Jednu a dost. Kompenzační bonus už nejde čerpat s jinou podporu

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 27. 10. 2020 | 18 komentářů
Kdo chce pomoc z volného pokračování programu Pětadvacítka, nemusí už dosáhnout na státní příspěvek na nájemné, ošetřovné pro OSVČ nebo na speciální podporu pro některé obory. Pravidla jsou o dost přísnější než na jaře.
Jednu a dost. Kompenzační bonus už nejde čerpat s jinou podporu
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

I ten, kdo splní přísnější podmínky pro nárok na nový „kompenzační bonus“ 500 korun za den, dostane od státu o dost nižší podporu než na jaře. Jednak musí tentokrát odvést minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, takže místo patnácti tisíc měsíčně dostane ve skutečnosti jenom deset. A především: nemůže využít víc koronavirových podpor současně.

Na přísnější pravidla pro souběh podpor upozornil web Peníze.cz minulou středu – těsně před projednáváním vládního návrhu v Poslanecké sněmovně. Kompenzační bonus teď nelze čerpat za den, jestliže za něj podnikatel zároveň obdržel podporu související se zmírňováním následků výskytu koronaviru. To podle ministerstva financí znamená jakoukoliv podobnou podporu v souvislosti s nastalou epidemiologickou situací.

Jde například o speciální programy pro OSVČ v konkrétních oborech jako Covid Kultura, Covid Cestovní ruch nebo Covid Sport, program Antivirus pro zaměstnavatele, ale také o ošetřovné pro OSVČ (jarní pravidla u něj souběh výslovně připouštěla) a především příspěvek na nájemné.

Ministerstvo financí potvrzuje, že souběh protikrizových programů vládní pomoci skutečně není možný. „Jednotlivé programy jsou tady od toho, aby se vzájemně doplňovaly, nikoliv aby je podnikatel kumuloval s cílem nahradit si všechnu újmu. Vybráním si právě jednoho programu vládní pomoci je sledována také určitá spravedlnost v tom, že každý z podnikatelů si vybere pro něj ekonomicky nejvýhodnější program,“ píše ministerstvo na svém webu mezi odpověďmi na nejčastější otázky k novému kompenzačního bonusu.

Nemožnost kombinovat více protikrizových programů přímé pomoci prý vychází z pravidel Evropské unie pro veřejnou podporu. Pravidla přitom ve skutečnosti nezakazují čerpat různé, navzájem se doplňující podpory – stanoví především horní hranici, tedy maximální výši podpory (v zásadě 200 tisíc eur za tři roky, což je přes pět milionu korun).

Podnikatelům vadí hlavně to, že by se museli rozhodovat mezi příspěvkem na nájemné (stát zaplatí polovinu) a kompenzačním bonusem. A to přesto, že pro nejbližší období je může zachránit další, tentokrát zřejmě nechtěný detail v pravidlech obou podpor:

Kompenzační bonus nelze podle zákona čerpat za kalendářní den, za který podnikatel obdržel jinou podporu. Aktuální bonus od ministerstva financí se přitom týká období od 5. října do 4. listopadu, zatímco aktuální příspěvek na nájemné poskytne ministerstvo průmyslu zpětně za třetí čtvrtletí, tedy červenec až září. U těchto dvou podpor tedy zatím k souběhu dojít nemusí, ale v následujícím období (nebo u jiných typů podpor) už ano.

Přísného omezení souběhu už si všimli i opoziční Piráti. „Za pět minut dvanáct jsme objevili obří minu v zákoně o kompenzačním bonusu. Nárok na něj nemají mít například lidé, kteří obdrželi podporu z programu Covid nájemné,“ napsal včera poslanec Mikuláš Ferjenčík.

„Ministryně financí Alena Schillerová nás zase jednou oblafla. Na plénu se tvářila, že program je určený pro restaurace – akorát taktně vynechala, že si hospodští působící jako OSVČ budou muset vybrat, jestli chtějí bonus, nebo příspěvek na nájemné. Pokusíme se to opravit v Senátu,“ dodává Ferjenčík.

