Nový kompenzační bonus: Začíná příjem žádostí

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 10. 11. 2020 | 23 komentářů
Oproti jarnímu programu Pětadvacítka dosáhne na přímou podporu mnohem méně podnikatelů. A i ti, kteří mají nárok, musí počítat s omezeními.
Nový kompenzační bonus: Začíná příjem žádostí

Koláž: Gabriel Pleska

Poslanci definitivně schválili zákon, který zavádí nový kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), lidi pracující na dohody a pro společníky malých společností s ručením omezeným.

Příjem žádostí o vyplácení kompenzačního bonusu zahájila finanční správa už před týdnem. „Žádosti je možné podávat i přesto, že dosud nebyl dokončen legislativní proces a zákon nenabyl účinnosti. Důvodem je skutečnost, že finanční správa v posledních týdnech dostávala enormní množství vadných žádostí na neaktuálních formulářích,“ řekl tehdy mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Žádost lze vyplnit online na webu finanční správy a pak poslat na místně příslušný finanční úřad. „To je možné učinit jak datovou schránkou, tak e-mailem s oskenovanou žádostí a vlastnoručně podepsaným čestným prohlášením, následně po podpisu rovněž naskenovaným, anebo v listinné podobě prostřednictvím pošty či podatelny nebo boxu umístěného na územním pracovišti,“ upřesňuje mluvčí.

Finanční správa před týdnem slíbila, že přijaté žádosti začne vyřizovat neprodleně poté, co zákon začne platit. Teď už tedy zbývají jenom formality: podpis prezidenta a publikace ve Sbírce zákonů. První podpora tak může lidem přijít zřejmě v příštím týdnu.

Poslanci sice zákon schválili už 21. října, senátoři jim ho však vrátili s pozměňovacími návrhy. Chtěli, aby z něj vypadl zákaz současného pobírání bonusu a státního příspěvku na nájem provozovny. Chtějí také kompenzaci pro kraje. Vládní většina v Poslanecké sněmovně ale senátní návrhy odmítla a potvrdila původní verzi.

Na podporu 500 korun za den tentokrát dosáhnou jenom ti, kterým vláda přímo svým usnesením omezila podnikání nebo ho úplně znemožnila. Podmínkou je, že z takové činnosti mají převažující příjmy – tedy víc než 50 procent.

Vedle osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) mohou o příspěvek žádat i malé společnosti s ručením omezením. A také někteří z takzvaných dohodářů – podmínkou je, že aspoň tři měsíce odváděli nemocenské pojištění (tedy DPČ s příjmem nad 10 tisíc korun nebo DPP s odměnou aspoň tři tisíce) a současně nebyli zaměstnáni na klasický pracovní poměr.

Šanci mají i podnikatelé, kteří jsou na zavřených nebo omezených provozech závislí, tedy jejich dodavatelé a subdodavatelé. Závislostí se rozumí víc než 80 procent.

Bez podpory zůstanou třeba ti, kteří sice přišli o většinu příjmů v důsledku vládních omezení, ale formálně nejde o přímý důsledek. Tedy například provozovatel stánku s občerstvením vedle uzavřené školy nebo bazénu. Na rozdíl od jarního programu Pětadvacítka nedostanou podporu ani ti, kdo museli přerušit podnikání kvůli vlastní karanténě nebo onemocnění covidem.

Omezení čeká i na ty, kdo na nový bonus dosáhnou. Jednak jim náleží jenom za konkrétní dny, kdy splní dané podmínky – ne paušálně za celé období od 5. října do 4. listopadu. A především: Za daný den nesmí čerpat jinou „koronavirovou“ pomoc, především z programu Antivirus na podporu udržení pracovních míst nebo ze speciálních programů zaměřených například na cestovní ruch, kulturu nebo sport. Na rozdíl od jarní Pětadvacítky nelze současně získat kompenzační bonus a ošetřovné pro OSVČ.

Zakázaný je také časový souběh se státním příspěvkem na nájemné provozovny. Pro nejbližší období to ještě nebude v praxi problém: Aktuální bonus od ministerstva financí se týká období od 5. října do 4. listopadu, zatímco aktuální příspěvek na nájemné poskytne ministerstvo průmyslu zpětně za třetí čtvrtletí, tedy červenec až září. Zatím tak nejde o podporu za stejný kalendářní den, kterou nový zákon zakazuje. Senátoři chtěli odstranit právě zákaz souběhu s programem Covid Nájemné, přestože v praxi by se to projevilo až v následujícím odbobí podpory. 

