Spotové ceny energií zrušíte snadněji, pomůže zákon

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 16. 9. 2022
Spotové ceny energií zrušíte snadněji, pomůže zákon

Zdroj: Shutterstock

Domácnosti dostanou možnost, aby se takzvaných spotových cen zbavili rychleji než podle dosavadních pravidel. Umožní jim to novela, kterou dnes schválili poslanci. Týká se to smluv na dobu určitou i neurčitou – ovšem pouze spotřebitelů, ne třeba podnikatelů.

Výpovědní doba nově potrvá jeden měsíc, začne však běžet až prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi. Schválená změna se vztahuje i na dříve sjednané smlouvy, tedy před účinnosti novely.

Možnost snadnější výpovědi se týká smluv na dodávky elektřiny a plynu, pokud je způsob určení ceny přímo závislý nebo odvozený od aktuálního vývoje na energetických burzách. Takové ceny se prakticky neustále mění, a to – zvlášť v současné situaci – velmi výrazně. Kvůli ruskému útoku na Ukrajinu letos vystoupaly na rekordní hodnoty.

„Cílem je zajistit efektivní ochranu zranitelných zákazníků před kontrakty, které mohou podléhat cenovým výkyvům z důvodu nestability trhů. Vzhledem k tomu, že se cena elektřiny nebo plynu odvíjí od trhových cen, není opodstatněné v případě výpovědi nutit zákazníka setrvat ve smluvním vztahu po delší dobu,“ vysvětluje ministerstvo průmyslu a obchodu, které novelu navrhlo.

Další schválená změna má spotřebitele ochránit před nechtěným přechodem na spotové ceny: „Pokud bude ve smlouvě ujednání, které umožní dodavateli změnit sjednanou cenu elektřiny nebo plynu na cenu podle vývoje na burze, a to bez výslovného souhlasu spotřebitele, nebude se k takovému ujednání přihlížet.“

Energetický regulační úřad (ERÚ) v minulém týdnu upozornil, že řada dodavatelů energií se snaží převést zákazníky z běžných ceníkových či fixovaných produktů na spotové ceny. Způsob stanovení ceny přitom často mění jednostranným oznámením, podobně jako by šlo o prostou úpravu ceníku. Takový postup může být v rozporu i s dosavadním zněním zákona, oznámil úřad.  

Energetický regulační úřad před spotovými produkty opakovaně varuje. Zákon je sice přímo nezakazuje, pro spotřebitele představují velké riziko. Spotové produkty totiž nemají pevný ceník. Ceny dodávky se u nich určují podle vzorce, který bezprostředně odráží ceny na burze.

„Pokud se na ERÚ dovolá spotřebitel a stěžuje si na násobné zvyšování záloh, typicky za tím stojí právě spotový produkt. Ty se dnes těší oblibě zvlášť u menších dodavatelů, kteří nemají dostatečné finanční rezervy a riziko cenových výkyvů přenášejí na zákazníky,“ upozorňuje Ladislav Havel, člen Rady ERÚ. Větší dodavatelé totiž nakupují energie průběžně a s předstihem – ani oni se sice nevyhnou výraznému zdražení, dokážou ho ale na klienty přenést postupně a s odstupem.

„Někteří spotřebitelé na nabídku spotových cen přistoupili dobrovolně – podpisem dodatku nebo nové smlouvy. Podle regulátora se však množí případy, kdy se dodavatelé snaží odběratele převést na spotové produkty pouze na základě oznámení. To se často tváří, jako by šlo o změnu ceny nebo drobnou úpravu smluvních podmínek v souladu se zákonem i s původní smlouvou. Typickým argumentem dodavatelů bývá mimořádná situace na trhu s energiemi. Tento postup však může být, a ve většině případů také bývá, v rozporu se zákonem, který vymezuje situace, kdy může dodavatel smlouvu jednostranně změnit,“ říká mluvčí ERÚ Michal Kebort.

„Vše je otázkou původní smlouvy, zda takto výraznou změnu dodavateli výslovně umožňuje. Tady už totiž nejde jen o možnou jednostrannou změnu, kterou připouští zákon a upravuje náležitosti oznámení. Zjednodušeně by se dalo říct, že dodavatel nabízí smlouvu úplně novou, a to nemůže udělat jen tak. Se spotřebitelem se musí dohodnout a získat jeho souhlas. V opačném případě půjde o změnu neúčinnou,“ vysvětluje Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

Pokud dodavatel zákazníkovi takovou změna pouze (jednostranně) oznámil, přestože původní smlouva takový postup výslovně neumožňuje, musí se spotřebitel proti ní ohradit a sdělit dodavateli, že ji považuje za neúčinnou. Do budoucna tomu má předejít právě schválená novela.

Do zákona se nově dostala také povinnost dodavatelů energií informovat spotřebitele o možnostech, jak předejít přerušení nebo ukončení dodávek elektřiny, plynu a tepla, pokud neplní své platební povinnosti. Konkrétně jde o případné rozložení plateb na splátky. Zároveň bude muset informovat o podmínkách přiznání nároku na dávky státní sociální podpory a dávky pomoci v hmotné nouzi určené k pokrytí nákladů na bydlení a živobytí.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

10. 4. 2024 | Petr Kučera

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

Soudit se s nepoctivou firmou může být pro běžné spotřebitele jednodušší než dnes. Pomoct jim má takzvané hromadné řízení. Jeho podmínky v Česku ale nakonec budou takové, že lidem příliš... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Partners Financial Services