Změny od pondělí: Takhle se zmírní omezení

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 23. 11. 2020 | 6 komentářů
Změny od pondělí: Takhle se zmírní omezení

Zdroj: Shutterstock

Od pondělí 23. listopadu trochu zmírní některá koronavirová omezení. V protiepidemickém systému PES se posuneme z nejpřísnějšího pátého stupně do čtvrtého. Návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného schválila v pátek vláda.

Zákaz nočního vycházení začne až od jedenácti večer místo dosavadních devíti. Stejně jako doteď skončí v pět ráno. Mezi výjimky ze zákazu nově přibude cesta zpátky do místa bydliště (doteď muselo jít jenom o cestu související s prací, venčením psů nebo neodkladnou záležitostí týkající se zdraví, ochrany majetku a podobně).

Úměrně tomu mohou mít déle otevřeno i obchody a výdejní okénka. Zavřít musí nejpozději ve 23 hodin místo dosavadních 21 hodin. Obchody dál zůstanou zavřené v neděli.

Uvolnění pravidel se týká jenom těch obchodů a provozoven služeb, které už dřív vůbec mohly mít otevřeno. Neznamená to tedy, že se od pondělí otevřou i další podniky, například specializované prodejny s obuví, oblečením, elektronikou, nebo třeba kadeřnictví a restaurace. Ty by v nejlepším případě mohly otevřít za týden, pokud se v systému PES přesuneme ze čtvrtého do třetího stupně.

Dál zůstává omezení počtu lidí uvnitř obchodů, tedy jeden nakupující na 15 metrů čtverečních. Vláda mezitím upřesnila, že rodič s kočárkem nemusí mít nákupní vozík a že děti do šesti let se do limitu nepočítají (v malých obchodech s prodejní plochou do 15 metrů čtverečních, kde v zásadě může být jediný zákazník, se limit nebude vztahovat ani na dítě do 15 let doprovázející dospělou osobu a na asistenční doprovod zdravotně postižených).

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Od pondělí je povolený také prodej vánočních stromků, vánočních ozdob a kaprů, při venkovním prodeji i v neděli. Výjimku dostali také prodejci zbraní a střeliva – podle Blatného je to kvůli odstřelu divokých prasat jako prevence afrického moru. Přes výdejní okna už mohou fungovat také knihovny.

Svatby, pohřby, bohoslužby či uzavření registrovaného partnerství lze nově uskutečnit v počtu do 20 osob. Dosavadní limit byl 15 osob, registrovaná partnerství navíc šlo uzavřít jenom v mimořádných situacích.

Limit pro shromažďování osob mimo společnou domácnost se zvyšuje na šest z dosavadních dvou. To platí i pro venkovní sportování.

Nové nařízení umožňuje koncerty a jiná hudební, divadelní, filmová a jiná umělecká představení včetně cirkusů a varieté – avšak jen bez přítomnosti diváků.

Od pondělí 23. listopadu se opět mohou konat všechny zkoušky, jejichž složení je podmínkou stanovenou právními předpisy pro výkon určité činnosti. Typickým příkladem jsou závěrečné testy v autoškole, a to teoretické i praktické závěrečné testy. Dál ale zůstává zákaz běžných jízd nebo osobní přítomnosti na teoretické výuce. Povoleno je profesní vzdělávání členů jednotek požární ochrany a příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR.

Ostatní dosavadní omezení a zákazy nekončí. Trvá především povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorách a ve stanovených případech i venku. Dál platí zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech, zavřená zůstávají třeba i vnitřní sportoviště, galerie, muzea nebo zoologické zahrady.

Od středy 25. listopadu se mají vrátit do škol závěrečné ročníky středních škol, vyšších odborných škol a konzervatoří, obnoví se také praktická výuka. Od 30. listopadu by se měly vrátit do tříd zbývající ročníky prvního stupně základních škol (první a druhý ročník se vrátil už 18. listopadu), stejně jako deváté třídy. Pro zbývající třídy druhého stupně základních škol a pro nižší stupně víceletých gymnázií má od 30. listopadu začít takzvaná turnusová výuka, tedy střídání po týdnu.

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Protiepidemický systém PES. Klikněte pro zvětšení.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 11. 2020 19:18, Hanka

Sleduju p. Blatneho v televizi, za sebou strudl lekaru ?? Neco mi to pripomina, Prymulu v akci jak udelat scenu vaznou, od koho Blatny opisuje ?? A za koho kope ?? Vakciny - o to tady jde !!!!

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 11. 2020 8:44, Petr

Hurá,můžeme nakupovat.Safra,ale za co???

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services