Místo neplatiče pošle alimenty stát. Náhradní výživné prošlo

Veronika Hejná | rubrika: Co se děje | 16. 12. 2020 | 16 komentářů
Náhradní výživné má stát vyplácet maximálně dva roky ve výši do 3000 korun měsíčně. Dluh bude vymáhat na rodiči, který alimenty neplatí.
Místo neplatiče pošle alimenty stát. Náhradní výživné prošlo

Zdroj: Shutterstock

Trvalo to skoro dvacet let, ale sedmý pokus už vyšel. Po poslancích dnes náhradní výživné schválili i senátoři.

Návrh z dílny ministerstva práce a sociálních věcí v podstatě vytváří novou sociální dávku. Začne fungovat od července roku 2021.

Současná vláda se v programovém prohlášení výslovně zavázala takový zákon přijmout. Na Slovensku schválili podobný zákon už v roce 2008, zálohované výživné funguje i v řadě dalších evropských států. V Česku od roku 2001 existovalo postupně šest návrhů, jenže žádný nakonec neprošel.

Podmínky pro získání

Nárok na náhradní výživné má mít takzvaný oprávněný rodič, jestliže podal návrh na výkon rozhodnutí nebo exekuci. Často půjde o samoživitele či samoživitelky. Nárok jim zůstane zachován i v případě, kdy byly výkon rozhodnutí nebo exekuce zastaveny kvůli nemajetnosti dlužníka („povinného rodiče“).

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Oproti původnímu návrhu nemá být podmínkou podání trestního oznámení na neplatícího rodiče. To by totiž vedlo k dalšímu zhoršení už tak napjatých vztahů mezi rodiči. Během připomínkování zákona se objevily i argumenty, že by povinná trestní oznámení nepřiměřeně zatěžovala státní rozpočet.

Schválená předloha už nepočítá ani s tím, že by rodič – příjemce náhradního výživného – musel mít příjem pod úrovní průměrné mzdy (a prokazovat to).

Do 3000 korun

Náhradní výživné bude stát vyplácet ve výši, kterou jako alimenty přiznal soud, avšak v maximální výši 3000 korun měsíčně. Na stropu se dohodla vládní koalice.

Poslanci zamítli pozměňovací návrh poslankyně Olgy Richterové (Piráti). Ta prosazovala, aby byl stropem 0,78násobek životního minima jednotlivce – díky tomu by při růstu inflace nebylo nutné pokaždé zasahovat do zákona. Richterová předpokládala, že schválení návrhu nebude poslance stát žádné přemáhání, protože jde o stejnou částku, pouze vyjádřenou jiným způsobem.

Pokud tedy soud na nezaopatřené dítě přizná alimenty 2200 Kč, bude stát vyplácet na náhradním výživném právě oněch 2200 Kč. Kdyby přiznal 6800 Kč, částka náhradního výživného by činila maximálně 3000 Kč.

Nezisková organizace Asociace neúplných rodin, která provozuje server VašeVýživné.cz, evidovala za rok 2019 alimenty v průměrné výši 2800 Kč.

Výše náhradního výživného se bude stanovovat na čtyři kalendářní měsíce dopředu. Stát by je pak vyplácel každý měsíc zpětně. Administraci má mít na starosti krajská pobočka úřadu práce.

„Oprávněný rodič“ bude muset každé čtyři měsíce prokazovat, že „povinný rodič“ výživné stále neplatí, nebo platí jenom částečně.

Jak uplatnit nárok

Podle schváleného návrhu bude k žádosti potřeba doložit vykonatelný rozsudek soudu o určení výše alimentů, doklad prokazující nezaopatřenost dítěte a informace o podaném návrhu na exekuci včetně spisové značky.

Krajská pobočka úřadu práce pak žádost posoudí a do třiceti dní vydá písemné rozhodnutí o přiznání nebo nepřiznání dávky.

Náhradní výživné bude oprávněnému rodiči vypláceno maximálně 24 měsíců. Nárok kromě toho zanikne také v okamžiku, kdy dítě přestane být „nezaopatřeným“. Pirátská poslankyně Richterová navrhovala zrušit limit 24 měsíců s tím, že není jisté, že po 24 měsících od první výplaty bude zaručeno dosažení účelu – zajištění péče o nezaopatření dítě. I tento pozměňovací návrh poslanci odmítli.

Částku vyplaceného náhradního výživného má pak stát vymáhat od povinného rodiče prostřednictvím ˇUřadu práce. Pohledávka na výživné totiž přejde na stát. To, co vymůže, pak půjde zpátky do státního rozpočtu.

880 milionů ročně

Ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá, že náhradní výživné by mohlo pomoci přibližně 24 tisícům dětí ročně.

Nová dávka přijde státní rozpočet asi na 880 milionů korun ročně. Z toho většina – přibližně 861 milionu připadne na samotné výživné, dalších 115 milionů mají činit administrativní náklady. Ministerstvo vychází z toho, že z dlužníků vymůže desetinu výživného, zmíněná roční částka je už po odečtení výtěžku.

Ke zpracování údajů pro rozhodování o náhradním výživném (a také pro přehled pohledávek, které přešly k vymáhání na stát) zřídí ministerstvo speciální informační systém. Na úřadech práce přibude zhruba 155 zaměstnanců, kteří se budou starat o administraci dávky a vymáhání peněz.

Jak funguje náhradní výživné na Slovensku? Čtěte na Peniaze.sk.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Veronika Hejná

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 11. 2020 14:18

Co takhle začít s vymahatelností práva a neplatit to z mých peněz? Co?

+47
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services