard Fuld

A ještě to stát podporuje. :-)

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services