Jak doma ušetřit za energie. Laciné investice do úspor

Jana Poncarová | rubrika: BrandInsight | 14. 9. 2022 | 2 komentáře
Pomoct můžou i relativně drobné investice, jako je revize topné soustavy či nákup termostatických hlavic. Podívejte se, co doporučují energetičtí experti.
Jak doma ušetřit za energie. Laciné investice do úspor

Zdroj: Shutterstock

Topná sezona každoročně z rodinného rozpočtu ukrojí desítky tisíc korun. Záleží ale samozřejmě na tom, čím domácnost vytápí a ohřívá vodu, jak dobře je byt nebo dům zateplený a jak jsou majitelé ochotni a schopni šetřit. Šetřit nemusí vždycky znamenat omezovat se, ale taky využívat energie důkladněji, spotřebovávat chytřeji. Drobné investice při tom dokážou ušetřit stovky nebo i tisíce korun, které by jinak zbůhdarma vylétly oknem.

Revize otopné soustavy

Než poprvé zatopíte, měli byste se ujistit, že kotel, radiátory a další prvky otopné soustavy jsou v dobré kondici. Dobře seřízený moderní kotel může na vytápění ušetřit řádově tisíce korun, topenář bude stát zlomek. Týká se to klasických i plynových kotlů. „U plynového kotle jsou pravidelné revize a čištění spalinových cest zásadní. Kromě toho je důležité, aby plynový kondenzační kotel běžel většinu času v kondenzačním režimu,“ podtrhuje Jan Béreš, energetický analytik portálu Ušetřeno.cz.

Rozumné je také prohlédnout rozvody tepla i topná tělesa a zkontrolovat možné úniky teplonosné kapaliny, což bývá většinou voda. Manometr měřící tlak v otopné soustavě by měl ukazovat obvyklou hodnotu. Pozornost věnujte i nastavení teploty. 

 „Pokud se například nastaví teplota na výstupu z kotle na 60 °C a víc, kondenzační efekt se moc neprojeví a úspora nákladů se nedostaví,“ varuje energetický poradce Karel Srdečný a dodává, že je potřeba dávat pozor na to, aby plynový kotel nespínal příliš často, třeba několikrát za hodinu. Tím se zkracuje jeho životnost a zvyšuje se spotřeba plynu.

Šetřím.cz poradí, jak neplýtvat energiemi

Z průzkumu veřejného mínění agentury IPSOS vyplývá, že když ceny energií dál porostou, osm z deseti domácností plánuje začít šetřit energiemi. A polovina lidí by uvítala informace, jak na to. Společnost ČEZ proto ve spolupráci s odborným portálem TZB-info spustila poradenský web Šetřím.cz, kde lidé najdou desítky tipů, jak zbytečně doma neplýtvat energiemi, od těch nejjednodušších triků zadarmo nebo za pár korun až po investičně náročnější akce. S pomocí jednoduché kalkulačky si také můžou zjistit optimální spotřebu své domácnosti a porovnat ji s tou stávající.

Pomůže vyhnat vzduch

„Radiátory je vhodné pečlivě prohlédnout, ošetřit případná zrezivělá místa a odvzdušnit. To lze zvládnout vlastními silami. Seřízení je ale lepší nechat na autorizovaných servisech,“ říká Zdeněk Remr, specialista ze společnosti ČEZ Prodej, a dodává: „Investice v řádu stovek korun ušetří až 1,9 megawatthodiny tepla ročně.“

Často stačí opravdu málo, abyste výrazně omezili spotřebu. Například právě odvzdušnění radiátorů. „Před prvním zatopením byste radiátory také měli zbavit prachu. Topná tělesa ničím nezakrývejte, ani těžkými závěsy, ani nábytkem. Víc tepla do místnosti dostanete, pokud za radiátory umístíte reflexní fólie, které energii odrážejí do místnosti,“ konstatuje energetický poradce Karel Srdečný ze společnosti EkoWATT.

Jak účinná jsou jednotlivá opatření, si lze ověřit třeba na webu Šetřím.cz, který nabízí přehled nejrůznějších tipů a rad, jak drahými energiemi zbytečně neplýtvat. U většiny z nich je totiž uvedená i hodnota ušetřených megawatthodin. Portál nedávno spustila společnost ČEZ ve spolupráci s TZB-info.

Termostatické hlavice pohlídají teplotu

Na radiátorech se vyplatí mít termostatické hlavice, které zlepší regulaci teploty. Odborníci upozorňují, že častým nešvarem českých domácností je přetápění interiéru. Není výjimkou, že v bytech je mezi 22 až 24 stupni Celsia. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom doporučuje jako ideální vnitřní teplotu pro zdravého člověka kolem 18 až 20 stupňů. V ložnici stačí 17 stupňů, zatímco v obývacím pokoji si můžete dopřát 20 až 21 stupňů. Každý stupeň dolů sníží spotřebu tepelné energie zhruba o šest procent, což je na výsledném účtu přece jen znát.

Pokud už termostatické hlavice máte, podrobte je kontrole, podobně jako ostatní prvky otopné soustavy – pojistné ventily, filtry, oběhová čerpadla a další armatury. Nezapomeňte ani na kontrolu spalinové cesty. Nejenže snížíte spotřebu paliva, ale zvýšíte i bezpečnost a komfort své domácnosti. Pamatujte, že termostatické hlavice vám pomůžou, pokud s nimi budete správně zacházet. Nikdy je například nezakrývejte závěsy, jejich termoregulační schopnosti by se omezily.

Pan Žárovka
Zdroj: Shutterstock

Automatické ovládání topení

„O něco nákladnější investicí, která se ale vyplatí, jsou chytré termostaty. Ty dokážou upravovat teplotu na základě předpovědi počasí nebo využívání místnosti,“ říká Zdeněk Remr.

Chytré termostaty umí například poznat, kdy členové domácnosti přijdou domů, takže začnou topit před jejich příchodem. Současně pohlídají třeba i otevřená okna. A samozřejmě lze automatické ovládání propojit s mobilním telefonem. Chytré termostaty jsou ideální řešení pro domácnosti s vlastním zdrojem tepla (kotel, tepelné čerpadlo), zatímco domácnosti napojené na ústřední topení využijí spíše chytré termostatické hlavice.

Spotřebiče, co tolik nežerou

Nejen vytápění si z rodinného rozpočtu ukrajuje peníze. Důležitou součástí každé domácnosti jsou spotřebiče. Zvažte proto investice do modernějších a úspornějších verzí. Pamatujte na to, že spotřeba ledničky, mrazáku, myčky nebo pračky je individuální a souvisí s tím, jak je využíváte. Je jasné, že pračka poběží častěji v čtyřčlenné rodině s malými dětmi. Výjimkou mezi spotřebiči je chladnička s mrazničkou, která pracuje bez přestávky.

„Výběr spotřebičů by měl začínat u jejich velikosti, která by měla odpovídat potřebám rodiny. Zbytečně větší lednička zvyšuje spotřebu bez ohledu na účinnost. Zohledněte také energetickou třídu. U ledničky by měla být ve třídě A nebo B, myčku a pračku zvolte ve třídě D nebo lepší,“ uvádí Michal Staša.

V době, kdy jsou drahé energie, bude výhodnější sušit prádlo postaru a sušičku zapnout jen občas. Má totiž asi pětkrát vyšší spotřebu než pračka. Uspořit můžete i využitím LED žárovek. Obyčejné žárovky můžete nechat tam, kde nesvítíte příliš často – třeba na půdě nebo ve sklepě.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Jana Poncarová

 Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

peníze v domácnosti

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services