Méně sociálních dávek, více kontroly. Úřad chystá zásadní změny

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 1. 8. 2023
Stát nabízí celkem třicet sociálních dávek. Ministerstvo práce a sociálních věcí teď připravuje revizi sociálního systému, který je často označován za robustní a nepřehledný. Změny se týkají stovek tisíc žadatelů.
Méně sociálních dávek, více kontroly. Úřad chystá zásadní změny

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá změny v sociálních dávkách. Ty hojně využívané mají být přehlednější a žádosti o ně jednodušší. Zájemci ale zároveň budou více kontrolováni, zda jejich situace skutečně vyžaduje pomoc státu. 

„Můžeme potvrdit, že v současné době ministerstvo pracuje na návrhu úprav příjmově testovaných sociálních dávek. Cílem je systém zjednodušit, zpřehlednit, zajistit větší efektivitu a dostupnost i díky vysoké míře digitalizace a zároveň do systému vnést jasný řád a pravidla týkající se zkoumání příjmové situace domácnosti, a to jak majetkové, tak v oblasti aktivity na trhu práce,“ říká Jakub Augusta z tiskového oddělení ministerstva.  

Návrhy na úpravy teď řeší pracovní skupina. Vedle zástupců ministerstva jsou v ní také představitelé politických stran, neziskových organizací a dalších subjektů.

Samotné ministerstvo zatím nechce detailnější informace o chystaných změnách poskytovat, představit je plánuje na podzim. 

Podle expertky na sociální dávky Aleny Zieglerové z Institutu pro sociální inkluzi má Česko příliš mnoho sociálních dávek, o které lze poměrně komplikovaně žádat, přičemž některé z nich plní stejný účel. Proto je dobré, že se do systému „sáhne“. Sama se diskusí o revizi účastní. A uvádí konkrétní příklad:  

„Například na bydlení v bytě si musí domácnost nejdřív požádat o příspěvek na bydlení a teprve poté, co jí tato dávka nestačí pokrýt výdaje tak, aby zbylo ještě na živobytí, žádá si rodina o doplatek na bydlení. Pro nárok na doplatek na bydlení je ovšem primárně potřeba prokázat nárok ještě na třetí dávku – příspěvek na živobytí. S tou je ale problém u dětí, protože na péči o děti má přednost přídavek na dítě, a teprve zbytek částky do životního minima dětí může doplnit příspěvek na živobytí,“ vysvětluje expertka.

Podle ní by tento chaos v dávkách – obstarávaný dvěma různými pracovišti úřadu práce, často v jiných budovách jednoho města – měl od 1. ledna 2025 skončit. Čtyři dávky by se spojily v jednu. 

„Domácnosti s nízkými příjmy by se mohly místo extra žádání o příspěvek a doplatek na bydlení, přídavek na dítě a příspěvek na živobytí dočkat jen jedné žádosti a jedné podpory na živobytí, péči o děti a bydlení,“ prozrazuje Zieglerová. Tuto podporu by pak měly rodiny dostat najednou – přesně podle prokázaných potřeb, příjmů a majetkových poměrů.  

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

„V plánech ministerstva práce je, aby typicky samoživitelé s dětmi, senioři s nízkými důchody nebo lidé s nepříznivým zdravotním stavem nemuseli studovat podmínky nároku na každou dávku zvlášť a pak jednu dávku doplňovat druhou, jako je tomu dosud,“ upřesňuje Zieglerová.  

Kritérii nejen pro nárok, ale také pro předem známé částky, z nichž se jednotná dávka poskládá, by měly být například počet a věk dětí v domácnosti. Nebo typ, velikost a poloha bydlení.  

Zda žadatel má skutečně nárok na dávku, si stát může do značné míry zjistit sám. Nezaopatřenost dětí lze zjistit například z dat České správy sociálního zabezpečení, vyplacenou mzdu a odměny získá úřad elektronicky od zaměstnavatelů, výdaje na energie zjistí přímo od energetických společností a informace o bydlení například z katastru nemovitostí.  

