Strop bude, úsporný tarif už ne. Pomoc s drahými energiemi je definitivní

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 5. 10. 2022
Vláda stanovila podrobné parametry cenových stropů na energie, které budou platit v roce 2023. Úsporný tarif skončí s rokem 2022.
Strop bude, úsporný tarif už ne. Pomoc s drahými energiemi je definitivní

Zdroj: Shutterstock

Vláda schválila nařízení, které stanovuje pravidla pro zastropování cen energií. Využila novely energetického zákona, kterou Parlamentem protlačila během září a která stanovení stropů v případě mimořádné energetické situace umožňuje.

Zastropování může s vysokými cenami elektřiny a plynu pomoct nejen domácnostem, ale také malým a středním podnikatelům, vládním institucím, školám, poskytovatelům zdravotních a sociálních služeb, provozovatelům městské hromadné dopravy a dalším subjektům.

Vláda také pro příští rok zrušila příspěvek na elektřinu, plyn a teplo (tzv. úsporný tarif). Nahradí ho právě podpora ve formě zastropování cen. Úsporný tarif funguje od začátku října. Všechny domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny, dostanou pomoc v podobě příspěvku ve výši 3500 Kč nebo 2000 Kč podle tarifu (sazby pro odběr elektřiny). Většina z nich by měla dosáhnout na 3500 Kč – včetně lidí s nejpoužívanější sazbou D02d. Podrobný popis i kalkulačku najdete v tomto textu.

„Zastropování cen bude platit po celý rok 2023, s tím, že nařízení nám umožní toto období případně prodloužit,“ říká Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu. „Domácnosti budou mít cenový strop nastaven na sto procent své spotřeby elektřiny i plynu a zastropování cen se bude týkat také všech malých a středních podniků do 250 zaměstnanců a obratem do přibližně 1,25 miliardy korun,“ dodává Síkela.

Maximální cena za dodávku elektřiny se stanoví ve výši 5 Kč/KWh bez DPH, tedy 6,05/KWh s DPH. Stálý měsíční plat za dodávku elektřiny smí být nejvýš 130 Kč za odběrné místo a měsíc (poplatek za odběrné místo bez ohledu na spotřebu). U plynu bude cenový strop zaveden ve výši 2,50 Kč/KWh, tedy 3,025/KWh s DPH. Strop pro stálý měsíční plat za dodávku plynu se stanoví ve výši 130 Kč za odběrné místo a měsíc.

Například ČEZ dnes má základní cenu silové elektřiny u smlouvy s nefixovanou cenou od 7,74 koruny za kWh do 8,44 koruny kWh (pro distribuční území ČEZu). A cenu za dodávku plynu (část, která bude zastropovaná) má nyní 4,44 koruny za kWh. 

Cenový strop se týká cen v roce 2023, tedy od 1. ledna 2023. Dodavatelé ale budou povinni do 30 dnů po vyhlášení cenového stropu upravit zákazníkům zálohy a zaslat jim jejich upravený rozpis. Ten tedy lidé můžou čekat na začátku listopadu. „Zastropování začne platit automaticky, lidé nebudou muset o nic žádat. Stejně tomu je u úsporného tarifu, který pomůže lidem zvládnout vysoké ceny energií před tím, než začne fungovat zastropování,“ dodává Síkela.

Pro zákazníky, kteří mají sjednanou nižší cenu elektřiny či plynu, než je stanovený strop, se nic nemění. Stávající smluvní vztah zůstává nedotčen novou regulací do doby, dokud sjednaná nižší cena ve smlouvě platí.

Příklady, kolik nám strop ušetří:

Zdroj: Vláda ČR

Za rok má podle vlády zastropování cen elektřiny modelovým domácnostem zachránit (zleva) 20 284 Kč, 46 576 Kč a 111 424 Kč.

Zdroj: Vláda ČR

Zastropování cen plynu má v modelových příkladech v porovnání s odhadem tržní ceny beze stropu za rok uspořit (zleva) 1492 Kč, 16 531 Kč a 71 037 Kč.

V případě elektřiny bude zastropována celá spotřeba pro všechny domácnosti a další subjekty připojené na hladině nízkého napětí. Pro další malé a střední podniky napojené na hladinu vysokého a velmi vysokého napětí bude zastropování platit pro 80 procent z nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

U plynu bude zastropována celá spotřeba pro všechny domácnosti a maloodběratele plynu s ročním odběrem plynu do 630 MWh. Zastropování ceny plynu bude dále platit pro všechny malé a střední podniky s ročním odběrem od 630 do 4200 MWh, ale pouze na 80 procent z jejich nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

Zastropování cen energií se bude týkat kromě domácnosti a malých a středních podniků i dalších vybraných subjektů z řad vládních institucí, obcí, škol, poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb, provozovatelů městské hromadné dopravy a dalších subjektů. Půjde o poskytovatele veřejných služeb, kteří tak budou mít zastropovanou celou svoji spotřebu.

Vláda svým nařízením zastropovala také plyn využívaný v domovních kotelnách a plynových teplárnách.

Zavádí se také kontraktační povinnost – dodavatelé poslední instance budou mít povinnost nabídnout smlouvu na dodávky energií za zastropovanou cenu těm zákazníkům, na které se vztahuje cenový strop a kterým se nedaří uzavřít smlouvy na dodávky energií s jiným dodavatelem. Všem odběratelům, na které se vztahuje zastropování, budou mít všichni dodavatelé energie povinnost nabídnout maximálně cenu, kterou stanovila vláda.

Pomoc domácnostem v podobě zastropování cen na příští rok nahradí původně vládou schválený příspěvek z úsporného tarifu. Pomoc v podobě zastropování cen energií bude výrazně rozsáhlejší, podle odhadů ministerstva financí by mohla dosáhnout výše až 130 miliard korun. Na úsporný tarif na rok 2023 bylo připraveno 22 miliard korun.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+667
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services