Rodičovský příspěvek stoupne, potvrdili poslanci. Ale ne pro všechny

Opozice ani senátoři nepřesvědčili vládní koalici a komunisty, aby příspěvek zvýšili všem rodinám s dětmi do čtyř let.
Rodičovský příspěvek stoupne, potvrdili poslanci. Ale ne pro všechny

Šance, že na vyšší rodičovský příspěvek nakonec přece jenom dosáhnou i rodiny, které ho už vyčerpaly před 1. lednem 2020, trvala jenom den.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) před dnešním rozhodujícím hlasováním v Poslanecké sněmovně řekla, že sociální demokraté nepůjdou proti hnutí ANO, tedy silnějšímu partnerovi vládní koalice.

Novelu zákona o státní sociální podpoře pak poslanci schválili ve stejné podobě jako na začátku listopadu: Vyšší příspěvek dostanou jenom lidé, kteří ho v roce 2020 začnou nově čerpat, plus ti, kteří ho k 1. lednu 2020 stále ještě budou pobírat. 

Senátoři novelu vrátili poslancům a stejně jako opoziční poslanci chtěli, aby vyšší příspěvek dostaly zpětně i rodiny, jejichž dítěti budou k 1. lednu 2020 méně než čtyři roky, přestože už dávku vyčerpaly dřív. Takový plán předtím prosazovala i Maláčová, odmítalo ho ale hnutí ANO v čele s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO).

Anketa

Měli by vyšší příspěvek dostat i rodiče dětí do čtyř let, kteří ho už vyčerpali?

Maláčová v pondělí nečekaně oznámila, že chce přesvědčit poslance ČSSD, aby dnes společně s opozicí hlasovali pro rozšířenou senátní verzi. Argumentovala i tím, že státní rozpočet prý letos dopadne o 30 miliard lépe. Hnutí ANO to ale vnímalo jako porušení původní koaliční dohody. Pro nejsou ani komunisté, kteří vládu podporují.

Pokud by pro nečekaný vánoční dárek rodinám hlasovali všichni poslanci ČSSD a ostatních stran kromě ANO a komunistů, měli by přitom těsnou většinu a návrh tak mohl projít.

Zastánci plošného zvýšení argumentují tím, že na příspěvek mají podle současného znění zákona nárok všichni rodiče pečující o dítě do čtyř let věku. Plánují se proto obrátit k Ústavnímu soudu – jako první to ve středu potvrdil předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Návrh připravují lidovečtí senátoři ve spolupráci s iniciativou nazvanou Také pečujeme.

Zatímco doteď dává stát na rodičovský příspěvek celkem kolem 24 miliard korun ročně, zvýšení přijde rozpočet ročně na dalších 8,6 miliardy, spočítalo ministerstvo. Štědřejší verze by zvýšila náklady jednorázově o dalších 2,6 miliardy. 

Zvýšení po dvanácti letech

Poslanci každopádně definitivně schválili, že rodičovský příspěvek stoupne z dnešních 220 tisíc na 300 tisíc korun, pro rodiče vícerčat z 330 tisíc na 450 tisíc.

Poslanci schválili zvýšení rodičovského příspěvku od 1. ledna 2020. Těšit se můžou i některé rodiny, které s jeho čerpáním začaly dřív. Jak na to?

Co udělat pro vyšší rodičovský příspěvek? Tady je návod

Celková výše příspěvku se mění poprvé za posledních dvanáct let. Maláčová připomíná, že dnes si za 220 tisíc rodiny koupí jenom 80 procent toho, co v roce 2008.

Už dřív poslanci schválili také pozměňovací návrh pirátské poslankyně Olgy Richterové: Maximální částka příspěvku, kterou můžou čerpat ti, kdo nedosáhli na peněžitou pomoc v mateřství, stoupne ze současných 7600 na 10 000 korun měsíčně. Lidé, kteří předtím neměli nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tedy typicky podnikatelky nebo studentky, tak budou moct rodičovskou vyčerpat stejně jako dosud nejrychleji za 30 měsíců.

