Die Polizei jako Chuck Norris. Dokáže zabavit bitcoin. Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 3. 2. 2024
Kryptoměny vlastní už 580 milionů lidí, v Německu zabavili 50 tisíc bitcoinů, krypto můžete přesunout na Visa kartu, Hack nehack Ripplu a zdanění krypta v Argentině se ruší. Je tu další Týden v kryptu.
Die Polizei jako Chuck Norris. Dokáže zabavit bitcoin. Týden v kryptu

Zdroj: Pleska / Midjourney

„Počet vlastníků kryptoměn se v roce 2023 zvýšil o 34 procent, ze 432 milionů v lednu na 580 milionů v prosinci,“ konstatuje Crypto Market Sizing Report, každoroční zpráva společnosti Crypto.com.

K nárůstu došlo navzdory různým makroekonomickým problémům, jako je zpřísňování měnové politiky západních centrálních bank, přetrvávající konflikty v Evropě a na Blízkém východě a pokračující dopady pandemie.

Počet vlastníků bitcoinu podle zprávy loni vzrostl o 33 procent: z 222 milionů v lednu na 296 milionů v prosinci. To znamená, že víc než polovina lidí, kteří mají nějakou kryptoměnu, drží právě bitcoin. Přírůstek zpráva vysvětluje zejména hypem kolem bitcoinových ETF a taky nástupem (ne)populárních Ordinals

Ještě o něco výraznější nárůst – přesně o 39 procent – zaznamenalo ethereum. Počet jeho majitelů vzrostl z 89 na 124 milionů. Ethereum tedy drží 21 procent držitelů kryptoměn.

Zabavit BTC? Saská Polizei to dokázala

Policie v Německu zabavila 50 tisíc bitcoinů v hodnotě 2,17 miliardy dolarů (přes 48 miliard korun). Podle mluvčího saské policie Kaye Anderse je to největší zabavené množství kryptoměny v německé historii.

Policejní akce byla namířená na provozovatele pirátského webu, kteří zisky z tohoto podnikání převáděli na bitcoiny. Velikost těch zisků (a zabavené sumy) vysvětluje to, že na porušování autorských práv vydělávali v roce 2013. Tehdy byla cena bitcoinu proti dnešku zlomková a shromáždit 50 tisíc mincí šlo. Jen pak správně zahodlit.

Vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Dají se ale bitcoiny nějak zabavit? Nedají. Jeden ze dvou podezřelých prý ale bitcoiny na Spolkový kriminální úřad převedl dobrovolně. Zajímavé je, že zatím nebyla vznesena žádná obvinění. Úřady ale potvrzují, že probíhá vyšetřování podezření z praní špinavých peněz.

Co se s bitcoiny ve vlastnictví státu bude dít dál, nebylo zatím rozhodnuto.

Vlastníci krypta si vyberou debetní kartou

Globální platební gigant se rozhodl přitlačit na adopci krpytoměn. Visa se spojila se společností Transak, která 30. ledna oznámila, že společně umožňují nový způsob směny krypta za fiat bez využití centralizované burzy. Ten nový způsob spočívá v tom, že si můžete krypto přesunout z peněženky přímo na platební kartu a z ní pak vybrat tradiční cash nebo prostě zaplatit fiatem všude tam, kde berou karty Visa.

„Transak umožňuje prostřednictvím Visa Direct výběry kartou v reálném čase, a tím přináší svým uživatelům rychlejší a jednodušší konverzi krypta na fiat,“ řekla ředitelka Visa Direct and Global Ecosystem Readiness pro Severní Ameriku Yanilsa Gonzalezová-Oreová.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Nová služba má být k dispozici ve 145 zemích a umožňuje přímo konvertovat na fiat asi 40 kryptoměn. Mezi podporovanými zeměmi najdete i Česko.

Trochu zvláštní je zdůrazňování toho, že služba funguje bez centralizované burzy, protože Transak se o kousek dál chlubí tím, v kolika státech drží licenci a jak dodržuje místní opatření proti praní špinavých peněz (KYC, AML). Takže tím centrálním bodem je kromě Visy i Transak a rozhodně nejde o řešení bez dohledu třetí strany.

Ripple nehackli. Ale 112 milionů dolarů je fuč

Začátkem týdne se zdálo, že ripple má vážný problém. Upozornil na něj analytik ZachXBT, který v blockchainu objevil podezřelé toky tokenů XRP (ripple) z adres spojených s Ripple Labs. Odešly z nich ripply v hodnotě asi 112 milionů dolarů (dvě a půl miliardy korun).

Spoluzakladatel Ripple Labs Chris Larsen, ale záhy přišel s vysvětlením, že napadená nebyla společnost Ripple, nýbrž jeho osobní účty. „Podařilo se nám problém rychle zachytit a upozornit burzy, aby postižené prostředky zmrazily. Do případu jsou už zapojené orgány činné v trestním řízení,“ dodal Larsen.

Podle ZachXBT byly ukradené mince vyprány přes různé burzy včetně Gate, Binance, Kraken, OKX, HTX, HitBTC nebo MEXC. Prodej kradených ripplů prý probíhal poměrně dlouho – od úterního časného rána do pozdní noci. aniž Ripple Labs nebo sám Larsen o útoku veřejnost informovali.

Kurz ripplu reagoval pádem skoro o deset procent, ale od středy už zase pomalu stoupá.

Argentina ruší plány na danění kryptoměn

Argentinský prezident Javier Milei se rozhodl ze svého kontroverzního balíku reforem vyškrtnout zdanění kryptoměn. Milei se takticky rozhodl vyloučit změny, které považuje za míň podstatné, aby diskuzemi o nich nezdržoval přijetí reforem, na kterých mu záleží nejvíc. Balíček totiž musí argentinský parlament schválit do 15. února a Mileiova strana v něm má menšinu.

Z návrhu „zákona o základech a východiscích pro svobodu Argentinců“, který má víc či míň radikálně novelizovat řadu starších zákonů tak zmizela mimo jiné ustanovení vyžadující přiznávání dosud nepřiznaných aktiv včetně kryptoměn. Přesto ohledně danění kryptoměn panují v Argentině obavy a nejasnosti.


Rychlovka pod čarou: V pondělí Google povolil reklamu na některé kryptoměnové produkty. Díky této změně se ve výsledcích hledání můžou objevovat i reklamy na nedávno spuštěná bitcoinová ETF. Koneckonců BlackRock, jeden z provozovatelů ETF, vlastní asi sedm procent Googlu a spekuluje se o tom, že změnám pravidel trochu pomohl.

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services