Kdo nechce pracovat, přijde o dávky na delší dobu, plánuje Maláčová

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 8. 1. 2020 | 35 komentářů
Přísnější má být i postup vůči uchazečům, kteří se jenom vymlouvají na špatný zdravotní stav.
Kdo nechce pracovat, přijde o dávky na delší dobu, plánuje Maláčová

Na uchazeče o zaměstnání, kteří závažným způsobem porušují své povinnosti, čekají přísnější pravidla. Počítá s tím novela navržená ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD).

I pro nezaměstnané, kteří (už) nemají nárok na podporu, je totiž výhodné být v evidenci uchazečů o zaměstnání. Stát pak za ně platí zdravotní pojištění. Zároveň je to podmínkou pro čerpání dávek v hmotné nouzi – jako „snaha zvýšit si příjem vlastním přičiněním“.

Ministerstvo zdůrazňuje, že hlavním účelem této evidence je zprostředkování vhodného zaměstnání. Dlouhodobé zkušenosti z praxe ale podle něj ukazují, že motivace lidí je různá – v praxi jde často právě o získání zdravotního pojištění hrazeného státem.

„Takový uchazeč pak není ochoten poskytovat úřadu práce potřebnou součinnost, neplní povinnosti uchazeče a brání se jakékoliv aktivizaci ze strany veřejných služeb zaměstnanosti,“ píše ministerstvo v návrhu novely.

Při méně závažném porušení pravidel může úřad takového člověka vyřadit z evidence na tři měsíce – typicky jde o nesplnění některé z oznamovacích povinností.

Hledej práci!

Nečekejte, že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Při závažném porušení ho může vyřadit na šest měsíců – typicky když uchazeč pracuje načerno nebo odmítne nastoupit do vhodného zaměstnání či rekvalifikace. Přijde tak o zdravotní pojištění i dávky v hmotné nouzi.

Trest za závažné porušení by se měl nově zpřísnit ze šesti na devět měsíců, navrhuje ministerstvo. Platilo by to jenom při opakovaném porušení, tedy ne při prvním.

Úředníci by měli posuzovat konkrétní případy, aby za nepatrná pochybení netrestali lidi, kteří se „nacházejí v tíživé sociální situaci a zároveň projeví aktivní snahu při jejím řešení“.

Přísnější má být i postup vůči uchazečům, kteří se jenom vymlouvají na špatný zdravotní stav. Už od podzimu 2017 musí mít neschopenku od lékaře – podobně jako zaměstnanci. Podle ministerstva díky tomu ubylo uchazečů, kteří kvůli údajné nemoci nechodí na dohodnuté schůzky nebo na rekvalifikaci. Problémy ale úplně nezmizely, a proto má úřad nově dostat možnost, aby při pochybnostech poslal uchazeče na kontrolní vyšetření ke konkrétnímu lékaři.

Stoupnout má také minimální pokuta za zaměstnávání cizinců bez povolení k práci či pobytu – z dosavadních 50 na 100 tisíc korun.

Další plány

Úřady mají nově hodnotit i pracovní aktivitu příjemců dávek nebo to, zda posílají děti do školy.

Dávky na bydlení zpřísní. Maláčová má hotový plán

Novela chce zároveň pomoct lidem, kteří práci hledají nejhůř. Nezaměstnaní se mají nově dělit do tří skupin – na lidi bez znevýhodnění, znevýhodněné a zvlášť znevýhodněné.

Mezi znevýhodněné mají patřit lidé pečující o dítě do 15 let věku nebo o postiženého, dále osoby nad 55 let, lidé bez vzdělání nebo jenom se základním vzděláním, absolventi (od dvou let od ukončení školy) nebo lidé, kteří jsou nezaměstnaní déle než pět měsíců (ve věku do 25 let stačí déle než tři měsíce).

Jako zvlášť znevýhodněné osoby zařadí úřad zdravotně postižené, dále lidi nezaměstnané déle než dva roky, lidi pobírající příspěvek na živobytí déle než tři měsíce nebo ty, kteří se ocitli v mimořádně obtížných poměrech. Patřit sem mají i ti, u nichž se sejde víc zmíněných znevýhodnění.

Právě zvlášť znevýhodněným by se úřad práce měl věnovat nejvíc. Ministerstvo navrhuje i vznik speciálních míst, na které by stát finančně přispíval. Šlo by o jakousi nadstavbu k veřejně prospěšným pracím.

Maláčová by novelu ráda prosadila tak, aby začala fungovat už od letošního července. Vláda se totiž zavázala, že zákony bude až na výjimky měnit vždycky jenom na začátku roku nebo v jeho polovině. Červencový termín ale není příliš reálný, protože až do 22. ledna běží takzvané připomínkové řízení k návrhu. Na vládu se tak dostane nejdřív v únoru, poté ještě musí projít Parlamentem.

Čtěte také: Vyšší přídavky na děti, když rodič pracuje? V pořádku, řekl soud

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+64
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 1. 2020 16:40, trubadur

Pokud by se někdo z mocných zamyslel a odebral výsluhy všem těm co pracují ve státní sféře to by bylo míst - pokud chcete příklad - vojsko - sklady Štěpánov 80 % lampasáku s výsluhou 20.000,- Kč v 8 ,9,10 třídě si tiše lebedí v 70 a více letech ve státem zaopatřovacím ústavu, zajímalo by mne kolik jich je zašitejch na různých debilních úřadech v armádě počínaje MO, GŠ, v různých agenturách pro správa majetku atd. To nikdo z mocných nevidí?????? To samé je u hasičů, policajtů, vězeňské službě,celní správě na krajských úřadech a jinde, to fakt nikdo nevidí a dělá z lidí blbce a když skončí na pracáku tak ti zbyteční úředníci jsou jen na evidenci a vytváření papírů a na H.....o. Už by někdo mohl vytáhnout hlavu z analu a začit dělat pořádek......

+59
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 1. 2020 6:21, Alah

Srovnejte si radši Babiše.inteligenti

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

22. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Nezaměstnaní získají podporu hned za první měsíc, i když dostali odstupné – dosud museli až několik měsíců čekat. Novela od ledna zároveň zpřísní opakované čerpání podpory; cílem je... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

25. 5. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Opakované čerpání podpory v nezaměstnanosti bude komplikovanější. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prodloužit dobu, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu.

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Partners Financial Services