Jak letos neprotopit majlant? Stačí málo a ušetříte tisíce

Jana Poncarová | rubrika: BrandInsight | 26. 10. 2022 | 2 komentáře
Za vytápění si letos připlatíme všichni. S cenami dřeva, uhlí, plynu a elektřiny toho moc nenaděláme, ovlivnit ale můžeme spotřebu tepla ve svých bytech a domech. Mnohdy stačí málo a účty klesnou o stovky až tisíce korun. Podívejte se, jak snadno šetřit.
Jak letos neprotopit majlant? Stačí málo a ušetříte tisíce

Zdroj: Shutterstock

Přicházející topná sezona dělá vrásky na čele řadě domácností. Zdražuje úplně všechno, inflace je vysoká a úspory se tenčí. Kdo chce letos alespoň trochu ušetřit za vytápění, které má dominantní podíl na spotřebě energií, měl by se začít připravovat hned.

„Přes všechny obavy můžeme do určité míry náklady na vytápění omezit. Nejvyšších úspor dosáhneme snížením teploty, na kterou vytápíme,“ říká Michal Staša, senior konzultant ze společnosti SEVEn Energy.

O stupeň a kilowatthodiny méně

V České republice řada lidí místnosti vytápí na 22 nebo 24 °C nebo i víc. Světová zdravotnická organizace přitom doporučuje jako ideální vnitřní teplotu pro zdravého člověka 20 až 18 °C.

Šetřím.cz poradí, jak neplýtvat energiemi

Z průzkumu veřejného mínění agentury IPSOS vyplývá, že v případě dalšího růstu cen energií plánuje 8 z 10 domácností začít šetřit energiemi. Polovina lidí by přitom uvítala informace, jak na to.  

Společnost ČEZ proto ve spolupráci s odborným portálem TZB-info spustila poradenský web Šetřím.cz, kde lidé najdou desítky tipů, jak zbytečně doma neplýtvat energiemi, od těch nejjednodušších triků zadarmo nebo za pár korun, až po investičně náročnější akce. Pomocí jednoduché kalkulačky si také mohou zjistit optimální spotřebu své domácnosti a porovnat ji se svou stávající.

V ložnici pak může být i míň, kolem 16 až 17 °C, což je pro spánek zdravější. Jen v koupelně by mělo být 22 °C, ale to zas stačí jen v době, kdy se jdeme sprchovat.

„Každý stupeň dolů sníží spotřebu tepla zhruba o 5 až 6 procent. Ve špatně zateplených domech to může být i víc. V rodinném domě teplota snížená o 3 °C snižuje spotřebu až o 3,90 MWh ročně. Jen toto jednoduché opatření tak může domácnosti ušetřit stovky až tisíce korun ročně,“ uvádí Zdeněk Remr, odborník ČZ Prodej.

Podobně je možné snížit i spotřebu tepla na ohřev vody. Je to totiž právě vytápění a ohřev vody, které stojí za zhruba třemi čtvrtinami spotřeby energií v každé domácnosti. Pokud snížíte teplotu ohřevu v bojleru na 60 stupňů, ušetříte v bytě až 0,5 megawatthodiny elektřiny ročně, tedy zhruba 15 procent průměrné spotřeby, a v domě až 0,62 MWh.

Větrání bez ztráty energií

K dalším úsporným krokům, které vás nebudou stát ani korunu, patří chytré větrání. Nepotřebujete k tomu žádnou speciální technologii, jen zdravý selský rozum. Zatímco na jaře nebo v létě je příjemné mít okno pootevřené celý den, v zimě máme tendenci se zabednit. Potřeba čerstvého vzduchu ale zůstává.

Proto větrejte, ale jen krátce a intenzivně, jak se říká luftem. Větrání by mělo trvat asi 5 až 10 minut. Vzduch se vymění, ale stěny nestačí prochladnout a nespotřebují pak zbytečně moc tepla, aby se znovu prohřály.

