Starobní důchod 2020. Kalkulačka a přehled pravidel

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 27. 1. 2020 | 5 komentářů
Kdy dosáhnete důchodového věku a jak vysokou budete mít penzi? Kdo může odejít už letos a na co by si měl dát pozor? Odpovíme.
Starobní důchod 2020. Kalkulačka a přehled pravidel

Pro odchod do starobní penze je potřeba splnit dvě základní podmínky: dosáhnout důchodového věku a nasbírat potřebné doby důchodového pojištění, jinak řečeno odpracovat dostatečný počet let.

Pokud jde o důchodový věk, v roce 2020 ho dosáhnou:

  • muži narození od července 1956 do dubna 1957,
  • bezdětné ženy narozené v listopadu 1956 až dubnu 1957,
  • ženy narozené v listopadu 1957 až dubnu 1958, které vychovaly jedno dítě,
  • ženy narozené v listopadu 1958 až dubnu 1959, které vychovaly dvě děti,
  • ženy narozené v listopadu 1959 až dubnu 1960, které vychovaly tři nebo čtyři děti
  • ženy narozené v listopadu 1960 až dubnu 1961, které vychovaly pět a více dětí.

Kdo se v přehledu nenašel, může si věk odchodu do penze spočítat na naší kalkulačce. Pro důchodový věk stále platí strop pětašedesát let, který se však u mladších ročníků může ještě zvýšit.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Kdo má nárok na důchod

Samotné dosažení penzijního věku ovšem k přiklepnutí starobního důchodu nestačí. Úředníky z okresní správy sociálního pojištění bude zajímat, jestli jste se dostatečně dlouho účastnili důchodového pojištění.

To představuje jednu ze složek pojištění sociálního, které za každého zaměstnance odvádí zaměstnavatel. Živnostníci a další podnikatelé (osoby samostatně výdělečně činné) si sociální pojištění hradí sami.

Kdo chce odejít do penze, musí mít na kontě 35 let důchodového pojištění. Zároveň se ale do limitu počítají takzvané náhradní doby pojištění: období, kdy člověk sociální pojištění nehradil (nebyl zaměstnaný nebo si ho neplatil jako OSVČ), přesto na ně důchodový zákon pohlíží jako na odpracované. V praxi jde například o:

  • péči o dítě do čtyř let věku
  • evidenci na úřadu práce jako uchazeče o zaměstnání po dobu, po kterou vám náležela podpora v nezaměstnanosti
  • péči o blízkého závislého na péči
  • pobírání invalidního důchodu pro III. stupeň invalidity
  • výkon základní vojenské služby
  • částečně se započítává také studium na střední, vyšší odborné a vysoké škole před rokem 2010, konkrétně prvních šest let studia po dosažení plnoletosti

Náhradní dobu lze započítat, jestliže trvala minimálně jeden rok. Kdo náhradní dobu pojištění nemá, tomu stačí k odchodu do důchodu třicet odpracovaných roků.

Výpočet starobní penze

Vedle nároku na penzi hrají odpracovaná léta roli také při stanovení výše důchodu. Do výpočtu ale vstupují i předchozí příjmy, přesněji průměr hrubých výdělků za rozhodné období. Pro penze přiznávané letos je rozhodným obdobím rozmezí let 1986 až 2019.

Na základě dob pojištění a dosažených výdělků se sociálka dopočte k takzvané procentní výměře (roli hrají ještě takzvané redukční hranice – podrobněji o výpočtu najdete v rámečku).

Další složku všech penzí představuje základní výměra. Ta pro všechny důchodce stejná a letos stoupla o 220 korun na 3490 korun.

Důchodové počty

Všechny důchody (tedy i vdovský důchodsirotčí nebo invalidní důchod) se skládají ze základní a procentní výměry. Základní výměra důchodů letos dělá 3490 korun, procentní výměra 1,5 procenta za každý celý rok důchodového pojištění získaný do doby nároku na důchod.

Dál je pro stanovení výpočtového základu důležitý osobní vyměřovací základ. Jde o měsíční průměr všech příjmů dosažených v rozhodném období – aktuálně mezi lety 1986 až 2019.

Pro stanovení výpočtového základu z osobního vyměřovacího základu platí v roce 2020 dvě redukční hranice: I. redukční hranice 15 328 korun a II. redukční hranice 139 340 korun. Výpočtový základ se z osobního vyměřovacího základu stanoví tak, že částka do první redukční hranice náleží v plné výši, z částky nad I. do II. redukční hranice náleží 26 procent a k částce nad II. redukční hranici se nepřihlíží.

