Náhradní výživné se prodlouží. Novelu podepsal prezident

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 30. 8. 2023 06:30 aktualizováno 26. 10. 2023 10:30 | 1 komentář
Náhradní výživné se prodlouží. Novelu podepsal prezident

Zdroj: Shutterstock

Za neplatiče alimentů bude výživné na děti platit stát až o dva roky déle než dosud. Novelu zákona z pera ministerstva práce a sociálních věcí, kterou v srpnu schválili poslanci, už podepsal i prezident republiky. 

Náhradní výživné vyplácí úřad práce ve výši až tři tisíce korun měsíčně, a to samoživitelkám či samoživitelům, kteří marně vymáhají peníze od bývalých partnerů. Původně se mělo náhradní výživné vyplácet maximálně dva roky, nově to budou až čtyři roky. 

Samoživitelé se mohou obrátit na kteréhokoliv soudního exekutora nebo na soud, který rozhodl o výživném. Jakmile je návrh podán, má žádatel nárok na náhradní výživné. Vymáhání pak přebírá úřad práce. 

Podle dat z letošního léta pobírá každý měsíc náhradní výživné přibližně 10 tisíc dětí. Nejčastěji je vypláceno pro děti ve věku povinné školní docházky, tedy od 7 do 15 let – jde o tři pětiny příjemců. Zbytek se rozděluje mezi děti předškolního věku a děti starší 16 let. Náhradní výživné se vždy stanoví na čtyři měsíce dopředu z průměru skutečně zaplacených částek za předcházející čtyři kalendářní měsíce.

Loni stát na náhradním výživném vyplatil celkem 159,3 milionu korun, kolem 18 milionů korun měsíčně. V příštích dvou letech by podle ministerstva práce a sociálních věcí mohl stát vyplatit na náhradním výživném 204 až 228 milionů korun ročně.

„Pokračování této formy pomoci i v následujících dvou letech má zásadní význam pro rodiny, které se ocitly v obtížné situaci, kdy jeden z rodičů neplní svou vyživovací povinnost. Pro vládu představuje podpora této zranitelné skupiny obyvatel jednu z priorit, což je patrné i z našeho programového prohlášení,“ říká ministr práce a sociálních Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Zdroj: MPSV

Nárok na prodloužení výplaty budou mít zpětně i nezaopatřené děti, na které stát poskytl dosud možných 24 dávek do letošního července, tedy za dva roky od účinnosti platného zákona. 

Novela má být účinná hned od začátku kalendářního měsíce po jejím zveřejnění ve Sbírce zákonů. Může to být od 1. listopadu, případně od 1. prosince.

Výpočet výživného

Dítě 1

dní

Dítě 2

dní

Další kalkulačky

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

2. 4. 2024 | Kateřina Jungvirtová

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

Jarní prázdniny v roce 2025 proběhnou v období od 3. února do 16. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services