Pět investic, které v domě ušetří energii. Pomůže dotace

Jana Poncarová | rubrika: BrandInsight | 28. 9. 2022 | 1 komentář
Kdo to s úsporami energií myslí vážně, měl by podle odborníků zateplovat a zvážit pořízení solárních panelů nebo tepelného čerpadla. Na investice je možné získat dotace od státu a šetřit začnete hned po instalaci technologií. Jaká konkrétní opatření se vyplatí?
Pět investic, které v domě ušetří energii. Pomůže dotace

Zdroj: Shutterstock

Snížit spotřebu energií i závislost na dodávkách elektřiny nebo zemního plynu a výrazně ušetřit pomůžou investice do obnovitelných zdrojů, efektivních zdrojů vytápění a do snížení energetické náročnosti domů. Teplo může vyrábět tepelné čerpadlo, elektřinu fotovoltaika, ohřev vody zvládnou solární panely. Dobře izolující okna a zateplená fasáda pak dokážou významně snížit tepelné ztráty.

Tepelné čerpadlo pro nové i staré domy

V poslední době roste popularita tepelných čerpadel. Podle expertů se hodí pro novostavby i rekonstrukce rodinných domů. „Nejčastěji se používají tepelná čerpadla vzduch-voda, která mají příznivou cenu a nevyžadují zásah do pozemku – například podzemní vrt,“ říká Karel Srdečný ze společnosti EkoWATT.

O efektivitě vytápění tepelným čerpadlem rozhoduje topný faktor, takzvaný COP – coefficient of permormace. Je to ukazatel poměru mezi vyrobeným teplem a energií spotřebovanou na provoz zařízení, v případě tepelného čerpadla tedy elektřiny. Platí, že čím vyšší je topný faktor, tím lepší je účinnost tepelného čerpadla.

Šetřím.cz poradí, jak neplýtvat energiemi

Z průzkumu veřejného mínění agentury IPSOS vyplývá, že když ceny energií dál porostou, osm z deseti domácností plánuje začít šetřit energiemi. A polovina lidí by uvítala informace, jak na to. 

Společnost ČEZ proto ve spolupráci s odborným portálem TZB-info spustila poradenský web Šetřím.cz, kde lidé najdou desítky tipů, jak zbytečně doma neplýtvat energiemi, od těch nejjednodušších triků zadarmo nebo za pár korun až po investičně náročnější akce. S pomocí jednoduché kalkulačky si můžou zjistit optimální spotřebu své domácnosti a porovnat ji s tou stávající.

Při výběru tepelného čerpadla by se zájemci měli podle Karla Srdečného vyhnout levnějším zařízením, která mají nižší životnost. Pokud bude technologie pracovat v rekonstruovaném domě, je vhodné zvážit celkovou obměnu otopného systému. Tam, kde zůstává starší systém ústředního vytápění s vysokým teplotním spádem, je možné použít jen vysokoteplotní tepelné čerpadlo, které zaručí dostatečný výkon radiátorů. „Proto je lepší topení projektovat znovu,“ dodává odborník.

Úspory, kterých domácnost výměnou původního zdroje tepla za tepelné čerpadlo dosáhne, závisí na úrovni zateplení domu a jeho velikosti, ale i na chování členů domácnosti. Čím větší a hůř izolovaný dům je, tím bude větší úspora. Tepelné čerpadlo dokáže ušetřit až 70 procent nákladů na vytápění. Při využití v kombinaci na vytápění i ohřev vody pomůže oproti využívání elektřiny ušetřit až 11 MWh ročně. 

Vlastní elektřina díky fotovoltaice

Díky fotovoltaickým panelům si domácnosti můžou část spotřeby elektřiny pokrýt z vlastní výroby. „Při současných cenách elektřiny se instalace vyplatí opravdu téměř každému. Dům s fotovoltaikou o výkonu 7,3 kilowatt peak a s baterií o kapacitě zhruba 10 kilowatthodin ročně pokryje až 60 procent spotřeby celého domu,“ říká Zdeněk Remr, specialista na úspory ze společnosti ČEZ. 

Návratnost fotovoltaiky se pohybuje v rozmezí od pěti do desíti let, podle zvolené varianty (fotovoltaika s baterií, bez baterie, s ohřevem vody, napojená na tepelné čerpadlo a podobně). Na pořízení fotovoltaiky lze využít dotační program ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám.

Kolik dostanete na zateplení

Nová zelenám úsporám stále poskytuje dotace na zateplení domu, na tepelná čerpadla i solární panely.

