Inflace v e-shopech: Nejvíc zdražilo to, co dělá teplo

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 15. 9. 2022 | 2 komentáře
Inflace v e-shopech: Nejvíc zdražilo to, co dělá teplo

Zdroj: Shutterstock

Meziroční inflace je přes 17 procent. Při jejím měření vychází Český statistický úřad z položek spotřebitelského nebo spotřebního koše. Obsahuje spoustu zboží: seznam je dlouhý přes deset stránek drobným písmem, přesto se do něj všechno nevejde a ani z podrobných tabulek, které ukazují, jak zdražila která položka, nevyčteme některé trendy. 

Největší český srovnávač Heureka analyzoval, jak se za rok zvedly ceny na českých e-shopech. Na rozdíl od spotřebního koše statistiků sleduje ceny všeho zboží, které se na českém internetu prodává. A z nich vybral ty, které meziročně rostly nejvíc.

Data ze srovnávače Heureka ukazují, že zdražení energií a nejistota, zda jich vůbec bude dost, mají viditelné důsledky. O stovky procent v posledních měsících vyskočil zájem o tepelná čerpadla a ohřívače a vůbec topenářské zboží, třeba sporáky na tuhá paliva, krbová kamna nebo bojlery. Sporáky na tuhá paliva meziročně zdražily o víc než šedesát procent, krbová kamna a bojlery o polovinu.

Tabulku skokanů ale vedou tepelná čerpadla: od minulého roku zdražila u internetových prodejců od 250 procent. Nejsou ale zdaleka na vrcholu. Po vpádu Ruska na Ukrajinu byla násobně dražší. Teď stojí v průměru 61 tisíc korun, ale v dubnu byla dokonce za 163 tisíc.

„Podobné výkyvy se skokovým růstem ceny hned dubnu, tedy po vypuknutí krize na Ukrajině, sledujeme téměř ve všech kategoriích spojených s topením,” tvrdí Michal Buzek, šéf analytiků Heureky.

Zdražování nutí kupující měnit nákupní zvyklosti a promýšlet, kde a jak ušetřit. „V datech vidíme, že se v mnoha kategoriích častěji kupují výhodnější balení po více kusech, různé multipacky, které v konečném důsledku mohou výslednou cenu jednotkového produktu snížit,“ vysvětluje Michal Buzek.

Jako příklad takového zboží Buzek uvádí právě zmíněné pleny nebo třeba toaletní papír. Loni se prý nejvíc prodával papír v balení po 8 a 16 rolích, teď se kupují obří balíky po 32 a 48 rolích. Toaleťák od loňska zdražil o 23 procent, ze zboží denní spotřeby šly podobně nahoru dětské plínky, o 17 procent. Pleny, ale třeba také jízdní kola patří mezi zboží, které nezdražuje skokově, ale vytrvale a plynule.

Nejde ale všechno nahoru, taky se zlevňuje. O šestatřicet procent dolů šla například cena grafických karet, což by možná ocenili těžaři bitcoinů – kdyby ovšem nebyla tak drahá elektřina. O čtvrtinu zlevnily taky známí žrouti elektriky, sušičky na prádlo.

Kategorie

Meziroční změna průměrné ceny
(srpen 2022 vs. srpen 2021)

Průměrná cena v srpnu 2022

Tepelná čerpadla

250 %

61 000 Kč

Elektrocentrály

112 %

16 000 Kč

Výčepní zařízení

110 %

12 000 Kč

Sporáky na tuhá paliva

62 %

28 000 Kč

Krbová kamna

50 %

26 300 Kč

Bojlery a ohřívače

50 %

10 000 Kč

Jízdní kola

35 %

19 000 Kč

Toaletní papír

23 %

150 Kč

Mrazáky

18 %

9500 Kč

Dětské pleny

16 %

310 Kč

Sušičky prádla

-26 %

8500 Kč

Sporttestry

-30 %

7800 Kč

Grafické karty

-36 %

12 000 Kč

Zdroj: Heureka.cz

Podle nákupů to vypadá, jako by se národ chystal na konec světa. A jako by se rozhodl přežít ho a taky si ho užít. Vždyť mezi trojím nejvíc podraženým zbožím je kromě teplených čerpadel a generátorů elektřiny taky pípa. 

A pak že je statistika nuda. Co zdražilo úplně nejvíc?

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. A zatímco Heureka jistě vidí podrobně do nákupů v e-shopech, Český statistický úřad se dívá všude. Co nejvíc zdražovalo z jeho spotřebitelského koše? Máme to názorně.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Kalkulačka osobní inflace

Nejsme všichni stejní. Spočítejte si osobní inflaci

Emzáci

Ve spotřebním koši je na 700 výrobků a služeb. Maso, sádlo, ryby zaberou 48 položek, vegetariána se ale pohyb cen masa netýká. Máte obě ruce levé a dozadu navíc? Vaši osobní inflaci neovlivní zdražení vrtaček, šroubováků, zahradních sekaček.

Naše unikátní kalkulačka osobní inflace sice neumí zajít až do takových podrobností, aby škrtla šroubovák a přidala čtyři rohlíky, přesto odráží rozdíl mezi spotřebním košem a vaším osobním nákupním košíkem.

Kalkulačka osobní inflace

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services