Porodné 2021. Kdo má nárok a kolik dostane

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou pravidla a kalkulačky.
Porodné 2021. Kdo má nárok a kolik dostane

Zdroj: Shutterstock

Zatímco dřív se porodné vyplácelo plošně všem bez ohledu na výdělek, od roku 2011 stát tuto sociální dávku dá pouze rodinám s nízkými příjmy. Lze ji navíc čerpat jen na první a druhé dítě. Pravidla pro rok 2021 se nijak výrazně nemění.

Porodné se vyplácí jednorázově. Na první narozené dítě přispěje stát 13 tisíc korun, na druhé 10 tisíc korun. Nárok na porodné ovšem vznikne pouze rodinám, jejichž příjem je nižší než 2,7násobek životního minima.

Když se rodině s nízkými příjmy narodí dvojčata, dostanou rodiče na první z nich třináct tisíc korun, na druhé deset tisíc. S jinými pravidly musí počítat rodiče, kteří před narozením dvojčat jedno dítě měli: porodné deset tisíc korun dostanou jenom na jedno z dvojčat. A pokud mají rodiče dvě starší děti, na porodné už nedosáhnou.

Životní minimum představuje společensky uznanou hranici příjmů pro zajištění základních životních potřeb: jídla, oblečení a hygieny. O životním minimu domácnosti rozhoduje počet jejích členů – odlišné částky se počítají za prvního a druhého dospělého, liší se i v závislosti na věku nezaopatřených dětí. Částky životního minima rostly v dubnu 2020 poprvé od roku 2012. Ve hře je další zvýšení během roku 2021, vláda se však na něm zatím neshodla.

Aktuální částky životního a existenčního minima

 Životní minimum
Jednotlivec3860 Kč
První osoba v domácnosti3550 Kč
Druhá a další dospělá osoba v domácnosti3200 Kč
Dítě do 6 let1970 Kč
Dítě od 6 do 15 let2420 Kč
Dítě od 15 do 26 let (nezaopatřené)2770 Kč
 Existenční minimum
Osoba2490 Kč

Konkrétní životní minimum pro vaši domácnost si lehce spočítáte na naší kalkulačce životního minima

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Do takzvaného rozhodného příjmu pro přiznání porodného se počítají čisté výdělky (po odpočtu zdravotního a sociálního pojištění a daní) ze zaměstnání nebo čistý zisk z podnikání. Nadto úředníci započítají také některé dávky:

Naopak třeba přídavky na dítě se v potaz neberou.

Proč se od ledna 2020 počítá do příjmů i rodičovský příspěvek? „Docházelo k jednoznačné pozitivní diskriminaci rodičů disponujících vyššími příjmy z pracovní aktivity, kteří mohli volit vyšší měsíční výši čerpání rodičovského příspěvku a zároveň splňovali i nárok na porodné pro druhé dítě. Tato situace šla proti smyslu porodného, které má pomoci nízkopříjmovým rodinám zajistit potřeby nově narozeného dítěte,“ vysvětluje Kateřina Brodská z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Kdo dosáhne na porodné

Rodina ve složení matka, otec a jedno právě narozené dítě na porodné dosáhnou, pokud jejich průměrný čistý příjem ve zkoumaném období (kalendářní čtvrtletí předcházející tomu, v němž se dítě narodilo) dělal míň než 23 544 korun (jde o 2,7násobek životního minima rodiny 8720 korun). Pokud jde samoživitele, odpovídá horní hranice příjmů částce 14 904 korun.

Při narození druhého dítěte bude životní minimum odpovídat sumě 10 690 korun (pokud je prvnímu dítěti méně než šest let). Porodné tedy úředníci přiklepnou, jestliže měsíční příjem rodiny v předchozím čtvrtletí nepřekročí 28 863 korun. Pro samoživitele s druhým čerstvě narozeným dítětem bude hraniční příjem 20 223 korun.

Kalkulačka porodného. Mám nárok na porodné?

+

Další kalkulačky

Jak žádat o porodné

O porodné lze žádat na úřadu práce, a to nejdřív v den narození dítěte. Jestliže máte datovou schránku nebo elektronický podpis, můžete o porodné žádat online.

Nárok na dávku můžete uplatnit až jeden rok zpětně, vždycky se ale posuzují příjmy před narozením dítěte nebo jeho převzetím do péče. Jakmile lhůta uběhne, nárok na porodné zanikne.

Vedle potřebných formulářů – jejich seznam najdete na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí – nezapomeňte také občanský průkaz a rodný list dítěte. Pokud jste převzali dítě do péče, neobejdete se bez příslušného písemného rozhodnutí.

Dodejme, že nárok na porodné má vždy žena, která dítě porodila. Jestliže má tedy otec nějaké ratolesti z předešlých vztahů, jeho současná partnerka (čerstvá matka) nárok na porodné neztrácí.

Otec prvního nebo druhého narozeného dítěte má nárok na porodné v případě, že žena, která dítě nebo děti porodila, zemřela a ke dni porodu splnila podmínky na porodné. Zároveň také vždy platí, že porodné se vyplácí jen na živě narozené děti.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rodiny s více dětmi si polepší. Limit pro bonus skončí

26. 12. 2020 | Petr Kučera | 42 komentářů

Rodiny s více dětmi si polepší. Limit pro bonus skončí

Se čtyřmi dětmi dosáhnou rodiče podle dosavadních pravidel maximálně na 60 300 korun, nově to bude až 83 016 korun. S pěti dětmi mohou nově dostat až 107 220 korun.

Kdo nově dosáhne na přídavek na dítě? Spočítejte si zvýšení

23. 12. 2020 | Petr Kučera | 6 komentářů

Kdo nově dosáhne na přídavek na dítě? Spočítejte si zvýšení

Nová kalkulačka ukazuje, jak se změní přídavky na dítě od dubna 2021. Vylepšení schválila vláda, musí ho ještě potvrdit Parlament.

Mateřská 2021. Jaká jsou pravidla a z čeho se počítá

21. 12. 2020 | Jiří Hovorka, Monika Veselíková | 3 komentáře

Mateřská 2021. Jaká jsou pravidla a z čeho se počítá

Kdo přesně bude mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství v roce 2021, jaké podmínky musí splnit a kolik dostane? Poradíme.

Místo neplatiče pošle alimenty stát. Náhradní výživné prošlo

16. 12. 2020 | Veronika Hejná | 16 komentářů

Místo neplatiče pošle alimenty stát. Náhradní výživné prošlo

Náhradní výživné má stát vyplácet maximálně dva roky ve výši do 3000 korun měsíčně. Dluh bude vymáhat na rodiči, který alimenty neplatí.

Těhotenské balíčky. Neplaťte za to, co můžete mít zadarmo

29. 11. 2020 | Veronika Doskočilová | 4 komentáře

Těhotenské balíčky. Neplaťte za to, co můžete mít zadarmo

Čekáte miminko? Takže už víte, že láska nepřináší „jen žal a výdaje“, jak se zpívá v písničce, ale spoustu radosti. A výdaje. Možná vám gynekolog nabídnul těhotenský balíček za pár... celý článek

Partners Financial Services