Nejčastěji využívané sociální dávky a jejich čerpání 

Sociální dávkačerven 2022červen 2023
Příspěvek na bydlení

177 431 vyplacených dávek

objem 730 040 000 Kč

267 370 vyplacených dávek

objem 1 640 171 000 Kč

Přídavek na dítě

302 187 vyplacených dávek

objem 337 343 000 Kč

391 916 vyplacených dávek

objem 524 913 000 Kč

Rodičovský příspěvek

287 480 vyplacených dávek

objem 2 715 500 000 Kč

272 820 vyplacených dávek

objem 2 548 600 000 Kč

Mimořádná okamžitá pomoc

2060 vyplacených dávek

objem 6 644 000 Kč

2307 vyplacených dávek

objem 10 936 000 Kč

Příspěvek na živobytí

60 526 vyplacených dávek

objem 284 600 000 Kč

65 120 vyplacených dávek

objem 345 189 000 Kč

Doplatek na bydlení

33 612  vyplacených dávek

objem 145 387 000 Kč

25 292 vyplacených dávek

objem 140 504 000 Kč

Zdroj: MPSV

Další na řadě: dávky pro děti a na péči

Dávek vhodných pro další slučování je podle Aleny Zieglerové víc. „Je ale jasné, že se vše nemůže zvládnout v krátkém čase jednoho volební období. Podaří-li se sloučení dávek státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi, bude to velký krok na cestě k dalšímu zjednodušování přístupu potřebných domácností k oprávněné pomoci státu,“ míní expertka.  

V chystané revizi dávek se mluví i o příspěvku na péči, který by místo úřadů práce vyplácela sociální správa, kde se už nyní sbíhají posudky ke zhoršenému zdravotnímu stavu invalidních osob nebo starobních důchodců. Právě k těm pomoc nejčastěji míří.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Také rodičovský příspěvek není podle Zieglerové ideálně nastaven. Rodičům by měl primárně nahrazovat příjem po dobu nezbytné péče o malé děti. „Jenže kvůli příliš nízkým přídavkům na děti je takzvaný rodičák zásadní, ne-li jedinou skutečně rodinnou dávkou, která na jedné straně zajišťuje živobytí chudým samoživitelům i jejich dětem, na straně druhé ale funguje jen po krátkou dobu, maximálně do čtyř let věku dítěte, tedy ani ne do doby povinného předškolního roku ve školce,“ říká. 

Zatímco bohatší rodiny si mohou dovolit vyčerpat dávku dřív, protože jim to umožňuje velkorysý strop měsíční částky odvozený od příjmů lépe vydělávajícího rodiče, samoživitelé čerpají rodičovský příspěvek jen v omezené měsíční výši tak dlouho, jak jim to dovolí jejich předchozí příjem, ale i dostupnost zaměstnání a zařízení péče o děti.

„Zvýšením přídavků na děti, respektive uvažovaných částek plánované sloučené dávky na živobytí a péči o děti, zejména o ty ve školním věku, které potřebují rozvíjet své talenty ve škole i v zájmových aktivitách, na úkor velkorysého rodičáku, by ochránilo hlavně nízkopříjmové rodiče před propadem do chudoby. Ta jim hrozí, pokud rodičovský příspěvek vyčerpají dříve, než pro své děti seženou dostupné služby a pro sebe adekvátní práci,“ dodává Zieglerová.

Sociální dávky od kolébky až po hrob

SituaceDávky (pojistné i nepojistné)
Těhotenství a porod

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství 

Peněžitá pomoc v mateřství 

Otcovská 

Porodné 

Péče o dítě

Rodičovský příspěvek  

Přídavek na dítě 

Péče o ohrožené dítě

Přispěvek na úhradu potřeb dítěte 

Odměna pěstouna 

Příspěvek na převzetí dítěte 

Příspěvek na zakoupení osobního motorového vozidla 

Příspěvek na pěstounskou péči 

Zaopatřovací příspěvek 

Náhradní výživné 

Nemoc/úraz

Nemocenská 

Invalidní důchod 

Příspěvek na mobility 

Příspěvek na zvláštní pomůcku 

Příspěvek na péči 

Ošetřovné 

Dlouhodobé ošetřovné 

Nezaměstnanost

Podpora v nezaměstnanosti 

Podpora při rekvalifikaci 

Bytová nouze

Příspěvek na bydlení

Doplatek na bydlení

ChudobaPříspěvek na živobytí
KrizeMimořádná okamžitá pomoc
StáříStarobní důchod
Smrt

Pohřebné

Vdovský a vdovecký důchod

Sirotčí důchod

zdroj: IPSI 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Partners Financial Services