Pokud má okresní správa sociálního zabezpečení vypočítat důchod správně, musí mít k dispozici všechny potřebné dokumenty: především lejstra prokazující dobu pojištění a výši výdělků, nejčastěji tedy Evidenční listy důchodového pojištění. Ty by měl za každého zaměstnance odevzdávat zaměstnavatel, v praxi ale může některý z dokumentů chybět.

Proto se hodí ověřit, zda má sociálka skutečně kompletní a správné podklady. Stačí požádat o Informativní list důchodového pojištění. Příslušný formulář najdete na webu České správy sociálního zabezpečení, vytištěnou žádost pošlete na adresu: ČSSZ, Odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5. Kdo má zřízenou datovou schránku, může využít online podání.

Co se chystá

Rovný důchod 10 500 korun pro každého, masivnější valorizace, vyšší odvody pro OSVČ či přehlednější systém, který umožní každý rok výpočet budoucího důchodu. Tak vypadá ideální reforma podle ministryně práce.

Důchodová reforma podle Maláčové. Projděte si návrh


Daňové odpočty pro spoření na důchod a životní pojištění se můžou spojit do jediného limitu. Počítá s tím ministerstvo financí.

Změny ve státní podpoře penzijka a životka. Stát chystá společný limit

Další možností je nahlédnout do „konta“ pojištění on-line na ePortálu ČSSZ, opět ale budete potřebovat datovou schránku nebo elektronickou občanku s čipem (a aktivovanými elektronickými funkcemi).

Informativní list shrnuje doby pojištění a vyměřovací základy, které u vás ČSSZ eviduje. Pokud doklady od jednoho z dřívějších zaměstnavatelů chybí, ozvěte se a zjednejte nápravu. Zároveň se nebojte zkontrolovat, jestli se úředníci ze sociálky ve výpočtu nesekli – pomůže naše kalkulačka.

Kalkulačku ale máme i pro ty, kteří půjdou do penze až za několik let a chtějí vědět, s jak vysokou (nebo nízkou) částkou do budoucna počítat.

Při výpočtu vycházíme z předpokladu, že jejich příjem v minulosti kopíroval tempo růstu průměrné mzdy v ekonomice a tímto tempem v průměru poroste i nadále. Jinak se nedá odhadnout, z jakého příjmu důchod počítat. Podle koeficientů, které zhruba odpovídají minulým tempům růstu průměrné mzdy, se ostatně přepočítávají i minulé příjmy při přesném výpočtu důchodu.

Výsledná částka je samozřejmě pouze orientační. Jak se budou důchody počítat za deset dvacet let, můžeme jen odhadovat.

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Žádost o důchod

Pokud splňujete výše uvedené a chcete do penze odejít (jde o vaše právo nikoli povinnost), musíte o starobní důchod požádat: na okresní správě sociálního zabezpečení v místě trvalého bydliště. Žádost můžete podat nejdřív čtyři měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu. Není přitom potřeba vyplňovat žádné tiskopisy – žádost s vámi sepíšou pracovníci sociálky.

S sebou si ale rozhodně vezměte průkaz totožnosti, případně doklady prokazující náhradní doby pojištění – například potvrzení o studiu (výuční list, vysvědčení z jednotlivých ročníků a maturitní vysvědčení), vojně (vojenskou knížku) nebo péči o dítě (rodný list). Krok za krokem žádostí o starobní penzi vás provede samostatný článek:

Při sepisování žádosti byste se také měli rozhodnout, zda si důchod necháte vyplácet v hotovosti nebo převodem na bankovní účet. Svůj výběr sice můžete později změnit, počítejte ale s tím, že to chvíli potrvá. Podrobnosti v článku:

Víme víc

Od roku 2016 lze ušetřit na daních. Pravidelnou výplatu penze, která takovou úlevu nabízí, přesto volí málo lidí.

Jak vybrat úspory na důchod? Kdo se nepřidá ke stádu, ušetří tisíce na daních


Když budete žít aspoň tak dlouho jako průměrný důchodce, vyděláte na tom. Na konkrétním příkladu vám ukážeme, jak pracovat takzvaně na procenta.

Jak si zvýšit budoucí důchod? Zkuste sázku na dlouhý život


Mladí lidé by neměli tak dlouho studovat. Seniory pak musíme líp motivovat a postarat se o ty, kdo už nemůžou pracovat ani částečně. Ekonom Filip Pertold v rozhovoru pro Peníze.cz upozorňuje i na nepřesné statistiky.

Potřebujeme víc důchodců v práci, říká expert. Politici musí najít odvahu

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+70
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services