Bitcoin připravil o peníze syna šéfky ECB a vypije všechnu vodu! Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 2. 12. 2023
Syn Christine Lagardeové neposlouchal. Bývalý šéf Binance nesmí domů. Kryptopodvodníci si kupovali důvěryhodnost sponzoringem sportu, ten má teď platit. Drobný těžař trumfnul obry. Absurdní bláboly o špinavém bitcoinu. Takový byl Týden v kryptu.
Bitcoin připravil o peníze syna šéfky ECB a vypije všechnu vodu! Týden v kryptu

Zdroj: Shutterstock

Že bitcoin spotřebovává elektřinu je fakt. Je to proto špinavá technologie?

V první řadě jeho spotřeba není tak veliká, jak se donedávna tvrdilo. A kdo chce, ten si dokáže dohledat, že víc než polovina takhle spotřebované energie je z obnovitelných zdrojů nebo ze zdrojů, pro které ani není jiné využití. Teď se ale zdá, že je tu nový „ekologický“ argument proti bitcoinu – prý spotřebovává moc vody.

Alex de Vries z amsterdamské Svobodné univerzity (Vrije Universiteit) a z Nizozemské banky! (De Nederlandsche Bank) údajně spočítal, že těžba bitcoinu spotřebuje jen v USA 8,6 až 35,1 miliardy litrů vody ročně (všimněte si ohromující přesnosti výpočtu).

Bitcoin podle de Vriese v roce 2021 světově spotřeboval 1,6 bilionu litrů vody. Letošní spotřeba má být 2,3 bilionu litrů. A jedna bitcoinová transakce svět stojí 16 tisíc litrů vody – což by stačilo na naplnění zahradního bazénu. Aby dodal dramatický efekt, zdůrazňuje de Vries, že je to 6,2milionkrát víc vody než na jednu platbu kreditkou. Je stále těžší to obhájit, říká de Vries.

Většina té vody na těžbu a provoz bitcoinu se prý spotřebuje při výrobě elektřiny, například v uhelných a plynových elektrárnách nebo při průtoku vodní elektrárnou, tvrdí de Vries. A to je poslední chvíle, kdy se dalo aspoň tvářit, že by šlo de Vriese brát vážně. Nebo ještě někdo jiný věří, že vodní elektrárna spotřebovává vodu, že se v ní voda ztrácí? Jak to, že vůbec ještě nějaká na světě je?

Těžba jako loterie: vyhrál bitcoiny za šest milionů

Všem říkám, že jednotlivec prakticky nemá šanci těžit bitcoin ziskově. Tento týden se ale objevila pověstná výjimka potvrzující pravidlo. V neděli měl sólo těžař neuvěřitelné štěstí, když vytěžil blok číslo 818 588 a získal tak 6,887 bitcoinu, což je při aktuálním kurzu asi 264 tisíc dolarů (přes šest milionů korun).

Blok vytěžil v rámci poolu Ckpool, který je navržený tak, aby podporoval nezávislé těžaře a umožnil jim nechat si celou odměnu za blok, na rozdíl od standardních poolů, kde se odměny dělí mezi všechny zapojené těžaře.

Vývojář Ckpoolu Con Kolivas uvádí, že jde o 279. blok vytěžený poolem. „Těžař téhle velikosti vytěží blok v průměru jednou za pět let,“ upozorňuje na výjimečnost události.

Pro kontext: celková výpočetní síla bitcoinové sítě je přibližně 488 EH/s, exahashů za sekundu, tedy 488 kvintilionů hashů za sekundu. Výkon sólo těžaře ve výši 2 PH/s, petahashů neboli kvadrilionů hashů za sekundu, představuje pouhých 0,0004 % z tohoto celku. Šance na úspěch je podobná jako šance na výhru v loterii.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

Žaluju Mercedes, žaluju baseball, Ronalda žaluju

Skupina někdejších uživatelů kryptoburzy FTX si vzala na mušku tým formule 1 Mercedes-AMG Petronas a americkou baseballovou ligu Major League Baseball. Ženou je k soudu, že burze pomáhaly získat důvěryhodnost.

