Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2023

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 23. 1. 2023 | 9 komentářů
Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.
Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2023

Zdroj: Shutterstock

Zatímco dřív se porodné vyplácelo plošně všem bez ohledu na výdělek, od roku 2011 dostávají tuto sociální dávku pouze rodiny s nízkými příjmy. Lze ji navíc čerpat jen na první a druhé dítě.

Porodné se vyplácí jednorázově. Na první narozené dítě stát přispěje 13 tisíc korun, na druhé 10 tisíc. Nárok na porodné ovšem vznikne pouze rodinám, jejichž příjem nepřesahuje 2,7násobek životního minima.

Když se rodině s nízkými příjmy narodí dvojčata či vícerčata, dostanou rodiče na první z nich třináct tisíc korun, na druhé deset tisíc. S jinými pravidly musí počítat rodiče, kteří před narozením vícerčat jedno dítě měli: porodné deset tisíc korun dostanou jenom na jedno z novorozeňat. A pokud rodiče mají už dvě starší děti, na další porodné nedosáhnou.

Životní minimum představuje společensky uznanou hranici příjmů pro zajištění základních životních potřeb: jídla, oblečení a hygieny. O životním minimu domácnosti rozhoduje počet jejích členů – odlišné částky se počítají za prvního a druhého dospělého, liší se i podle věku nezaopatřených dětí.

Částky životního minima se od ledna 2023 zvýšily:

Částky životního minima od začátku roku 2023

 Částka
Jednotlivec4 860 Kč
První osoba v domácnosti4 470 Kč
Druhá a další dospělá osoba v domácnosti4 040 Kč
Dítě do 6 let2 480 Kč
Dítě od 6 do 15 let3 050 Kč
Dítě od 15 do 26 let (nezaopatřené)3 490 Kč
Zdroj: MPSV

Konkrétní životní minimum pro vaši domácnost si lehce spočítáte na naší kalkulačce životního minima. Do počtu osob žijících ve společné domácnosti se počítá se i dítě, na které se o porodné žádá.

Životní minimum 2023
Životní minimum 2022

Spočítejte si životní minimum 2023

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Do takzvaného rozhodného příjmu pro přiznání porodného se počítají čisté výdělky (po odpočtu zdravotního a sociálního pojištění a daně z příjmů) ze zaměstnání nebo čistý zisk z podnikání. Nadto úředníci započítají také některé dávky:

Naopak třeba přídavky na dítě se v potaz neberou.

Porodné 2023
Porodné 2022

Budete mít v roce 2023 nárok na porodné?

+

Další kalkulačky

Kdo dosáhne na porodné v roce 2023?

Rodina ve složení matka, otec a jedno právě narozené dítě dosáhnou v roce 2023 na porodné, pokud jejich průměrný čistý příjem ve zkoumaném období (kalendářní čtvrtletí předcházející tomu, v němž se dítě narodilo) dělal maximálně 29 673 korun (jde o 2,7násobek životního minima rodiny 10 450 korun). V druhé polovině roku 2022 byla hranice příjmu 28 215 korun.

Pokud jde o samoživitele, při narození prvního dítěte dosáhnou od začátku roku 2023 na porodné do příjmové hranice 18 765 korun (naposledy to bylo 17 847 korun).

Když už rodina se dvěma dospělými má jedno dítě mladší šesti let a narodí se jí druhé, dostane v roce 2023 porodné, jestliže měsíční příjem domácnosti v předchozím čtvrtletí nepřekročí 36 369 korun (dříve to bylo 34 587 korun). Pro samoživitele s druhým čerstvě narozeným dítětem bude hraniční příjem 25 461 korun (dříve 24 219 korun).

Jaká je hranice příjmů, do které máte na porodné nárok od ledna 2023?

narození prvního dítěte

samoživitelka

tříčlenná rodina (matka, otec a novorozenec)

hranice čistého příjmu pro přiznání porodného

18 765 Kč

29 673 Kč

narození druhého dítěte

samoživitelka (a starší sourozenec do 6 let)

čtyřčlenná rodina

(matka, otec, starší dítě do 6 let a novorozenec)

hranice čistého příjmu pro přiznání porodného

25 461 Kč

36 369 Kč

Pokud měsíční příjem (nebo součet příjmů) uvedené hranice přesáhne, nárok na porodné nevzniká.

Výpočet pro konkrétní situaci (třeba pokud je staršímu dítěti více než šest let, nebo když už jich máte víc) za vás snadno zvládne naše kalkulačka porodného

Jak žádat o porodné

O porodné lze žádat na úřadu práce, a to nejdřív v den narození dítěte. Jestliže máte bankovní identitu, datovou schránku, eObčanku nebo třeba elektronický podpis, můžete o porodné žádat online.

Nárok na dávku můžete uplatnit až jeden rok zpětně, vždycky se ale posuzují příjmy před narozením dítěte nebo jeho převzetím do péče. Jakmile lhůta uběhne, nárok na porodné zanikne.

Vedle potřebných formulářů – jejich seznam najdete na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí – nezapomeňte také občanský průkaz a rodný list dítěte. Pokud jste převzali dítě do péče, neobejdete se bez příslušného písemného rozhodnutí.

Dodejme, že nárok na porodné má vždy žena, která dítě porodila. Jestliže má tedy otec nějaké ratolesti z předešlých vztahů, jeho současná partnerka (čerstvá matka) nárok na porodné neztrácí.

Otec prvního nebo druhého narozeného dítěte má nárok na porodné v případě, že žena, která dítě nebo děti porodila, zemřela a ke dni porodu splnila podmínky na porodné.

Nárok na porodné má také osoba, která převzala dítě mladší jednoho roku do trvalé péče nahrazující péči rodičů, a toto dítě je prvním nebo druhým dítětem této osoby. „Nárok na porodné při převzetí dítěte náleží i v případě, že před převzetím dítěte do trvalé péče nahrazující péči rodičů vznikl nárok na porodné matce nebo otci téhož dítěte,“ dodává průvodce na webu ministerstva práce a sociálních věcí.

Naučte se penízeZdroj: peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 4. 2023 16:48, flicek

Dobrý den, jmenuji se castula, práve jsem dostal pujcku od paní KATERINY, po mnoha neúspešných pokusech získat pujcku jsem videl mužský príspevek o tom, jak dostal pujcku od paní KATERINY, rozhodl jsem se ji kontaktovat, poslal jsem její email a ona odpovedela Rekla, jak pujcka funguje, po dokoncení procesu jsem byl tak šokován, když jsem bez problému dostal na úcet pujcku 980 000,00 Kc. Pro vaši pujcku je nejlepší kontaktovat ji: Skutovakaterina11@gmail.com

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

29. 12. 2023 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

Rodičovský příspěvek obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Na rozdíl od ní ale náleží všem rodičům pečujícím o malé děti. Od roku 2024 jeho výše stoupla na 350 tisíc korun,... celý článek

Rodičovský příspěvek stoupne, ale zkrátí se. Potvrzeno

27. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Rodičovský příspěvek stoupne, ale zkrátí se. Potvrzeno

Zvýšení rodičovského příspěvku se dotkne jen dětí narozených od 1. ledna 2024. Současně se zkrátí maximální doba čerpání.

Partners Financial Services