Dva roky bitcoinu v Salvadoru a hack za 3,5 miliardy. Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 18. 11. 2023 | 1 komentář
Nový rekord v počtu bitcoinových adres, hack burzy Poloniex, Commerzbank má jako první licenci na krypto služby, BlackRock bude mít ETF v lednu, experiment v Salvadoru vyšel. Co přinesl Týden v kryptu?
Dva roky bitcoinu v Salvadoru a hack za 3,5 miliardy. Týden v kryptu

Zdroj: Pleska / Dall-e

Počet adres, na kterých leží nějaké větší množství bitcoinu, nám dává jednoduchý přehled, jak pokračuje jeho adopce. Asi není žádné překvapení, že čísla neustále rostou. 

Pro laičtější čtenáře připomínám: bitcoinová adresa nerovná se člověk – adres můžu mít, kolik chci. A vlastně ani není správné mít jen jednu.

Je to hodně, nebo málo? Odhady říkají, že nějaké krypto vlastní 420 milionů lidí. Z výš uvedených čísel můžeme bez složitých výpočtů udělat jednoduchý závěr: velká část z těch 420 milionů lidí nemá bitcoiny. Skočili na lep různým víc či míň pochybným altcoinům.

A spousta lidí, kteří si myslí, že bitcoin vlastní, ho ve skutečnosti nevlastní, protože ho mají burzách nebo u služeb typu Revolut, kde o něj můžou lusknutím prstu přijít.

Pokud k nim patříte, stáhněte si bitcoiny co nejdřív do své peněženky, ať jste příště ve výš uvedených statistikách zahrnuti. 

Zhákované miliardy

Kryptoburze Poloniex hackeři vybrali takzvané horké peněženky a podle odhadů si odnesli okolo 156 milionů dolarů (přes 3,5 miliardy korun). Vyplývá to z on-chain analýz.

Podezření na hackerský útok zveřejnilyminulý pátek analytické firmy PeckShield a Cyvers – a 12 minut po zveřejnění byla inkriminovaná peněženka „z důvodu údržby“ vypnuta. Hack později potvrdil investor Poloniexu a Justin Sun.

Zdá se, že terčem útoku byly různé peněženky v různých blockchainech. Z údajů analytiků vyplývá, že z etherové peněženky Poloniexu odešly tokeny v hodnotě 114 milionů dolarů (2,6 miliardy korun) v 357 transakcích a z peněženky na blockchainu Tron odešlo přibližně 42 milionů dolarů (necelá miliarda korun).

„Poloniex si zachovává zdravou finanční situaci a ukradené prostředky klientům plně uhradí. Kromě toho zkoumáme možnosti spolupráce s dalšími burzami, abychom usnadnili vymáhání těchto prostředků,“ napsal Justin Sun na Twitteru.

Dodal, že burza nabízí hackerovi odměnu ve výši pěti procent, pokud prostředky vrátí, a později informoval, že Poloniex úspěšně identifikoval a zmrazil část aktiv spojených s adresami hackera.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Commerzbank má licenci na úschovu krypta

Pro české banky je bitcoin pořád aspoň navenek fuj. Ze zahraničí ale přichází jedno pozitivní oznámení za druhým.

Tento týden oznámila čtvrtá největší německá banka Commerzbank, že jako první získala licenci na úschovu kryptoaktiv podle německého zákona o bankách. Licence umožní Commerzbank zavádět komplexní nabídku služeb v oblasti digitálních aktiv se zvláštním důrazem na bitcoin a jiná kryptoaktiva.

První krok, který banka hodlá udělat, je vytvoření robustní, bezpečné a plně kompatibilní platformy určené institucionálním klientům hledajícím bezpečnou úschovu svých kryptoaktiv.

První americké bitcoinové ETF v lednu?

Společnost Black Rock je přesvědčena, že Komise Spojených států pro kontrolu cenných papírů (SEC) v lednu schválí její bitcoinový burzovně obchodovaný fond (ETF). A trhy mají nejspíš stejný názor – podle mnoha analytiků se bitcoin obchoduje, jako kdyby už byl fond už schválený – jen za poslední měsíc posílil o 40 procent.

BlackRock je sice jen jednou z mnoha finančních institucí, které se snaží uvést na americký trh bitcoinové étéefko, ale všichni se soustředí právě na něj. Kdo jiný než největší správce aktiv na světě by měl s žádostí uspět?

Jak jste silní v kryptu?

Bicák
Zdroj: Shutterstock

Pro někoho jsou kryptoměny zahalené tajemstvím, ajťáckou magií. Někdo na ně věří a přísahá. Mít o kryptu aspoň základní představu každopádně patří k dobrému tónu. Ukažte, jak se vyznáte.

Znáte tajemství kryptoměn? Otestujte znalosti v kvízu

Očekává se sice, že schválení prvního takového fondu otevře dveře dalším žadatelům, jisté to zdaleka není. Komise totiž mezitím odložila rozhodnutí o žádosti společnosti Hashdex o přeměnu jejího stávajícího bitcoinového futures fondu na spotový fond. Hashdex žádost podal v září, rozhodnuto mělo být 17. listopadu.

Salvador a bitcoin dva roky poté

Před víc než dvěma lety se stal bitcoin zákonným platidlem v Salvadoru a prezident Nayib Bukele oznámil, že země bude denně nakupovat jeden bitcoin. Jak to se Salvadorem vypadá dnes?

Zdá se, že medvědí trh přečkal relativně bez úhony, a to navzdory mírným nerealizovaným ztrátám na svém portfoliu čítajícím asi 2744 bitcoinů (aktuálně asi za 2,4 miliardy korun). Podle odhadů průměrně nakupoval okolo 41 800 dolarů (961 400 korun) za bitcoin, jeho aktuální cena je přes 37 000 dolarů (851 tisíc).

A zatímco Mezinárodní měnový fond opakovaně varoval před ohrožením hospodářského růstu země a snížením její schopnosti splácet dluh, zdá se, že se Salvador těší v poslední době poměrně pevnému finančnímu zdraví.

Ceny salvadorských dluhopisů denominovaných v dolarech od počátku roku vzrostly o 70 procent, banky dluhopisy doporučují k nákupu a vyhlížejí další zisky. A i když zavedení bitcoinu provázely technické obtíže i protesty občanů, Bukeleho vláda považuje přijetí bitcoinu jako zákonného platidla i jeho postupné nakupování za jednoznačný úspěch.


Rychlovka pod čarou: V Jižní Americe zůstaneme – meziroční inflace v Argentině zrychlila na 142,7 procenta. Argentincům tak jako uchovatel hodnoty funguje třeba bitcoin, vůči argentinskému pesu zhodnotil jen za poslední půlrok o 180 procent.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services