Narodilo se vám dítě? Máte šanci na mimořádný příspěvek

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 4. 12. 2022
Možná nedosáhnete na porodné ani přídavek na dítě, přinejmenším jednu pomoc od státu ale máte skoro jistou. Jednorázový příspěvek 5000 korun pro rodiny s hrubým příjmem do jednoho milionu korun za rok je totiž pořád aktuální.
Narodilo se vám dítě? Máte šanci na mimořádný příspěvek

Zdroj: Shutterstock, Peníze.cz

O jednorázový příspěvek 5000 korun na každé dítě mohou žádat také rodiče dětí, které se narodily nebo ještě narodí od 2. srpna do 31. prosince 2022. A to nezávisle na tom, jestli už tuto možnost už dříve využili pro staršího potomka.

O příspěvku jsme naposled podrobně psali v srpnu, kdy začala jeho výplata dětem narozeným od 2. srpna 2004 do 1. srpna 2022. Už tehdy jsme ale zdůrazňovali, že nárok budou mít i děti narozené ještě do konce letošního roku. Jak ukazují některé reakce čtenářů, na tuhle možnost mezitím někteří rodiče zapomněli.

Nárok na příspěvek zanikne po roce od začátku účinnosti zákona. To znamená, že žádost stačí podat do konce června 2023.

Jedinou zásadní podmínkou zůstává hrubý příjem rodiny: nesmí přesáhnout jeden milion korun za rok. Pro představu: v přepočtu to znamená 83 333 korun měsíčně (rozhodující však není měsíční, ale roční příjem). Jde o příjmy za loňský kalendářní rok.

Do limitu se počítá součet příjmů rodičů (nebo osob, které je nahrazují), s nimiž dítě ke dni podání žádosti o příspěvek žije. Zahrnují se především:

  • příjmy z takzvané závislé činnosti (zjednodušeně řečeno: zaměstnání),
  • příjmy ze samostatné činnosti (zjednodušeně řečeno: podnikání),
  • příjmy z nájmu,
  • ostatní příjmy podle zákona o daních z příjmů (s výjimkou výher v hazardních hrách a výher z reklamních soutěží a slosování, cen z veřejných soutěží, ze sportovních soutěží a cen ze soutěží, v nichž je okruh soutěžících omezen podmínkami soutěže, nebo jde o soutěžící vybrané pořadatelem soutěže).

Jde o příjmy sice před zdaněním, ale po odpočtu výdajů vynaložených na jejich dosažení, zajištění a udržení (případně výdajového paušálu) podle zákona o daních z příjmů. U OSVČ se tedy vychází z dílčího základu daně.

Zbyde vám něco? Investujte!

Nezkusíte podílové fondy a akcie? Za pár let se vám tyhle peníze můžou hodit. Nebo ve stáří.  

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Do milionového limitu se počítají i různé dávky a náhrady jako jsou rodičovský příspěvek, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, alimenty a náhradní výživné, ale také třeba výsluhový příspěvek a podobně.

Nezahrnují se příjmy z kapitálového majetku, například z prodeje cenných papírů. Výjimkou jsou příjmy z úplatného prodeje podílu v obchodní korporaci – ty se do limitu počítat budou.

Do limitu se počítají jen příjmy za uplynulý rok, nepřihlíží se k celkovému majetku.

Zájemcům stačí čestné prohlášení, že milionovou hranici nepřekonali. Až na výjimky nemusí nic dokládat, úřad si to sám ověří.

Žádost lze podat elektronicky přes interaktivní formulář na webu ministerstva. Zájemci k tomu potřebují elektronickou Identitu občana: ověřit se mohou přes bankovní identitu, MojeID, eObčanku (s čipem a čtečkou) a další alternativy.

Kdo nemůže podat žádost sám elektronicky, může zajít na některé z kontaktních míst veřejné správy – takzvaný Czech Point. To jsou kontaktní místa na krajských úřadech, matričních úřadech, obecních úřadech, úřadech městských částí nebo městských obvodů, od října i na České poště. Žádost není možné podat osobně přímo na úřadech práce.

Rodiny s nižšími příjmy mají kromě toho nárok na porodné (aktuální pravidla pro rok 2022) a přídavek na dítě (aktuální pravidla pro rok 2022). 

Naučte se penízeZdroj: peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services