Pomoc pro průvodce a cestovky. Takhle bude vypadat

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 20. 10. 2020 | 5 komentářů
Kdo ještě neskončil, dostane aspoň symbolickou kompenzaci. Vláda schválila dotační program nazvaný Covid Cestovní ruch.
Pomoc pro průvodce a cestovky. Takhle bude vypadat
Zmizeli. Praha, 19. března 2020.
Zdroj: Marketa1982/Shutterstock

Sedm měsíců po začátku koronavirových omezení přichází ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) s přímou pomocí pro cestovní kanceláře, agentury a průvodce v cestovním ruchu. Svou činnost už mezitím letos ukončilo 12 procent cestovních kanceláří a agentur.

Dotační program nazvaný Covid Cestovní ruch v pondělí schválila vláda. Definitivní podmínky zveřejní ministerstvo do konce října, příjem žádostí začne až v listopadu. Podporu bude možné čerpat do června 2021, úřad má k dispozici celkem 500 milionů korun.

Cestovní kanceláře dostanou od státu maximálně 2,75 procenta z plánovaných tržeb na letošní rok (z prodeje zájezdů a služeb cestovního ruchu, které jsou součástí spojených cestovních služeb).

Cestovní agentury získají dotaci podle počtu zájezdů. Půjde o 500 korun za zájezd zrušený z důvodu pandemie, který si klient koupil (uzavřel smlouvu o zájezdu) v období od 1. prosince 2019 do 1. října 2020. Stejnou částku dostanou za zrušený pobyt v lázních v době uzavření lázeňských zařízení.

Takzvané incomingové agentury – zaměřené na hosty přijíždějící do Česka – mohou získat dotaci až 50 tisíc korun. Podmínkou je, že jejich příjmy z této činnosti jsou letos nejméně o polovinu nižší než loni. Agentura zároveň musí na českém trhu působit aspoň tři roky a mít tržby za loňský rok aspoň jeden milion korun.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Program Covid Cestovní ruch se řídí pravidly podpory de minimis, maximální dotace pro jednoho žadatele tak nesmí přesáhnout 200 tisíc eur (zhruba 5,4 milionu korun). Ministerstvo však chce s EU jednat o případném využití takzvaného dočasného rámce, čímž by se limit zvýšil o 800 tisíc eur (kolem 21,6 milionu korun).

Průvodci mají šanci na kompenzaci ve výši 50 tisíc korun. Musí ale splnit aspoň jednu ze dvou podmínek: zadarmo poskytnout výchovně vzdělávací služby v rozsahu nejméně 10 hodin školským zařízením (jejichž zřizovatelem je stát, obec nebo kraj), nebo absolvovat další vzdělávání či rekvalifikační kurz za účelem dalšího uplatnění na trhu práce (například pedagogické minimum). Průvodce, který takovou podmínku nesplní, může dosáhnout maximálně na 40 tisíc korun.

„Náš dotační titul cílí i na rozvoj profesních dovedností průvodců tak, aby nebyli závislí na jediném segmentu trhu, ale mohli získat uplatnění i v jiných oborech. Byla bych ráda, kdyby se jim povedlo najít dočasné uplatnění třeba díky znalostem jazyků, češtiny nebo historie například ve vzdělávacím systému,“ říká Dostálová.

Přímo v cestovních kancelářích a agenturách bylo před krizí zaměstnáno 13 635 lidí. Na ně jsou navázány další statisíce lidí v přidružených službách – například hotely, restaurace, doprava, sportovní a kulturní zařízení, regionální turistické provozovny a podobně.

Dostálová v červenci přišla s myšlenkou podpořit domácí cestovní ruch obří reklamní kampaní v hodnotě dvě miliardy korun. Akce měla odstartovat v září a lákat například na prodloužené víkendy. „Na materiálu stále pracujeme, nicméně vzhledem k aktuální situaci (druhá vlna covidu – pozn. red.) to není na pořadu dne,“ odpověděla v polovině října Deníku N.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kompenzační bonus se vrací. Nová podpora má plno omezení

21. 10. 2020 | Petr Kučera | 44 komentářů

Kompenzační bonus se vrací. Nová podpora má plno omezení

Podnikatelé mohou opět žádat o takzvaný kompenzační bonus, tedy paušální příspěvek od státu. Má jim aspoň symbolicky nahradit část ztrát, které jim vznikly kvůli koronavirovým omezením. celý článek

Ošetřovné pro OSVČ bude. Ale nižší než na jaře

16. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Ošetřovné pro OSVČ bude. Ale nižší než na jaře

Ošetřovné za dobu zavřených škol dostanou i osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Návrh ministerstva průmyslu a obchodu dnes schválila vláda.

Za zrušený zájezd už nemusíte dostat voucher

1. 9. 2020 | Petr Kučera | 4 komentáře

Za zrušený zájezd už nemusíte dostat voucher

Za zájezd, který měl začít po 1. září a cestovka ho zruší, máte nárok na vrácení peněz. Složitější situace vznikne, když bude – podobně jako při lyžařských zájezdech do Itálie na začátku... celý článek

Do lázní s ministryní Klárou. Upodporuje cestovní ruch k smrti

29. 6. 2020 | Pavel Jégl | 17 komentářů

Do lázní s ministryní Klárou. Upodporuje cestovní ruch k smrti

Pokud se vydáte do lázní, vláda vám část nákladů proplatí. Raději se ale neptejte, kdy a jak peníze dostanete.

Partners Financial Services