Dávky na bydlení zpřísní. Maláčová má hotový plán

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 20. 12. 2019 | 33 komentářů
Úřady mají nově hodnotit i pracovní aktivitu příjemců dávek nebo to, zda posílají děti do školy.
Dávky na bydlení zpřísní. Maláčová má hotový plán

Místo dosavadních dvou dávek vznikne od roku 2021 nová, nazvaná přídavek na bydlení. Počítá s tím návrh, který připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí a poslalo ho do takzvaného připomínkového řízení.

V současné době existují dvě dávky – příspěvek na bydlení ze systému státní sociální podpory a doplatek na bydlení ze systému pomoci v hmotné nouzi. Každá řeší jinou situaci, má vlastní podmínky, posuzují a dokládají se odlišné skutečnosti a za jiná časová období.

Sloučení současných dvou dávek do jediné povede podle ministerstva nejenom k zpřehlednění systému, ale také k vyšší adresnosti sociální pomoci. Má také omezit zneužívání dávek, typicky při takzvaném obchodu s chudobou.

Cílem je zvýšit i motivaci těch lidí, kteří místo pouhého pobírání dávek mohou pracovat. „V případě určitých skupin osob je třeba posilovat vědomí, že pracovat je normální,“ píše ministerstvo v návrhu.

Jednou ze zásadních změn má být „hodnocení vlastní aktivity všech společně posuzovaných osob“ – ať už jde o samotný nárok na dávku, nebo jeho konkrétní výši. Kdo nemá práci, měl by jí hledat prostřednictvím úřadu práce a aktivně s ním spolupracovat. Výjimkou jsou samozřejmě děti, senioři nebo lidé se zdravotním omezením.

Poradna při finanční tísni

Nemůžete utáhnout dluhy? Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky z poradny při finanční tísni.

Bezplatná poradna při finanční tísni

Úřad práce má zároveň dávat podnět pověřenému obecnímu úřadu, aby s lidmi, u nichž požaduje aktivitu v rámci evidence uchazečů o zaměstnání, začal sociální práci. Sociální pracovníci by jim měli nabízet například i finanční poradenství a pomáhat s hledáním přiměřeného bydlení nebo odstraňováním překážek, které lidem brání získat práci.

Ministerstvo připouští, že kvůli tomu bude potřeba „optimalizovat“ počet sociálních pracovníků na obecních úřadech – především v oblastech s velkou nezaměstnaností, vysokým počtem ubytoven a v sociálně vyloučených lokalitách. A samozřejmě zajistit na tato místa peníze.

U přídavku na bydlení se nově bude hodnotit i řádné plnění povinného předškolního vzdělávání a povinné školní docházky dětí. Jestliže dítě zamešká víc než 100 hodin za pololetí, budou muset rodiče jako příjemci dávek doložit, že je to ze zdravotních důvodů. Školní docházka se zatím hodnotí jenom u příspěvku na živobytí a u rodičovského příspěvku.

Ať máte jasno

Růst minima má podle ministryně Maláčové dorovnat inflaci za posledních osm let. Od začátku roku se ale nic nezmění.

Životní minimum se nezvýší, na dávky dosáhne méně lidí


Pro rodiny s nízkými příjmy je určen přídavek na dítě. Jaká pravidla je potřeba splnit, když ho chcete čerpat? 

Přídavky na dítě: Kolik dělají a kdo má nárok?


Na pořízení pomůcek do školy, zájmové kroužky, školu v přírodě nebo školní obědy lze využít jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci.

Řekněte si o dávku na školní výdaje. Úřady chybují, říká ombudsmanka

Úřednici by také měli zkoumat, kdo spolu skutečně bydlí a jak plní vzájemnou vyživovací povinnost podle zákona. Mají tedy skončit manipulace s hlášením trvalého pobytu, například s fiktivním rozdělením manželů, kdy rodič bez příjmů spolu s dětmi žádá o dávku, zatímco druhý z rodičů – výdělečně činný – se přihlásil do odlišného bytu.

Dávku by neměli dostávat lidé, kteří vlastní jiné nemovitosti vhodné pro bydlení nebo zajištění příjmu.

Ministerstvo plánuje zavést minimální základní standardy kvality bydlení. Podmínkou pro získání dávky bude, že byt či ubytovna splňují aspoň minimální hygienické a technické standardy pro dlouhodobé bydlení a netrpí vadami, které mohou ohrozit jeho obyvatele na zdraví či životě. „Cílem je, aby lidé nebyli v takových bytech zakonzervováni a byli motivováni si hledat bydlení jiné – i za pomoci obcí, sociálních služeb a neziskového sektoru,“ uvádí úřad.

Kromě dosavadních podmínek dostanou provozovatelé ubytoven novou povinnost: uzavřít dohodu s obcí, že v prostorách umožní výkon sociální práce.

Obce zároveň budou moct snížit maximální částku nájemného, kterou pro účely dávek na bydlení uzná. Jde o případy, kdy v určité lokalitě budou „nájmy pro chudé“ vyšší, než je v místě obvyklé.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 12. 2019 18:23, Dana

Jedni pracují, snaží se , berou si vysoké hypotéky na bydlení a ti druzí jen čekají s otevřenou dlaní na všemožné podpory od státu. A stát není schopen kontrolovat, zda je to v souladu se zákonem. A pak vám tyto občany nastěhují do bytu ve vašem domě a váš byt rychle ztratí statisíce ze své hodnoty. Pořád se tu předhazuje demokracie, ale kde je demokracie pro slušné, normální, pracující lidi?

+95
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

18. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

Úřad práce varuje před další vlnou podvodných telefonátů a SMS. Jedná se o automaticky generované hovory, které potenciální oběti lákají na údajné schválení příspěvku na bydlení ve... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Partners Financial Services