Schválená novela obsahuje i další změny. Zvýší se především limit týkající se jeslí nebo mateřské školy. Od roku 2020 budou moct být děti do dvou let v jeslích, školce nebo v obdobném školském zařízení 92 hodin měsíčně, aniž by rodiny přišly o rodičovský příspěvek. Dosud byl limit pouze 46 hodin měsíčně.

Poslanci naopak ani tentokrát nevyužili možnost nastavit systém, který by rodičovský příspěvek zvyšoval automaticky třeba podle vývoje průměrné mzdy. Pravidelnou každoroční valorizaci navrhovali Piráti, vládní koalice ale takovou změnu odmítla.

Podle Maláčové je návrh Pirátů příliš komplikovaný a administrativně náročný. Ministerstvo práce navíc chystá další změny rodičovské od poloviny roku 2022, do kdy musí unijní státy zavést nově dohodnutá evropská pravidla.

Taky by chtěli

Daňové zvýhodnění rodin s malými dětmi oproti bezdětnému svobodnému zaměstnanci je v Česku třetí největší ze všech 36 zemí OECD.

Česko je daňový ráj pro rodiny, ukazuje porovnání. Kazí to odvody


Jaká jsou pravidla pro získání porodného? Projděte si, jak stát pomůže čerstvým rodičům s nízkými příjmy.

Porodné 2020. Kdo má nárok a jak bude vysoké


Od loňska existuje „dávka otcovské poporodní péče“. Kdo přesně má na dávku pro novopečené tatínky nárok, jak o ni žádat a kolik sociálka vyplatí? Poradí přehled pravidel a kalkulačka otcovské.

Otcovská: Kolik dělá a kdo ji dostane?

Další změny do tří let

„Do tří let náš čekají změny v souvislosti s evropskou legislativou a já nechci rodinám s malými dětmi ještě víc komplikovat už tak dost zašmodrchaný příběh zvaný rodičák,“ vysvětlila Maláčová, proč byla sama proti pozměňovacím návrhům.

Do poloviny roku 2022 totiž Česko musí – stejně jako další členové Evropské unie – zohlednit směrnici o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem. Ta má mimo jiné přinést do systému víc pružnosti.

Rodičovská dovolená u dětí do osmi let by podle EU měla trvat nejméně čtyři měsíce – s touhle podmínkou nebudeme mít problém, už teď totiž může v Česku dosahovat až čtyři roky.

Podle směrnice by ale nově každý z rodičů měl čerpat aspoň dvě měsíce bez možnosti přenést takové volno na druhého partnera. Ve zbytku rodičovské by se mohli libovolně střídat.

Státy mají zavést také „otcovské poporodní volno“ v délce aspoň deseti dnů. Česko už takovou možnost zavedlo od roku 2018, v praxi tedy půjde jenom o prodloužení ze současných sedmi dnů.

Zmíněné změny na úrovni EU se vládní i opoziční politici pokusí využít k výraznějším úpravám dosavadního systému. Ministryně Maláčová by ráda, kdyby se výše rodičovského příspěvku nově odvíjela od předchozího příjmu – podobně jako peněžitá pomoc v mateřství. Už by tedy nešlo o dávku, jejíž celková výše je doteď v zásadě pro všechny stejná.

Rodičovský příspěvek 2020

měsíců

Další kalkulačky

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 51 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 12. 2019 18:54, Doktor

Citace - Miky / 17.12.2019 16:22

Nepřidala bych to těm ,kteří už si to vyčerpali...Chtěli brát vysoký příspěvek,a teď by chtěli pobírat znova. To by se líbilo každému.


Vyčerpali stejně vysoký příspěvek jako všichni ostatní, akorát rychleji. Kdyby věděli, že se ostatním přidá, taky to vyčerpají pomaleji.

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 12. 2019 23:21, M

Proč se vůbec přidává všichni máme dite dobrovolne tak si na něj ušetřete...... To by byla nejvetsi spravedlnost,.ne?

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (51 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services