Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak roste nezabavitelná částka

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 17. 2. 2020 10:45 aktualizováno 18. 2. 2020 12:30 | 11 komentářů
Částka, kterou exekutor nesmí strhnout dlužníkovi ze mzdy, od července stoupne. Kromě změny výpočtu může pomoct i zvýšení životního minima.
Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak roste nezabavitelná částka

Lidem v exekuci nebo insolvenci zůstane od letošního července víc peněz. Návrh ministerstva spravedlnosti dnes schválila vláda.

Ke změně stačí forma vládního nařízení, není potřeba změna zákona.

Řeč je o částce, které plně náleží lidem v exekuci nebo osobním bankrotu. Nesmí na ni sáhnout exekutor formou srážky ze mzdy.

Tato základní částka se doteď počítá jako dvě třetiny součtu životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu u nájemního bytu v obci od 50 000 do 99 999 obyvatel. Nezabavitelné minimum tak letos dosahuje 6608 korun.

Jestliže dlužník vyživuje děti nebo jinou osobu (včetně manžela se samostatnými příjmy), zvyšuje se základní částka o jednu čtvrtinu na každou takovou osobu – letos tedy 1652 korun.

Psali jsme podrobně

Od dubna se životní minimum zvýší o 13,2 procenta. Základní částka dosáhne 3860 Kč, existenční minimum stoupne na 2490 Kč měsíčně.

Životní minimum od dubna stoupne. Schváleno


Přísnější má být i postup vůči uchazečům, kteří se jenom vymlouvají na špatný zdravotní stav.

Kdo nechce pracovat, přijde o dávky na delší dobu, plánuje Maláčová


Úřady mají nově hodnotit i pracovní aktivitu příjemců dávek nebo to, zda posílají děti do školy.

Dávky na bydlení zpřísní. Maláčová má hotový plán


Analýza porovnává všech 35 společností na trhu. Důležitá není jenom samotná úroková sazba, ve hře bylo celkem 16 parametrů.

Půjčí vám 50 tisíc, chtějí zpátky 130. Žebříček ukazuje, na koho si dát pozor

Od července se bude základní nezabavitelná částka počítat jako tři čtvrtiny zmíněného součtu (tedy životního minima jednotlivce a normativních nákladů na bydlení).

Současně vláda podpořila i zvýšení životního minima, které navrhovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Částky životního minima stoupnou už od dubna o 13 procent, ta základní pro jednotlivce vzroste ze současných 3410 na 3860 korun. 

Právě kvůli tomu, že životní minimum už více než osm let nestouplo, klesala i hodnota nezabavitelné částky – navzdory růstu průměrné mzdy a inflaci.

Díky zvýšení životního minima se tedy bude nezabavitelná částka počítat z ještě z vyššího základu. Z dosavadních 6608 korun tak v důsledku obou změn stoupne od července na zhruba 7772 korun. 

Nově se bude počítat i nezabavitelná částka za každou vyživovanou osobu – místo dosavadní jedné čtvrtiny půjde o jednu třetinu základu. Místo 1652 korun se tak – už po zohlednění růstu životního mimima –připočítá přibližně 2591 korun.

U čtyřčlenné rodiny tedy nezabavitelná částka stoupne z dosavadních 11 564 na skoro 15 550 korun.

Zvýšení nezabavitelné částky prosazují i zástupci neziskových organizací, kteří lidem pomáhají s oddlužením. Pokud dlužníci nemají dost peněz na základní zajištění výživy a bydlení rodiny, snaží se zatajovat vyšší výdělky, což poškozuje věřitele a kvůli nižším odvodům i stát. Případně si nepřivydělávají, jejich chudoba ale může mít negativní dopad na společnost i na státní výdaje.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Ministerstvo spravedlnosti však zároveň upozorňuje, že po zvýšení nezabavitelné částky se může rozšířit počet osob, které nebudou moci vstoupit do oddlužení, protože jejich měsíční splátka by klesla pod potřebné minimum. U dříve zahájených insolvenčních řízení pak dlužníci mohou mít problém splatit věřiteli aspoň 30 procent pohledávek, takže rozhodnutí o oddlužení by plně záleželo na zvážení soudu (zkoumal by „vynaložení veškerého úsilí“).

Výpočet hranice, od níž se veškerý zbytek sráží ve prospěch veřitelů, zůstane stejný jako doteď. Jde o částku čisté mzdy, která převyšuje dvojnásobek součtu životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení. Letos to odpovídá čisté mzdě 26 432 korun pro člověka bez vyživovací povinnosti, s růstem životního minima a nákladů na bydlení se bude hranice dál zvyšovat. Případný příjem nad tento limit se dlužníkovi „zabavuje“ bez omezení. Pravidla výpočtu se měnila od loňského června po novele insolvenčního zákona, limit tehdy výrazně stoupnul. Cílem je motivace dlužníků, aby si snažili vydělat víc. 

Kalkulačka ukazuje hned tři výsledky: jak vypadá nezabavitelná částka dnes, jak bude vypadat od 1. dubna, kdy stoupne životní minimum, a jak bude vypadat od prvního července, až se změní její výpočet.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+82
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 2. 2020 20:35, Pavel

Tak tohle jsem presne cekal. Zvysi nezabavitelnou castku o cca 1000kc. To si dluznici opravdu pomohou. Zivotni naklady ve skutecnosti stouply mnohonasobne vice. Tohle zvyseni vuuuubec nic nevyresi. Proc se neresi lichvarske uroky z prodleni napriklad za zdravotni pojisteni, nehorazne poplatky za soud a s tim vyplyvajici vysoke odmeny exekutoru? Tady je totiz ten zakopany pes!

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 2. 2020 20:31, Michal

Je načase si půjčit pořádnej balík peněz, čím víc tím líp. A potom se hodit do insolvece. Teď je nejlepší doba kdy nesplácet půjčené peníze. Díky za návod.

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Nedlužíte státu? Vylepšená aplikace ukazuje zajímavá čísla

30. 11. 2023 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Nedlužíte státu? Vylepšená aplikace ukazuje zajímavá čísla

Češi dluží státu na pokutách za dopravní přestupky, daních, ale i sociálním nebo zdravotním pojištění desítky miliard korun. Jejich vymáhání je pro ně ale často nesrozumitelné. Proto... celý článek

Partners Financial Services