Kompenzační bonus se vrací. Nová podpora má plno omezení

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 21. 10. 2020 | 44 komentářů
Kompenzační bonus se vrací. Nová podpora má plno omezení

Koláž: Gabriel Pleska

Podnikatelé mohou opět žádat o takzvaný kompenzační bonus, tedy paušální příspěvek od státu. Má jim aspoň symbolicky nahradit část ztrát, které jim vznikly kvůli koronavirovým omezením.

Vládní návrh z dílny ministerstva financí dnes schválili poslanci, teď zamíří k senátorům. Opoziční návrhy, které měly rozšířit šanci na získání bonusu, neprošly.

Oproti jarnímu programu Pětadvacítka tak na přímou podporu dosáhne mnohem méně podnikatelů. A i ti, kteří ho získají, musí počítat s omezeními. Na přísné podmínky upozornil web Peníze.cz v podrobném článku.

Podobně jako na jaře dostanou podnikatelé 500 korun za den. Na podporu ale tentokrát dosáhnou jenom ti, kterým vláda přímo svým usnesením omezila podnikání nebo ho úplně znemožnila. Podmínkou je, že z takové činnosti mají převažující příjmy – tedy víc než 50 procent.

Vedle osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) mohou o příspěvek žádat i malé společnosti s ručením omezením a teoreticky i lidé pracující na dohodu. Nesmí však čerpat žádnou jinou pomoc, především z programu Antivirus na podporu udržení pracovních míst.

Šanci mají i podnikatelé, kteří jsou na zavřených nebo omezených provozech závislí, tedy jejich dodavatelé a subdodavatelé. Závislostí se rozumí víc než 80 procent.

Bez podpory zůstanou třeba ti, kteří sice přišli o většinu příjmů v důsledku vládních omezení, ale formálně nejde o přímý důsledek. Tedy například provozovatel stánku s občerstvením vedle uzavřené školy nebo bazénu. Na rozdíl od jarní Pětadvacítky nedosáhnou na podporu ani ti, kdo museli přerušit podnikání kvůli vlastní karanténě nebo onemocnění covidem.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové je pomoc ohraničena trváním nouzového stavu. Ten má skončit 3. listopadu. Když se nouzový stav prodlouží, mohli by pak podnikatelé žádat o další podporu.

Toto omezení také znamená, že podnikatelé nedosáhnou na kompenzační bonus za období před vyhlášením nouzového stavu od 5. října. Vláda přitom výrazně omezila některé skupiny podnikatelů už v předchozích dnech.

Z podpory zhruba 15 tisíc měsíčně navíc zůstane podnikatelům jenom 10 tisíc. Na rozdíl od jara totiž musí odvést minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, tedy zhruba pět tisíc měsíčně.

Příjem žádostí začne až po schválení Senátem a zveřejnění zákona ve Sbírce zákonů. Podporu by podnikatelé mohli dostat během listopadu.

Psali jsme podrobněji: Přišli jste o příjmy, ale kompenzační bonus už nedostanete

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 10. 2020 0:17, Jana

Citace - snoob / 16.10.2020 23:33

takze zase jenom podnikatele, to je super


Ne, zaměstnanci mají podporu už dávno. A vyšší.

Zobrazit celé vlákno

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 10. 2020 1:24, jan

Zavinili si to sami! V jarní koronavlně, se snažili oškubat stát nepravdivými údaji...Nedal by jim žádnou podporu! Kompenzace je, kdyby něco udělali. Ale oni jenom žebrají...

-110
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ošetřovné pro OSVČ bude. Ale nižší než na jaře

16. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Ošetřovné pro OSVČ bude. Ale nižší než na jaře

Ošetřovné za dobu zavřených škol dostanou i osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Návrh ministerstva průmyslu a obchodu dnes schválila vláda.

EET se přeruší až do roku 2023. Potvrzeno

16. 10. 2020 | Petr Kučera | 9 komentářů

EET se přeruší až do roku 2023. Potvrzeno

Elektronická evidence tržeb (EET) se přeruší až do konce roku 2022. Pro všechny vlny tak má být znovu povinná od 1. ledna 2023 – pokud ji nová vláda po volbách nezruší.

Nové kompenzace: Projděte si, co schválila vláda

14. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 36 komentářů

Nové kompenzace: Projděte si, co schválila vláda

Pomoc přijde se zpožděním a většinou v menším rozsahu než na jaře. To je hlavní jistota, kterou vláda po dnešním jednání dala podnikatelům.

Kellner zchudl. Nový žebříček nejbohatších Čechů

14. 10. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Kellner zchudl. Nový žebříček nejbohatších Čechů

Nejbohatším českým podnikatelem zůstává Petr Kellner, za poslední rok ale výrazně zchudl. Ukazuje to nový žebříček nejbohatších Čechů, který vydal magazín Forbes. Ten odhaduje, že Kellnerův... celý článek

Partners Financial Services