Karanténa a náhrada mzdy. Kolik teď dostanete

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 25. 10. 2020 | 18 komentářů
Spočítejte si, na co máte nárok při nařízené karanténě. Řídí se stejnými pravidly jako klasická pracovní neschopnost. A pozor: Sám zaměstnavatel vám ji nařídit nemůže.
Karanténa a náhrada mzdy. Kolik teď dostanete

Zdroj: Shutterstock

Zaměstnanec, který musí do karantény kvůli hrozbě koronaviru, má prvních 14 dnů nárok na náhradu mzdy.

Při karanténě platí stejná pravidla i částky jako u klasické pracovní neschopnosti. Zaměstnavatelé tedy lidem platí 60 procent takzvaného vyměřovacího základu – což je hrubá mzda zkrácená takzvanými redukčními hranicemi (čím víc člověk vydělává, tím víc se mu základ krátí). Zákonem stanovenou náhradu mzdy pak zaměstavatelům může proplatit stát v rámci programu Antivirus.

Náhrada mzdy přísluší za dny, v nichž by zaměstnanec jinak – kdyby nemusel do karantény – pracoval (včetně svátků, které vyjdou na jeho jinak pracovní den).

Proplácejí se i první tři neodpracované dny. Tohle pravidlo už je teď stejné jako u „klasické“ dočasné pracovní neschopnosti (při ní se od roku 2008 do poloviny roku 2019 neproplácely první tři dny). 

Konkrétní částka se odvíjí od toho, kolik si zaměstnanec v předchozím kalendářním čtvrtletí vydělal. Když musí do karantény v říjnu nebo listopadu, počítají se příjmy za červenec až září.

Když karanténa nebo pracovní neschopnost trvá déle než dva týdny, dostává zaměstnanec od patnáctého kalendářního dne klasické nemocenské dávky od správy sociálního zabezpečení. Od patnáctého do třicátého dne jde o 60 procent průměrného výdělku (redukovaného vyměřovacího základu), ve druhém měsíci se zvyšují na 66 procent a od 61. dne pak na 72 procent.

Obě dávky vám spočítá naše kalkulačka, která pro zjednodušení počítá s měsíční hrubou mzdou.

O nařízení karantény rozhoduje krajská hygienická stanice, potvrzení může vydat i praktický lékař.

Karanténa je preventivní opatření týkající se lidí, u nichž se zatím nepotvrdila (ani nevyvrátila) nákaza. Zaměstnanec tedy může dál pracovat z domova, pokud se na tom se zaměstnavatelem dohodne. Karanténa znamená – zjednodušeně řečeno – zákaz stýkání se s ostatními lidmi, ne zákaz práce. 

Jestliže zaměstnanec dál normálně pracuje, má nárok na svou běžnou mzdu nebo plat v plné výši. Může se také se zaměstnavatelem dohodnout na dočasně menším rozsahu práce za nižší odměnu. 

Pokud zaměstnavatel chce, aby pracovník preventivně zůstal doma a neohrozil ostatní, má několik jiných možností: Buď se s ním domluví na práci z domova (za běžnou mzdu, případně na menším rozsahu práce za nižší mzdu). Nebo vyhlásí, že mu nemůže přidělovat práci – pak se jedná o takzvané překážky na straně zaměstnavatele, pracovníkovi náleží náhrada mzdy ve výši jeho průměrného výdělku. Nebo mu nařídí dovolenou – to je ale potřeba oznámit 14 dnů předem, pokud se nedohodnou jinak. Poslední možností je dohodnout se na neplaceném volnu.

Živnostníci a další podnikatelé (OSVČ) nedostávají při prvních 14 dnech karantény nic, protože nemají zaměstnavatele. Od 15. dne pak mají nárok na nemocenské dávky od státu, ale jen pokud si dobrovolně platili nemocenské pojištění.

Optimální nemocenské pojistné pro zvolené dávky v nemoci 2020

Další kalkulačky

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 


Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 10. 2020 17:32, Vendelina

Nejenom politici maji 100%, ale ti co se roky válí na dávkách, ty nemakačenka, ti si taky ani nevšimnou, že se něco děje. Jen poctivě vydělavající člověk, ten ostrouhá. Ten se řítí do propasti, nemakačenka a papaláši, ti profituji.

Zobrazit celé vlákno

+133
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 10. 2020 12:22, Pava

No jo, zaměstnaci - natahovači rukou. Pořád mají nějaké benefity, ale pořád je to nějak málo. Ať se starají sami, aspoň okusí chleba OSVČ.

Zobrazit celé vlákno

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services