Piráti se minulý týden ve sněmovně snažili rozšířit okruh lidí, kteří mají na kompenzační bonus nárok – například o dodavatele zavřených podniků, jejichž příjmy klesly „jenom“ o 75 procent místo zákonem stanovených aspoň 80 procent. Zároveň navrhovali, aby příjemci bonusu – stejně jako na jaře – nemuseli odvádět minimální pojistné. Obojí neúspěšně. Vládní koalice ANO a ČSSD, podporovaná komunisty, byla proti.

Zákon teď míří do Senátu, v němž má opozice většinu. Projedná ho ve čtvrtek 29. října a dá se čekat, že k vládní podobě programu bude mít plno výhrad. Jenže i kdyby senátoři vrátili zákon poslancům s pozměňovacími návrhy, může ho vládní koalice potvrdit v původní podobě.

Návratem k poslancům by se o několik dnů zpozdil začátek příjmu žádostí i samotné výplaty. Ani pozdější schválení zákona už ale nic nezmění na tom, že kompenzační bonus dostanou OSVČ za období od 5. října do 4. listopadu (a to jenom za dny, kdy opravdu měly omezenou činnost). Pro případné pokračování po 5. listopadu by pak podávaly nové žádosti.

Kdo teď může žádat o kompenzační bonus a jaká jsou pravidla? Kdo všechno na něj tentokrát nedosáhne? Tady jsme to popsali podrobněji:

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2020 7:30

pri dalsi vlne nedostanou zivnostnici uz vubec nic, babis je jako svoji konkurenci obetuje. jen zamestnanci budou mit narok jak dnes. program antivirus prodlouzen az do konce roku, i kdyz od zari mel byt kurzarbeit. zamestnanci maj podporu az 39tis mesicne a nove jim vlada bude platit i pojisteni. chapu, agrofert ma pres 30tis zamestnancu... takze 3/4 milionu lidi je skryte nezamestnantych a nektere firmy pritom nemaji lidi. pod touhle vladou nemehel se ritime rovnou do pekla

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2020 16:20

Tak zaměstnanci to hlavně mají předplaceno protože platí daně což se zdaleka nedá říci o OSVČ. A ti co pracují v současnosti nedostanou vůbec nic.

Zobrazit celé vlákno

-32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaplať stovku a máš klid. Paušální daň pro OSVČ prošla

1. 12. 2020 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 127 komentářů

Zaplať stovku a máš klid. Paušální daň pro OSVČ prošla

Poslanci definitivně schválili návrh na paušální daň pro OSVČ. Využití nového systému bude dobrovolné, podnikatelům může přinést výhody i nevýhody.

Pokuta za daňové přiznání e-mailem. Nesmysl, rozhodl soud

26. 10. 2020 | Petr Kučera | 16 komentářů

Pokuta za daňové přiznání e-mailem. Nesmysl, rozhodl soud

Nejste stát ve státě, vzkázal Nejvyšší správní soud finanční správě. Ta podle něj chybovala, když odmítala přijmout daňové přiznání zaslané e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem. celý článek

Kompenzační bonus se vrací. Nová podpora má plno omezení

21. 10. 2020 | Petr Kučera | 44 komentářů

Kompenzační bonus se vrací. Nová podpora má plno omezení

Podnikatelé mohou opět žádat o takzvaný kompenzační bonus, tedy paušální příspěvek od státu. Má jim aspoň symbolicky nahradit část ztrát, které jim vznikly kvůli koronavirovým omezením. celý článek

Přišli jste o příjmy, ale kompenzační bonus už nedostanete

21. 10. 2020 | Veronika Doskočilová, Petr Kučera | 48 komentářů

Přišli jste o příjmy, ale kompenzační bonus už nedostanete

Nový kompenzační bonus – pokračování jarního programu Pětadvacítka – je mnohem přísnější než jeho předchůdce. Na podporu nedosáhne ani řada podnikatelů, kteří přišli o příjmy v důsledku... celý článek

Stát zaplatí podnikatelům polovinu nájmu. Zveřejnil podmínky

19. 10. 2020 | Petr Kučera | 9 komentářů

Stát zaplatí podnikatelům polovinu nájmu. Zveřejnil podmínky

Podnikatelům, kteří museli kvůli krizovým opatřením vlády přerušit nebo výrazně omezit prodej či poskytování služeb v provozovnách, přispěje stát na polovinu nájemného za třetí čtvrtletí. celý článek

Partners Financial Services