Už nemáme z čeho šetřit, hlásí před zimou čím dál víc Čechů

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 6. 9. 2022
Už nemáme z čeho šetřit, hlásí před zimou čím dál víc Čechů

Zdroj: Shutterstock

Tři čtvrtiny obyvatel Česka sice věří, že nadcházející krizi zvládnou, přestp třetina domácností nemá už teď z čeho tvořit rezervu. Ukázal to velký průzkum, který v srpnu pro finanční skupinu Partners provedla agentura MindBridge Consulting na tisícovce dospělých občanů Česka.

Asi nepřekvapí, že 86 procent lidí vnímá hospodářskou situaci Česka jako horší než před rokem, mezi lidmi s průměrným příjmem a lidmi staršími je ten pocit ještě silnější. Za nejsilnější příčinu zhoršené hospodářské situace mají lidé růst cen energií.

Průzkum se zaměřil zejména na domácnosti, ale že zvýšení cen energií může mít dopady mnohem širší, upozorňuje ekonom Martin Mašát z finanční skupiny Partners. „Nejenže rostou náklady obyvatel, které negativně ovlivní jejich koupěschopnost, ale podobně jsou zasaženy i firmy. A to musíme počítat s rizikem úplného zastavení dodávek plynu do České republiky, a tedy možnosti energetického lockdownu,“ varuje.

Přesto lidi většinou (78 procent) věří, že sice s obtížemi a omezeními, ale nakonec situaci zvládnou. Průzkumníkům potvrzovali, jak jsou připraveni šetřit. Skoro tři čtvrtiny (75 %) počítá s tím, že v zimě budou muset míň topit; 58 procent čeká, že napřesrok si nebudou moct dovolit dovolenou, na jakou jsou zvyklí.

Podobné průzkumy si nechávají Partners připravovat několik let, takže můžeme porovnat, jak lidi přemýšleli o úsporách loni, jak přemýšlejí dnes – a především, na čem už šetří. V první řadě hledají úspory energetické, ale přestávají také chodit do restaurací, do kina a míň utrácejí za oblečení.

Kde jsme si mysleli, že bychom mohli uspořit a kde opravdu šetříme:

Zdroj: Partners

Znepokojivé je, jak dál klesá počet lidí, co můžou uspořit dost, i těch, kteří můžou uspořit aspoň něco. Přibývá domácností, co čas od času na konci měsíce nevyjdou. Spolu s těmi, co nevyjdou prakticky nikdy, už je to skoro desetina (devět procent) domácností. Víc než třetina (34 %) domácností nemá z čeho tvořit rezervu.

Zdroj: Partners

Co se bohužel od loňska nemění, to je počet lidí, kteří rozumnou rezervu na horší časy mají. Šestnáct procent dotázaných nemá prakticky žádnou, úspory jim nevydrží ani měsíc. Další skoro čtvrtina vydrží měsíc nebo dva.

Zdroj: Partners

Přes tři čtvrtiny lidí (79 procent) lidí by chtěly nějakou formu vládní pomoci, tedy dotace na energie nebo aspoň částečné vyrovnání jejich zdražení. Jenom 29 procent jich ale věří, že se vládě podaří dopady krize zmírnit. 

Gabriela Vondrušová, výkonná ředitelka Institutu prevence a řešení předlužení, vyzdvihuje především důležitost příspěvku na bydlení. Ten dnes pobírá o hodně míň domácností, než by na něj mohlo mít nárok. Zároveň říká, že by bylo vhodné okruh jeho potenciálních adresátů ještě rozšířit. A snížit bariéru v přístupu k němu.

„Vládní pomoc je třeba prioritně zamířit k nejzranitelnějším skupinám obyvatel, zjednodušit přístup k získání příspěvků na bydlení a současně posílit kapacity úřadů práce, případně rozšířit místa, kde lidé mohou o příspěvek žádat, nebo navýšit opět normativy na bydlení, aby reflektovaly aktuální ceny energií,“ doporučuje Vondrušová. O zvýšení normativů od října už mluvil i ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka.

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace přelezla v červnu už sedmnáct procent. Hladká mouka je dražší o 83 %, cukr o 64 %, olej o 60 %. Benzin, plyn, elektřina... Darmo mluvit. Proto jsme to dali do obrázků.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

bydlení, energie, krize, Partners, rezervy, úspory

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Partners Financial Services