Americká baseballová liga (baseball je pořád třetí nejpopulárnější sport v USA) podepsala sponzorskou smlouvu s FTX v roce 2021. Loga burzy se pak objevovala na dresech rozhodčích. Ve stejném roce smlouvu podepsala i stáj Mercedes. Logo burzy bylo objevovalo na vozech, kombinézách, čepicích i jinde. FTX pravidelně gratulovala Mercedesu i jeho jezdcům. Což prý pomáhalo kryptobuze získávat důvěru poškozených. „Jejich [FTX] podvod by nebyl tak účinný, kdyby je zároveň nepodporoval Mercedes F1,“ píše se v žalobě.

Major League Baseball pětiletou sponzorskou smlouvu s FTX vypověděla krátce poté, co burza v listopadu 2022 vyhlásila bankrot. Podobně hodil do koše smlouvu i Mercedes a odstranil loga FTX ze svých vozů i propagačních předmětů. 

Podobný problém má i fotbalová superstar Cristiano Ronaldo. Hvězdný střelec čelí žalobě za propagaci burzy Binance. Žalující Michael Sizemore, Mikey Vongdara a Gordon Lewis tvrdí, že by nebyli utrpěli ztráty, kdyby burzu nepromoval právě Ronaldo.

Podle žaloby Ronaldo „propagoval nabídku a prodej neregistrovaných cenných papírů, asistoval při něm a/nebo se na něm v koordinaci s Binance aktivně podílel“.

Binance: CZ nesmí z USA

A ještě jednou Binance – to, co minulý týden bylo potenciálním problémem zakladatele burzy, se tenhle týden stalo problémem reálným. Z rozhodnutí federálního soudu Changpeng Zhao (Čchang-pcheng Čao) do vynesení rozsudku nesmí opustit Spojené státy.

Zhao, v kryptoměnové komunitě známý jako CZ, má občanství Spojených arabských emirátů. Jeho obhájci žádali, aby mu bylo umožněno odjet do Emirátů počkat na vynesení rozsudku tam. Soud to zamítl.

CZ se minulý týden přiznal k usnadňování nelicencovaných převodů peněz a jejich tajení před bankami a dalšími finančními institucemi. Urovnání sporu stálo Binance 4,3 miliardy dolarů (skoro 100 miliard korun) a CZ musel odstoupit z pozice generálního ředitele. Podrobněji jsem se kauze věnoval minulý týden.

Šéfka ECB: syn přišel o peníze v kryptu

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová varovala mladé lidi před kryptem. Ve Frankfurtu svěřila studentům rodinný příběh: syn nedbal na její varování a přišel „skoro o všechny peníze, co investoval“.

„Z vysoka mě ignoroval, což je jeho právo,“ řekla Lagardeová a upřesnila, že to „nebylo moc, ale přišel skoro o všechno, asi o šedesát procent“. Člověka by skoro znepokojilo, že pro šéfovou vrcholné finanční instituce je šedesát procent skoro všechno.

Co šéfka ECB neřekla: do jakých kryptoměn potomek investoval a jestli jde o realizovanou, nebo nerealizovanou ztrátu. Každopádně je při pohledu na graf bitcoinu za poslední rok celkem zřejmé, že pokud není historka už vousatá, bitcoin to pravděpodobně nebyl.

Z dalších slov Lagardeové se spíš zdá, že syn naletěl podvodníkům: „Lidé můžou investovat svoje peníze, kam chtějí, mají i svobodu spekulovat, jak chtějí, ale neměli by mít svobodu účastnit se trestně postihovaných obchodů a podniků.“

Zbývá jen dodat, že kdyby syn investoval do eura, přišel by za poslední dva roky „jen“ o nějakých 15 až 20 procent. S jistotou, že zpátky je nikdy nezíská.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Rychlovka pod čarou: Společnost MicroStrategy koupila dalších 16 130 bitcoinů za asi 593,3 milionu dolarů (13,6 miliardy Kč) při průměrné ceně 36 785 dolarů (846 tisíc Kč) za bitcoin. Ke konci listopadu jich má už 174 530, nakupovaných při průměrné ceně 30 252 dolarů (696 tisíc Kč) za jednu minci.

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services