Omezení na období od 5. října znamená, že podnikatelé nedosáhnou na kompenzační bonus za období před vyhlášením nouzového stavu. Vláda přitom výrazně omezila některé skupiny podnikatelů už v předchozích dnech.

Už teď je jasné, že kompenzační bonus se prodlouží přinejmenším do 21. listopadu – tedy přinejmenším do konce nouzového stavu. Zájemci mohou žádat buď samostatně o podporu za první (od 5. října do 4. listopadu) a za druhé „bonusové období“ (od 5. do 21. listopadu), nebo si počkat a požádat za obě současně. Žádost je možné podávat do dvou měsíců po skončení příslušného období.

Z podpory zhruba 15 tisíc měsíčně zůstane podnikatelům tentokrát jenom 10 tisíc. Na rozdíl od jara totiž musí odvést minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, což je zhruba pět tisíc měsíčně.

Zprávu z 5. listopadu jsme zaktualizovali po definitivním schválení zákona.

Kdo teď může žádat o kompenzační bonus a jaká jsou pravidla? Kdo všechno na něj tentokrát nedosáhne? Tady jsme to popsali podrobněji:

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2020 11:29, Karel

...jste si nevzal ráno tabletku ? Tolik nenávisti v jednom příspěvku... ŽL stojí 1000kč a vzhůru do toho ráje...

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2020 15:34, Lichva

Vy už jste měl Vánoce? Patrně jste se přenesl v čase. Důchodci zatím 5000 nedostali a vůbec není jisté, že dostanou. Co se týká OSVČ, většina odvádí pouze zákonná minima a daně neplatí téměř vůbec. Takže pokud náhodou něco odvedou obratem to chtějí zpátky i s úroky. Práce je, ale všude dost mohou se zapojit, ale to je patrně pod jejich úroveň.

Zobrazit celé vlákno

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaplať stovku a máš klid. Paušální daň pro OSVČ prošla

1. 12. 2020 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 127 komentářů

Zaplať stovku a máš klid. Paušální daň pro OSVČ prošla

Poslanci definitivně schválili návrh na paušální daň pro OSVČ. Využití nového systému bude dobrovolné, podnikatelům může přinést výhody i nevýhody.

Jednu a dost. Kompenzační bonus už nejde čerpat s jinou podporu

27. 10. 2020 | Petr Kučera | 18 komentářů

Jednu a dost. Kompenzační bonus už nejde čerpat s jinou podporu

Kdo chce pomoc z volného pokračování programu Pětadvacítka, nemusí už dosáhnout na státní příspěvek na nájemné, ošetřovné pro OSVČ nebo na speciální podporu pro některé obory. Pravidla... celý článek

Pokuta za daňové přiznání e-mailem. Nesmysl, rozhodl soud

26. 10. 2020 | Petr Kučera | 16 komentářů

Pokuta za daňové přiznání e-mailem. Nesmysl, rozhodl soud

Nejste stát ve státě, vzkázal Nejvyšší správní soud finanční správě. Ta podle něj chybovala, když odmítala přijmout daňové přiznání zaslané e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem. celý článek

Přišli jste o příjmy, ale kompenzační bonus už nedostanete

21. 10. 2020 | Veronika Doskočilová, Petr Kučera | 48 komentářů

Přišli jste o příjmy, ale kompenzační bonus už nedostanete

Nový kompenzační bonus – pokračování jarního programu Pětadvacítka – je mnohem přísnější než jeho předchůdce. Na podporu nedosáhne ani řada podnikatelů, kteří přišli o příjmy v důsledku... celý článek

Stát zaplatí podnikatelům polovinu nájmu. Zveřejnil podmínky

19. 10. 2020 | Petr Kučera | 9 komentářů

Stát zaplatí podnikatelům polovinu nájmu. Zveřejnil podmínky

Podnikatelům, kteří museli kvůli krizovým opatřením vlády přerušit nebo výrazně omezit prodej či poskytování služeb v provozovnách, přispěje stát na polovinu nájemného za třetí čtvrtletí. celý článek

Partners Financial Services