Místo u dětí a seniorů skončily peníze v asfaltu. Neziskovky je chtějí zpět

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 18. 7. 2023
Část peněz z evropských fondů, které měly zamířit do sociálních služeb, použila vláda Andreje Babiše na stavbu dálnic. Teď 270 milionů eur chybí v řadě projektů, které pomáhají dětem, seniorům, nízkopříjmovým rodinám a dalším ohroženým skupinám. Tvrdí to neziskové organizace a žádají současnou vládu, aby peníze vrátila původnímu účelu.
Místo u dětí a seniorů skončily peníze v asfaltu. Neziskovky je chtějí zpět

Zdroj: Shutterstock

Iniciativa Za bydlení, která zastupuje čtyři desítky neziskových a lidskoprávních organizací, upozorňuje, že sociální služby, které potřebuje v dnešní situaci stále více lidí, nemají dostatek peněz a hrozí jim omezování kapacit i kvality. Připomíná, že prostředky z Evropského sociálního fondu (ESF) v minulosti seškrtala vláda Andreje Babiše ve prospěch infrastrukturních fondů.  

„Udělat to však mohla jenom díky příslibu možného zpětného převedení prostředků v případě zhoršení socioekonomické situace a propadu v oblastech zaměstnanosti, sociálního začleňování a vzdělávání, což bylo zaneseno i do dohody o partnerství. Odborná veřejnost a Evropská komise už tehdy varovaly, že se jedná o chybný krok,“ říká Iva Kuchyňková z Charity, která iniciativu vede.  

Snaží se proto nyní vyvolat jednání u kulatého stolu s ministry současné vlády a požádat je o vrácení peněz do sociálního fondu. Celkem se jedná o 270 milionů eur, což představovalo 10 procent z celkového objemu peněz určených na sociální pomoc.

Podle Kuchyňkové je nyní alokováno přes pět miliard korun z ESF, přitom projekty, které čekají v současné chvíli na vyřízení, potřebují skoro 10 miliard korun. „Vzhledem k tomu, že peníze z Evropské unie měly být použity na sociální projekty až do roku 2027, budeme v dalších letech potřebovat další prostředky,“ vysvětluje.  

Kvůli chybnému kroku minulé vlády se podle ní nemůžou uskutečnit desítky až stovky projektů v sociálních službách, které by mohly pomoci tisícům lidem. „Projektová kapacita je tak zcela nedostatečná a žádosti jsou řadě žadatelům vraceny či odloženy. Poslední návrh z ministerstva pro místní rozvoj byl převést pouze pět procent, tedy 135 milionů euro, což by bylo velmi nedostatečné. Víme, že neřešení sociálních problému je nakonec vždycky dražší, než prevence,“ dodává Kuchyňková. 

Peníze chybí v celé řadě projektů, které pomáhají dětem, mladým lidem, seniorům, onkologickým pacientům, rodinám ve finanční tísni, lidem s duševními poruchami či bojujícími se závislostí a také uprchlíkům. 

„Kvůli nepřevedení prostředků zpět do ESF+ už nyní naše organizace nemůže realizovat několik sociálních programů zaměřené mimo jiné na děti ve věku pět až čtrnáct let a jejich pečující osoby. Mnoho rodin v České republice potřebuje podporu sociálních pracovníků a pracovnic, kapacity jsou však bohužel nedostatečné,“ říká Kateřina Dosoudilová, vedoucí sociálních služeb z organizace Člověk v tísni. 

Doplňuje ji Lukáš Curylo z Diecézní charity ostravsko-opavské. „Zvyšuje se poptávka po našich službách, ale bez dostatečného financování bohužel není možné pomoci všem. Mnoho lidí se pak kvůli tomu propadne do mnohdy velmi kritické životní situace, ze které se bez pomoci téměř nedá dostat. Pokud vláda prostředky nepřevede, povede to k omezování služeb,“ varuje Curylo. 

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Peníze chybí podle Jana Sobotky, ředitele Fokusu Praha, také v projektech zaměřených na mladé lidi s duševním onemocněním, kterých během covidové pandemie výrazně přibylo. „Naprosto klíčová je prevence a co nejvčasnější pomoc lidem s duševním onemocněním. Kapacity služeb nejsou dostatečné a vláda i přes to s navrácením prostředků otálí,“ říká Sobotka. 

Iva Kuchyňková odkazuje na výsledky průzkumu evropské sítě Caritas Europa a Eurodiakonie, na kterém se podílelo 18 evropských zemí včetně České republiky. Vyplývá z něj, že v rámci celé Evropy došlo v poslední době ke 40% nárůstu počtu lidí, kteří hledají podporu u poskytovatelů sociálních služeb. Současná krize má podle studie vážný dopad především na situaci lidí s nízkými příjmy, jako jsou rodiče samoživitelé, senioři a mladí lidé. 

„Ministři odpovědní za převod peněz a revizi pravidel spolufinancování dosud bohužel nedokázali zaujmout potřebné jednotné stanovisko, proto organizace žádají Petra Fialu, aby o věci rozhodla vládní koalice,“ dodává Kuchyňková. Podle ní se ozval zatím jen ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka s tím, že kulatý stůl co nejdříve zorganizuje. Iniciativa také oslovila Kancelář prezidenta republiky, aby se do diskuze o navrácení peněz sociálním službám zapojil.

„Věříme, že současná vláda naši výzvu konečně vyslyší, napraví chybné kroky vlády předchozí a pomůže lepším nastavením alokace a čerpání ESF+ obyvatelům naší země překonat toto velmi náročné socioekonomické období. Lidé v nouzi potřebují naši pomoc právě teď,“ říká Kuchyňková. 

Vláda ani přímo premiér Petr Fiala zatím na otázky webu Peníze.cz ohledně řešení situace v sociálních službách neodpověděli, stanovisko doplníme.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Partners Financial Services