Vyšší příspěvky na bydlení a přídavky na děti budou, potvrdil Senát

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 14. 12. 2022
Vyšší příspěvky na bydlení a přídavky na děti budou, potvrdil Senát

Zdroj: Shutterstock

Senátoři schválili novelu zákona o státní sociální podpoře. Když zákon potvrdí prezident, od prvního ledna stoupne přídavek na dítě a změní se pravidla příspěvku na bydlení, na který pak dosáhne víc lidí a i mnoha jeho současným adresátům vzroste jeho výše. 

Přídavek na dítě 2023: vyšší

Výše přídavku na dítě se ve všech kategoriích zvýší o 200 korun. Základní částka pro děti do šesti let tak stoupne z 630 na 830 korun, pro děti od šesti do 15 let stoupne z 770 na 970 korun a pro děti od 15 do 26 let stoupne ze 880 na 1080 korun. 

Pro rodiny, kde aspoň jeden z rodičů má příjmy ze zaměstnání nebo podnikání přinejmenším ve výši životního minima  jednotlivce, je přídavek o 500 korun vyšší než v základní variantě. I jejich výše teď stoupne: pro děti do šesti let se zvýší z 1130 na 1330 korun, pro děti od šesti do 15 let stoupne z 1270 na 1470 korun a pro děti od 15 do 26 let stoupne ze 1380 na 1580 korun.  

Na dětské přídavky mají nárok domácnosti s příjmem do 3,4násobku životního minima, počítají se lidé ve společné domácnosti. Vláda dnes bude projednávat také zvýšení životního minima zhruba o inflaci, na přídavky pak teoreticky dosáhne víc lidí. V praxi má zvýšení předejít hlavně tomu, aby někteří z dosavadních příjemců o dávky přišli nebo aby reálně dostávali méně než dosud. 

Odpolední jednání vlády budeme sledovat a včas přineseme čerstvé informace.

Podrobnosti o zvýšeném přídavku na dítě jsme už přinesli v článku Spočítejte si, jak stoupnou přídavky na děti. Dosáhnete na ně i vy?

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A jsme i na Instagramu.

Příspěvek na bydlení 2023: vyšší a pro víc lidí

Příspěvek na bydlení se změní zásadněji: nejde jen o prosté navýšení, ale o poměrně velký zásah do parametrů výpočtu. Výsledkem je, že na příspěvek dosáhne víc lidí. Mnoha z nich i podstatně vyroste. Ministerstvo se při úpravách snažilo zejména o to, aby příspěvek vyrostl malým domácnostem o jednom nebo dvou členech.

Podrobněji jsme změny popsali v článku Příspěvek na bydlení roste. Spočítejte si, kolik dostanete.

Kalkulačku si můžete vyzkoušet na konci článku.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Studentské přivýdělky už rodinu o dávky nepřipraví

Senátoři schvalovali i novelu zákona o životním minimu. Ta podle ministerstva práce a sociálních věcí zabrání, aby sociálně slabé rodiny, které jsou adresátem dávek pomoci v hmotné nouzi, o dávky přišly, když si jejich dítě začne přivydělávat vedle školy, ve škole v rámci praktické výuky nebo o prázdninách. Z výpočtu životního minima domácnosti vypadnou přivýdělky středoškoláků při studiu, na praxi nebo o brigádách. 

Životní minimum se používá při výpočtu řady dávek hmotné nouze a státní sociální podpory nebo nároku na ně. Započítání příjmů dětí mohlo rodinám tyto dávky snižovat nebo je připravit o nárok na ně.

Konkrétně jde o tyto dávky:

Díky zvýšení životního minima zůstane od ledna víc peněz i lidem v exekuci nebo osobním bankrotu. Stoupne totiž také nezabavitelné minimum, na kterou nesmí sáhnout exekutor formou srážky ze mzdy.

Připravili jsme podrobnější zprávu: O dávky v hmotné nouzi už nepřijdete, když si dítě přivydělá.

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2024

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Naučte se penízeZdroj: peníze.cz

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

18. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

Úřad práce varuje před další vlnou podvodných telefonátů a SMS. Jedná se o automaticky generované hovory, které potenciální oběti lákají na údajné schválení příspěvku na bydlení ve... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Partners Financial Services