Nemocenská 2020. Spočítejte si, kolik dostanete

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 28. 1. 2020 | 5 komentářů
Náhradu mzdy i nemocenskou vám spočítá naše kalkulačka. A máme i aktuální přehled pravidel. Pro zaměstnance i podnikatele.
Nemocenská 2020. Spočítejte si, kolik dostanete

K pokrytí výpadku příjmu během pracovní neschopnosti slouží náhrada mzdy a nemocenská. Zatímco náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti, nemocenská (od 15. dne) je dávka hrazená státem.

Od července 2019 se už opět proplácejí i první tři neodpracované dny. Takzvanou karenční dobu škrtla novela zákoníku práce.

Náhrada mzdy: Jenom pro zaměstnance

Na náhradu mzdy dosáhnou pouze zaměstnanci. Kdo vydělává jako OSVČ, na náhradu mzdy nárok nemá (a nemocenskou mu stát vyplatí, jen pokud si dobrovolně hradil nemocenské pojištění). Živnostníkům a dalším podnikatelům se budeme podrobněji věnovat na konci článku.

Zaměstnancům vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy od prvního do čtrnáctého dne pracovní neschopnosti. Dosáhnou na ni jenom zaměstnanci v klasickém pracovním poměru. Kdo vydělává na dohodu o provedení práce, může s náhradou mzdy počítat, jen když si měsíčně vydělá víc jak deset tisíc korun – v takovém případě za něj totiž zaměstnavatel odvádí sociální pojištění, jehož součástí je i pojištění nemocenské. Kdo pracuje na dohodu o pracovní činnosti, na náhradu mzdy dosáhnete, jestliže měsíční příjem dělá víc jak tři tisíce korun.

Kolik přesně vám zaměstnavatel jako náhradu mzdy zaplatí, závisí na tom, kolik jste v posledním kalendářním čtvrtletí v průměru brali na hodinu. Údaj o průměrném hodinovém výdělku za dané období vyčtete z výplatní pásky. Případně se k němu dopočtete, když součet hrubých příjmů za poslední čtvrtletí vydělíte počtem odpracovaných hodin. Když onemocníte v lednu, počítají se příjmy za říjen až prosinec minulého roku. 

Anketa

Kolik dnů jste loni nepracovali kvůli nemoci nebo úrazu?

Náhrada mzdy se pak počítá jako šedesát procent z hrubého hodinového výdělku, který se ovšem ještě sníží prostřednictvím redukčních hranic. Ty pro letošek vypadají takhle:

  • z částky do 203,35 Kč se počítá 90 procent,
  • nad částku 203,35Kč do částky 304,85 Kč se počítá 60 procent,
  • nad částku 304,85 Kč do částky 609,70 Kč se počítá 30 procent,
  • k částce nad 609,70 Kč se nepřihlíží.

Náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel pouze za pracovní dny, které byste jinak odpracovali. Zároveň může náhradu mzdy snížit na polovinu, když si přivodíte pracovní neschopnost pod vlivem alkoholu, drog, během rvačky nebo při páchání úmyslného trestného činu.

Nemocenská pro zaměstnance

Když pracovní neschopnost trvá víc jak čtrnáct dní, přichází na řadu nemocenská. Tu nevyplácí zaměstnavatel, ale stát, konkrétně správa sociálního zabezpečení.

Při výpočtu nemocenské vycházejí úředníci z takzvaného denního vyměřovacího základu: průměru hrubých příjmů za uplynulý rok přepočítaných na den. Nemocenská se – stejně jako náhrada mzdy – vypočte jako šedesát procent denního vyměřovacího základu sníženého prostřednictvím redukčních hranic. V roce 2020 se denní vyměřovací základ redukuje takto:

  • z částky do 1162 Kč se počítá 90 procent,
  • nad částku 1162 Kč do částky 1742 Kč se počítá 60 procent,
  • nad částku 1742 Kč do částky 3484 Kč se počítá 30 procent,
  • k částce nad 3484 Kč se už nepřihlíží.

