Opravdový úsporný tarif. PRE odmění za nižší spotřebu

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 3. 10. 2022
Opravdový úsporný tarif. PRE odmění za nižší spotřebu

Zdroj: Shutterstock

Pražská energetika (PRE) se snaží finančně motivovat své zákazníky k úsporám ve spotřebě elektřiny. Během nadcházející topné sezony je láká na slevu od 750 do 3000 korun za jedno odběrné místo.

Akce „Prémie“ se týká domácností, které jsou u PRE minimálně už od října roku 2021 a budou klienty i k začátku července roku 2023. Další podmínkou je distribuční sazba řady D.

Odměnu pak PRE vyplatí těm, kdo se u ní na webu do programu zaregistrují, sníží spotřebu elektřiny ve své domácnosti v nadcházející topné sezóně, tedy od 1. 11. 2022 do 31. 3. 2023, a provedou ve dvou termínech samoodečty prostřednictvím webového formuláře.

Kdo ve zmíněném období bude mít alespoň 5% meziroční úsporu, získá 750 Kč za jeden odběr, alespoň 10% úspora je za 1 500 Kč. Pro dvoutarifní sazby se slevy zdvojnásobují. Kdo má více odběrných míst, může slevu získat na každé z nich. Získanou slevu PRE uplatní v prvním vyúčtování po začátku července 2023.

Už od začátku října funguje takzvaný úsporný tarif od státu. Všechny domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny, dostanou pomoc v podobě příspěvku ve výši 3500 Kč nebo 2000 Kč podle tarifu (sazby pro odběr elektřiny). Většina z nich by měla dosáhnout na 3500 Kč – včetně nejpoužívanější sazby D02d. Podrobný popis i kalkulačku najdete v tomto textu. Od listopadu pak začnou platit stropy na cenu silové elektřiny a plynu.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services