„Trvale otevřená ventilačka znamená doslovné vyhazování peněz okny. Naopak, kdo se bojí, že bude větrat málo, může si pořídit čidlo oxidu uhličitého – některá z nich umí komunikovat i s mobilem,“ říká Karel Srdečný, energetický expert ze společnosti EkoWATT.

Aby teplo proudilo

Plýtvat energií budete také v případě, pokud sice máte správně nastavenou teplotu na radiátorech, ale teplo se nedostane do středu místnosti, protože mu zatarasíte cestu. „Radiátory by neměly zakrývat těžké závěsy, ozdobné dečky, neměl by před nimi stát nábytek,“ připomíná Zdeněk Remr. 

Spotřebu může zvyšovat dokonce i prach na radiátorech. Proto je před topnou sezonou vyčistěte. Stačí z nich nečistoty vysát nebo je setřít hadrem. Kromě toho jim prospěje odvzdušnění, aby v nich mohla teplonosná kapalina dobře cirkulovat. Pokud k zavzdušnění dochází často, je třeba zjistit proč.

Před prvním zatopením rozhodně zkontrolujte tlak v expanzní nádobě. Jeho pokles vyřešíte dopuštěním topné vody. Pozor, zvyšuje to obsah plynů v otopné soustavě a radiátory se můžou zase zavzdušnit.

Kontrola otopné soustavy

Prvnímu zatopení by měla předcházet nejen kontrola radiátorů, ale i dalších prvků otopné soustavy. „Každému kotli prospěje vyčištění a seřízení, předejdete tak problémům a nepříjemnostem během topné sezony,“ říká Karel Srdečný.

Pravidelná revize plynového kotle by měla být samozřejmá. Důležité je prohlédnout a vyzkoušet funkčnost pojistných ventilů, filtrů, oběhových čerpadel a dalších armatur včetně termoregulačních ventilů a kohoutů na topných tělesech.

Pan Žárovka
Zdroj: Shutterstock

Právě termoregulační ventily pomohou optimalizovat spotřebu energií a vytápět na žádoucí teplotu. Pokud je nemáte, zvažte jejich instalaci. Stojí pár stovek a ušetří vám tisícovky.

„Existují i chytré termostatické hlavice, které umožňují dálkovou správu vytápění a programování v rámci týdne podle potřeby rodiny,“ konstatuje Michal Staša. „Pokud si pořídíte víc nových termostatických hlavic, je vhodné před začátkem topné sezóny požádat o odborné seřízení otopné soustavy. Je to důležité pro bezchybné a efektivní vytápění,“ dodává.

Revizi kotlů a radiátorů raději neodkládejte, nejlepší samozřejmě bylo zvládnout ji v průběhu léta, kdy se ještě topenářům a plynařům dovoláte. Samozřejmě, něco zvládnete sami – třeba odvzdušnění a vyčištění radiátorů. Seřízení je ale lepší nechat na autorizovaných servisech. „Investice v řádu stovek korun může ušetřit až 1,9 megawatthodiny tepla ročně,“ zdůrazňuje Zdeněk Remr.

Pomůžou žaluzie i reflexní fólie

Když jste udělali všechno pro to, abyste vytápěli rozumně a optimálně, zkuste ještě snížit tepelné ztráty domu nebo bytu. Něco jde udělat i bez investic do výměny oken nebo zateplení fasády. Začněte třeba tím, že zkontrolujete těsnění na oknech a dveřích. Případně vyměňte nebo nainstalujte izolační pásky, pořídíte je za pár desítek nebo stovek korun.

Efektivitu vytápění zvýší i reflexní (hliníkové) fólie, které se nalepí na stěnu za radiátorem, pomáhají teplo odrážet do místnosti a zmenší prostup energie stěnou. Na noc se vyplatí zatahovat závěsy (které ale nepřekryjí radiátory), využívat rolety nebo žaluzie. I tato drobnost tepelné ztráty sníží. Například důsledným používáním venkovních rolet lze dosáhnout úspory až o 0,4 MWh za rok. 

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Jana Poncarová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services