Kdo nedá dítě do školy, přijde o ošetřovné. I když má vážný důvod

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 24. 11. 2020 | 8 komentářů
Chcete chránit zdraví dítěte nebo jiných členů rodiny, ale máte smůlu. Stát vám – na rozdíl od jara – nepomůže. A když pak dítě skutečně onemocní covidem, dá vám místo takzvaného krizového ošetřovného jenom to standardní.
Kdo nedá dítě do školy, přijde o ošetřovné. I když má vážný důvod
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Rodiče, kteří nepošlou dítě do školky či školy po jejich otevření, už nemají nárok na ošetřovné. A to ani v případě, že škola souhlasí s pokračováním výuky na dálku. Pravidla jsou teď přísnější než při jarní vlně koronaviru – navzdory mnohem vyššímu počtu nakažených.

Smůlu mají nejenom rodiče, kteří se prostě jenom bojí, ale i ti, kteří mají objektivně vážný důvod. Typicky když je ohroženo zdraví dítěte kvůli jeho slabší imunitě, nebo když mezi rizikovou skupinu patří některý z rodičů. Nepomůže ani snaha ochránit prarodiče žijící ve společné domácnosti. Nebo výrazně zhoršená dopravní dostupnost kvůli omezení spojů při dojíždění.

Až do konce letošního června přitom platila speciální pravidla, která s podobnými situacemi počítala. Vedle zdravotních mohlo jít třeba o provozní důvody – když kvůli zkrácenému vyučování nebo omezení jídelny a družiny nezvládli rodiče současně pracovat a pečovat o dítě; nebo kvůli omezení veřejné dopravy.

Současná pravidla takové výjimky nepřipouštějí. Nejde o nechtěné opomenutí. Ministerstvo práce a sociálních věcí je tentokrát nenavrhovalo, ani to neplánuje. Po výrazném omezení podpory podnikatelům je to další důkaz, jak vláda při druhé vlně – přes objektivně horší situaci – šetří na pomoci lidem.

„Na jaře byl odlišný postup i ve školství. Otevření škol se předpokládalo v omezeném režimu, osobní přítomnost žáků prvních stupňů základních škol nebyla povinná. Na tato opatření navazovala i speciální úprava ošetřovného, pro kterou v současné době není důvod,“ říká Jaroslava Sladká z tiskového oddělení ministerstva.

„Také dopravní nedostupnost v současnosti není důvodem pro vznik nároku na ošetřovné. Ani zavedení takové podmínky pro vznik nároku se nepředpokládá,“ dodává.

Co říkají čísla

Zdroj: Shutterstock

Výplata daňového bonusu už nemá být zastropovaná. O zrušení limitu 60 300 korun rozhodli poslanci v rámci daňového balíčku. Rodiče se čtyřmi a více dětmi tak mohou dostat od státu víc peněz, pokud si za rok vydělali aspoň šestinásobek minimální mzdy.

Rodiny s více dětmi si polepší. Limit pro bonus skončí

Na ošetřovné tedy rodiče dosáhnou jenom v situaci, že dítě bude mít nařízenou individuální karanténu, nebo když konkrétní školu či třídu uzavřou hygienici kvůli výskytu nemoci covid-19. V obou případech mají rodiče nárok na takzvané krizové ošetřovné – to je časově neomezené (oproti standardnímu limitu devíti dnů, případně šestnácti u samoživitelů), se zvýšenou částkou 70 procent vyměřovacího základu (místo standardních 60 procent) a s denním minimem 400 korun.

Jestliže však dítě onemocní covidem, bere se to jako jakákoliv jiná nemoc. Pro ošetřovné pak platí standardní pravidla: délka maximálně devět (šestnáct) dnů, 60 procent základu a bez garantovaného denního minima. Během standardního ošetřovného se navíc rodiče (nebo jiná pečující osoba) mohou vystřídat jenom jednou, ne opakovaně.

První a druhé ročníky základních škol se vrátily do lavic už 18. listopadu, zbývající ročníky prvního stupně by se měly přidat od 30. listopadu. 

Ozveme se, kdyby něco!

Zdroj: Shutterstock

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a pravidelně vám budeme přinášet další důležité aktuality a praktické rady z osobních financí. Můžete si objednat i náš newsletter.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 11. 2020 14:03, Magda

Citace - Jirka / 24.11.2020 10:11

No to jsou teda kur*y. Jsem OSVČ,dvě děti doma za 6400. Z čeho mám platit nájem? Teď zůstane jedno doma,něco na něj leze. A nedostanu nic? Tohle už je jasná likvidace nás OSVČ samoživitelů. Bohatým,mladým bezdětným dávat vše a těm,co po státu nic nechtějí nedáme,nepomůžeme,jen uškodíme. Máme super vládu,ale chtěli jste ji. A teď musí ostatní trpět. Proč?


Jestli bude dítě nemocné (potvrzeno lékařem), tak ošetřovné dostanete. Akorát podle těch běžných podmínek, ne vylepšených.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 11. 2020 17:20, Jiří

A to si ještě pořád říkáme právní stát? Normální hyenismus!

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rodiny s více dětmi si polepší. Limit pro bonus skončí

26. 12. 2020 | Petr Kučera | 42 komentářů

Rodiny s více dětmi si polepší. Limit pro bonus skončí

Se čtyřmi dětmi dosáhnou rodiče podle dosavadních pravidel maximálně na 60 300 korun, nově to bude až 83 016 korun. S pěti dětmi mohou nově dostat až 107 220 korun.

Místo neplatiče pošle alimenty stát. Náhradní výživné prošlo

16. 12. 2020 | Veronika Hejná | 16 komentářů

Místo neplatiče pošle alimenty stát. Náhradní výživné prošlo

Náhradní výživné má stát vyplácet maximálně dva roky ve výši do 3000 korun měsíčně. Dluh bude vymáhat na rodiči, který alimenty neplatí.

Změny od pondělí: Takhle se zmírní omezení

23. 11. 2020 | Petr Kučera | 6 komentářů

Změny od pondělí: Takhle se zmírní omezení

Od pondělí 23. listopadu trochu zmírní některá koronavirová omezení. V protiepidemickém systému PES se posuneme z nejpřísnějšího pátého stupně do čtvrtého. Návrh ministra zdravotnictví... celý článek

Ošetřovné pro OSVČ startuje. Má horší podmínky než na jaře

6. 11. 2020 | Petr Kučera | 5 komentářů

Ošetřovné pro OSVČ startuje. Má horší podmínky než na jaře

Ministerstvo průmyslu oživilo speciální dotaci pro podnikající rodiče, kteří přišli o výdělek kvůli zavřené škole. Tady jsou podrobnosti.

Ošetřovné stoupne a prodlouží se. Schváleno

29. 10. 2020 | Petr Kučera | 74 komentářů

Ošetřovné stoupne a prodlouží se. Schváleno

Změny v ošetřovném potvrdili i senátoři. Doba čerpání se prodlouží, denní částka stoupne a dosáhne na něj víc lidí.

Partners Financial Services