Kdo marodí dlouhodobě, tomu se nemocenská zvýší. Od 31. dne pracovní neschopnosti se počítá jako 66 procent denního vyměřovacího základu. A pokud jste na neschopence déle než 61 dní, násobí se váš redukovaný denní vyměřovací základ 72 procenty.

Maximálně lze nemocenskou pobírat 380 dní od začátku pracovní neschopnosti. Když ale marodíte dlouho a váš stav je stabilizovaný už 180. den, lékař pracovní neschopnost ukončí, i když ještě nebudete úplně fit.   

Nemocenská se – narozdíl od náhrady mzdy – vyplácí za každý kalendářní den pracovní neschopnosti. S výpočtem si hravě poradí naše kalkulačka. Stačí zadat váš hrubý příjem.

eNeschopenka

Letošní novinkou je spuštění takzvaných eNeschopenek. Pokud vás lékař uzná dočasně práce neschopným, předá informaci o vaší nemoci či zranění automaticky také zaměstnavateli a okresní správě sociálního zabezpečení. Odpadá vám tak povinnost doručit zaměstnavateli papírovou neschopenku (přesto ho musíte o vzniku pracovní neschopnosti co nejdřív informovat, ale stačí e-mailem nebo telefonicky, bez doručování tiskopisu)

Zároveň už není potřeba o náhradu mzdy ani nemocenskou žádat. Podklady pro výplatu obou dávek – takzvaný lístek na peníze – zasílá lékař elektronicky. Průkaz práce neschopného, který od lékaře dostanete, je čistě vaším dokladem. Najdete v něm termín příští návštěvy lékaře či čas povolených vycházek. Slouží také jako doklad pro případnou kontrolu ze sociálky.

Nemocenská pro podnikatele

Jak už jsme napsali, osoby samostatně výdělečně činné na nemocenskou dosáhnou, jen pokud si dostatečně dlouho – minimálně tři měsíce bezprostředně předcházející vzniku pracovní neschopnosti – dobrovolně platí nemocenské pojištění. Nemocenská jim potom – stejně jako zaměstnancům – náleží až od patnáctého dne nemoci. V prvních čtrnácti dnech nedostanou nic (protože nemají zaměstnavatele, který by jim vyplatil náhradu mzdy).

Výše platby nemocenského pojištění OSVČ je omezená zespod i shora. Minimální záloha pro rok 2020 dělá 126 korun měsíčně. Horní hranici představuje vyměřovací základ pro sociální pojištění rozpočtený na měsíce, ke kterému se OSVČ dopočetla v loňském přehledu pro správu sociálního zabezpečení. Na nemocenské pojištění lze měsíčně posílat maximálně 2,1 procenta z tohoto vyměřovacího základu. To v praxi znamená, že pokud chce podnikatel dosáhnout na vyšší nemocenskou, musí si delší dobu připlácet také na sociálním pojištění.

Samotný výpočet nemocenské pro OSVČ je poměrně složitý. Líp proto uděláte, když to necháte na naší kalkulačce. Poradíme i s tím, jaké optimální pojistné platit, abyste mohli v budoucnu pobírat zvolenou výši nemocenské.

Optimální nemocenské pojistné pro zvolené dávky v nemoci 2020

Další kalkulačky

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+68
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

Dlouhodobé ošetřovné je dávka určená lidem, jejichž blízký se ocitl v takovém stavu, že je potřeba o něj doma aspoň měsíc pečovat. Dávka má vykrýt výpadek příjmu a případně pomoct promyslet... celý článek

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

6. 4. 2022 | Tomáš Beck | 3 komentáře

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu umožní lidem, kteří se zraní v zaměstnání, získat vyšší kompenzaci. Může tím skončit dlouholetá nespravedlnost.

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

27. 1. 2022 | Petr Kučera | 20 komentářů

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

Na kompenzaci od státu mohou výjimečně dosáhnout i podnikatelé, kteří si neplatili nemocenské pojištění. Platí však pro ně přísnější podmínky než pro pojištěné.

Partners Financial Services