OSVČ už mohou čerpat víc podpor. Schillerová otočila

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 15. 12. 2020 | 12 komentářů
OSVČ už mohou čerpat víc podpor. Schillerová otočila

Koláž: Gabriel Pleska

Podnikatelé, kteří splní podmínky pro získání takzvaného kompenzačního bonusu, nepřijdou o šanci čerpat i některé další programy. Zákaz kombinace podpor, s nímž původně přišlo ministerstvo financí, dnes zrušili poslanci na návrh senátorů.

Živnostníci a další OSVČ tak mohou společně s bonusem 500 korun denně žádat i o příspěvek na nájemné provozovny z programu Covid Nájemné, o podporu na udržení zaměstnanců z programu Antivirus, šanci mají také na obdobu ošetřovného.

Zájemci, kteří na tyhle podpory kvůli zákazu souběhu během podzimu nedosáhli, o ně teď mohou požádat zpětně. Dnes schválená novela se totiž výslovně týká i kompenzačního bonusu za říjen a listopad.

Pravidla se tak aspoň částečně přiblíží těm jarním, která souběh umožňovala. Jinak se na podmínkách bonusu za říjen a listopad nic nemění: příjemci tedy musí odvést minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění (místo jarních patnácti tisíc měsíčně tak tentokrát v praxi dostanou jenom deset), o dost přísnější jsou i pravidla pro samotné získání podpory (mnoho postižených podnikatelů na ni vůbec nedosáhne, jak jsme podrobně popsali už v říjnu).

Podzimní kompenzační bonus dál nepůjde kombinovat se speciální podporou pro některé obory podnikání – například cestovní ruch, kulturu nebo sport. Zákaz současného čerpání však platí jenom v případě, že se podpora týká stejného období.

Podle zákona – i po jeho dnešním zmírnění – podnikatel nemůže dostat kompenzační bonus za kalendářní den, za který obdržel podporu související se zmírňováním následků výskytu koronaviru SARS CoV-2 – s výjimkou zmíněných tří situací (nájemné, podpora zaměstnanců, ošetřovné).

Na přísnější pravidla pro souběh podpor upozornil web Peníze.cz už v říjnu – těsně před projednáváním vládního návrhu v Poslanecké sněmovně. Ministerstvo financí je zpočátku obhajovalo: „Jednotlivé programy jsou tady od toho, aby se vzájemně doplňovaly, nikoliv aby je podnikatel kumuloval s cílem nahradit si všechnu újmu. Vybráním si právě jednoho programu vládní pomoci je sledována také určitá spravedlnost v tom, že každý z podnikatelů si vybere pro něj ekonomicky nejvýhodnější program,“ vysvětloval úřad.

Zmírnění pravidel pro souběh pak prosazovali hlavně opoziční piráti. Ministryně financí Alena Schillerová nakonec částečně ustoupila, s kompromisním návrhem přišel nezávislý senátor a daňový expert Tomáš Goláň.

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík dnes upozornil, že kompenzační bonus – na rozdíl od jara – nemohou čerpat lidé v oddlužení: „Zůstává tam obří nespravedlnost. Někdo zkrachoval, šel do oddlužení, splácí své závazky a normálně podniká, což všechno smí. A jenom kvůli tomu, že je v oddlužení, tak nedostane kompenzační bonus. Podle nás to je chyba.“

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 12. 2020 17:40

podnikavci v teto zemi jse maji vsichni dobre nasi invalide nemocni kteri umiraji moc rychle jsou sikanovani stat jim nezvisi ani korunu na peci ve 2 stupni to je hamba ostuda

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services