Zateplení
Zateplení obvodových stěn, střechy, stropů, podlah, výměna oken a dveří:
30 000 až 650 000 korun

Tepelná čerpadla, kotle a kamna
Příspěvek na výměnu neekologických kotlů na pevná paliva, pořízeni kotle na biomasu nebo tepelného čerpadla:
35 000 až 140 000 korun

Fotovoltaika
Dotace na domácí solární elektrárnu:
40 000 až 200 000 korun

Solární ohřev
Příspěvek na systém na přípravu teplé vody s pomocí solárních panelů nebo tepelného čerpadla:
45 000 až 60 000 korun

Zdroj: novazelenausporam.cz

Karel Srdečný upozorňuje, že aby bylo využití elektřiny ze slunce efektivní, je třeba fotovoltaickou soustavu správně projektovat. „Lepší je mít fotovoltaiku menší, aby nevznikaly přebytky, které není možné doma spotřebovat. Velká elektrárna s akumulací mívá delší návratnost, a to kvůli vysokým cenám baterií,“ dodává.

Ještě před deseti lety byly ceny fotovoltaiky hodně vysoké, dnes nákladnost klesá. Pomáhají i dotace, které dokážou pořízení domácí solární elektrárny stáhnout i pod sto tisíc korun. 

Slunce ohřeje vodu levně

Další možností, jak doma zužitkovat sluneční energii, která zdarma dopadá na střechy domů, je solární ohřev vody. Existují dvě možnosti: termický ohřev a ohřev pomocí fotovoltaiky. První způsob znamená, že solární panely přímo ohřívají kapalinu, která pomocí tepelného výměníku zahřívá vodu v bojleru. Druhá možnost je vyrobit elektřinu ve fotovoltaice, která je pak zužitkovaná na ohřev vody v bojleru.

Na instalaci je jednodušší druhá možnost, protože na rozdíl od termického ohřevu není nutné po domě rozvádět potrubí s kapalinou, ale vystačíte si s rozvodem elektrického vedení z fotovoltaiky do bojleru.

I v tomto případě platí, že byste výpočet a projektování měli svěřit odborníkovi, aby byla investice smysluplná a měli jste z ní co největší užitek. Pak se dostaví i úspory. „Pokud dům vytápíte například plynem a ohříváte jím i vodu, může vám spotřeba díky solárním panelům klesnout až o 2,4 megawatthodiny ročně,“ dodává Zdeněk Remr.

Dům, který drží teplo

Čím líp je fasáda izolovaná, tím míň je potřeba topit. Nejlepší proto podle odborníků je, pokud zkombinujete investici do obnovitelných zdrojů a do zateplení. „V případě zateplování je vždycky nejlepší řešit celý dům komplexně. Obecně je nejefektivnější zateplit strop pod půdou, pak stěny a nakonec vyměnit okna,“ říká Karel Srdečný.

Pan Žárovka
Zdroj: Shutterstock

Podle Zdeňka Remra jsou stavební opatření, jako je zateplení fasády, jedním z kroků, které významně sníží spotřebu tepla. Opět ale podtrhuje, že konkrétní úspory budou individuální. „Záleží na rozsahu a typu zateplení, na druhu použitého materiálu, na konstrukci a stáří domu, na počtu a typu stávajících oken a na mnoha dalších faktorech.“ Orientačně ale plynem vytápěný dům o rozloze 150 metrů čtverečních sníží svou spotřebu díky komplexnímu zateplení podle těch nejvyšších parametrů až o 9,20 MWh ročně, což odpovídá úspoře přes 40 tisíc korun.

Úspora tepla se pak může pohybovat od 30 do 80 procent, což se odrazí na výsledném vyúčtování za teplo. U rodinných domů je možné díky izolaci ušetřit řádově jednotky megawatthodin ročně, což znamená tisíce až desítky tisíc korun.

Aby přes okna netáhlo

Ruku v ruce s izolací fasády by podle expertů měla jít i výměna oken. „Úspora s novými okny bude poměrně malá, takže dělat tento krok bez zateplení domu se vyplatí jen výjimečně. Pokud se do výměny pustíte, okna by měla být vždy s trojsklem a s mezerou mezi skly šestnáct milimetrů. Důležité je sledovat i izolační schopnosti rámu,“ dodává Karel Srdečný.

Jestli se zatím do pořízení nových oken z jakéhokoli důvodu nechcete pouštět, může pomoct i instalace nového těsnění, případně výměna jednoduchých skel za dvojskla. U dřevěných zdvojených rámů se takto sníží tepelné ztráty asi o padesát procent. V zimě se pak vyplatí na noc zatahovat závěsy, žaluzie nebo rolety. I tento drobný krok přispěje k úsporám energií.

Podle Zdeňka Remra mohou venkovní rolety snížit spotřebu až o 0,50 MWh za rok, což odpovídá úspoře přes 2300 korun. 

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Jana Poncarová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services