Nová zelená úsporám Light. Dotace na bydlení budou i pro chudší

Gabriel Pleska | rubrika: Co se děje | 20. 10. 2022 | 2 komentáře
Na konci října odstartuje další dotační program Nová zelená úsporám Light. Tentokrát má pomáhat i s menšími projekty, jako je výměna dveří nebo oken. Žádosti budou jednodušší a peníze můžete dostat i dopředu.
Nová zelená úsporám Light. Dotace na bydlení budou i pro chudší

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo sociálních věcí, ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí dnes představily nový státní web. Jmenuje se Zkrotíme energie. Z velké části připomíná vládní Deštník proti drahotě. Obsahuje tedy povinnou dávku povzbuzení a odkazy na jiné státní weby, kde si můžete zažádat o příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení nebo mimořádnou okamžitou pomoc.

Deštník proti drahotě má navíc informace o tom, co vláda podniká s cenami energií. Zkrotíme energie zase nabízí rady, jak pomocí jednoduchých opatření snížit okamžitě spotřebu energií v domácnosti. Radí třeba, že sprcha je lepší než vana. Novým webem to ale nemá skončit. Na tiskové konferenci zazněly i důležitější věci.

Dotace na malé projekty pro každého

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka vyjádřil touhu, aby státní pomoc nespočívala jen v rozdělování dávek, ale aby ti, kteří dnes sociální dávky pobírají nebo tomu jsou blízko, dosáhli na peníze z fondů, které zatím většinou mířily jen k těm, kdo měli víc štěstí.

Prvním krokem k tomu má být kampaň, která bude lidem ukazovat, jak ušetřit okamžitě. Její součástí je i zmiňovaný nový web. S tou druhou má pak pomoct právě ministerstvo životního prostředí, respektive Státní fond životního prostředí. A v ní už nejde o peníze, které může domácnost sama ušetřit, ale o peníze, které může na další šetření od státu nebo jeho prostřednictvím získat.

Státní fond životního prostředí rozděluje peníze z programu Nová Zelená úsporám. Už v září ministerstvo životního prostředí oznamovalo, že proti celému roku 2020 přišel dvojnásobek žádostí, zejména na soláry a tepelná čerpadla. „Zatímco v předchozí etapě programu jsme od roku 2015 do podzimu 2021, tedy za 7 let, přijali na fotovoltaické systémy 20 tisíc žádostí o dotaci, jen za posledních 12 měsíců jich dorazilo přes 34 tisíc,“ říkala před měsícem dnes už bývalá ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Jenže na peníze ze Zelené úsporám si nesáhne zdaleka každý. To by měl řešit nový dotační program s názvem Nová zelená úsporám Light. Jeho podmínky zveřejní ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí na konci října. Bude ale možné zažádat si o ni i zpětně na úpravy provedené od 12. září letošního roku.

Utíká
Zdroj: Shutterstock

AKTUALIZUJEME: Nová zelená úsporám Light. Známe podmínky a pravidla dotace

Přijdete si nás mezi informační zdroje na Facebooku nebo Twitteru a nic vám neuteče.

Okna, dveře, zateplení půdy. A hlavně snadná žádost

Nová zelená úspora light má cílit i na domácnosti s nižšími příjmy a na snadno a rychle uskutečnitelné menší projekty, drobnější renovace jako je zateplení vybraných konstrukcí (například půda/střecha/strop) nebo i částečnou výměnu oken a dveří. Na jeden rodinný dům by mělo jít získat v součtu až 150 tisíc korun, a to i na dodavatelské nebo svépomocné práce. Protože má jít o peníze i pro ty, kteří nemají peníze, bude možné o dotaci žádat dopředu, formou zálohy. Zatím se vždycky účtovalo až zpětně.

Žádost o dotace by také měla být výrazně jednodušší než u dosavadních programů. Nebude potřeba energetický posudek ani projektová dokumentace. Jednoduše řečeno: že skrz nová okna těsní líp než stará, na to není potřeba energetický výpočet. Důležité budou fotografie a zpráva o provedených úpravách. V první fázi by se mezi žadatele měla rozdělit miliarda korun.

Milirady z povolenek půjdou i na výměnu kotlů

Peníze do programu Nová Zelená úsporám zatím proudily z Národního plánu obnovy, tam už je ale vyčerpáno. Na nové programy by ale mělo přijít 55 miliard z Modernizačního fondu, kam se ukládají výnosy z prodeje emisních povolenek. Jestli peníze opravdu budou, se definitivně rozhodne příští týden.

Kromě Nové zelené úsporám, která bude dál sloužit například na instalaci fotovoltaiky a výměnu zdrojů energie, a Nové zelené úsporám light by se z nich měly v příštím roce dotovat také výměny plynových kotlů za obnovitelné zdroje.

Z Modernizačního fondu se už také vyplácejí dotace obcím a městům na obecní sluneční elektrárny. 

Zachytit a poradit

Vyrábět nové a nové hezké webové stránky s informacemi je jedna věc. Druhá je, jestli se lidi k informacím opravdu dostanou. I když třeba ani nevědí, že by je mohli někde hledat.

Zacílit informace o možnostech úspor na správné lidi mají mimo jiné pomoct úřady práce. Každé krajské pracoviště má mít kromě lidí, kteří poradí, jak získat třeba příspěvek na bydlení, od listopadu vyčleněného pracovníka, který bude umět poradit s energetickými úsporami poradit. Nebo snad přesněji: bude vědět, kam je nasměrovat. Například právě na dotační program Státního fondu životního prostředí, na krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí, kde s programem poradí, nebo na energetická konzultační střediska, která zřizuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

Hodně si také ministerstva životního prostředí i sociálních věcí slibují od spolupráce s Místními akčními skupinami. To jsou regionální nezisková sdružení aktivních lidí, firem a dalších subjektů, která mají povědomí o místních podmínkách a můžou jednoduše řečeno pomoct jak s osvětou, tak s vytipováním lidí či domácností, které potřebují pomoct. V Česku jich je téměř sto osmdesát.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services