Poplatek za výběr z bankomatu v cizině je čím dál častější. Účet zdarma nepomůže

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 12. 7. 2022 | 11 komentářů
O nevýhodném kurzu při využití DCC jste už nejspíš slyšeli. Jenže když tuhle „službu“ odmítnete, můžete si z některých zahraničních bankomatů vybrat jen s příplatkem. Tuzemské banky s tím prý nemůžou nic dělat, většina z nich se ale vůči turistům v Česku chová stejně.
Poplatek za výběr z bankomatu v cizině je čím dál častější. Účet zdarma nepomůže

Zdroj: Shutterstock

Čím dál víc tuzemských bank nabízí účet zdarma včetně výběrů hotovosti ze všech bankomatů v cizině bez poplatku. Přesto Češi stále častěji v zahraničí narazí na bankomaty, které jim vedle vybírané částky strhnou navíc desítky až stovky korun.

Mnoho bankomatů totiž chce jednorázový poplatek označovaný jako surcharge nebo access fee. Při výběru kartou vydanou v cizině (tedy v jiném státě, než si vybíráte hotovost) si tento poplatek účtuje provozovatel bankomatu. Klientovi ho jeho domácí (česká) banka neproplatí, sama z něj ani nic nezíská.

Pravidla kartových asociací Visa a Mastercard provozovatelům bankomatů ukládají, aby klienta na tento poplatek a jeho výši jasně upozornili. Klient ho musí vždy předem schválit, jinak výběr neproběhne. Jenže: když potřebujete hotovost a nemáte v dosahu jiný bankomat, na kterém byste mohli zkusit, zda je bez poplatku, nezbude vám nic jiného než se s tím smířit.

Klienti často zmiňují Chorvatsko nebo Thajsko, podle bankéřů se však s tímto poplatkem můžete setkat v jakékoliv zemi a provozovatelé bankomatových sítí ho využívají stále víc. Výše poplatku nepodléhá regulaci Evropské unie ani mezinárodních karetních asociací.

„Je to dnes světový fenomén. Bohužel, toto je obchodní rozhodnutí jednotlivých provozovatelů a žádný přehled zemí ani bankomatových sítí, kde se s tím Češi můžou setkat, k dispozici nemáme. Poplatek se může v závislosti na provozovateli nejčastěji pohybovat v přepočtu na českou měnu v rozmezí 100 až 200 korun,“ říká mluvčí mBank Kristýna Dolejšová.

Podle Jakuba Švestky, mluvčího Expobank, se bankomaty požadující surcharge poplatek často nacházejí na frekventovaných místech v turisticky atraktivních lokalitách. „Nejjednodušší řešení je v zahraničí platit kartou, nikoliv hotově. Pokud klient chce nebo musí platit hotově, je potřeba počítat s tím, že hledáním vhodného bankomatu pro výběr bez extra poplatku stráví určitý čas. Klient si také může vyhodnotit, že mu poplatek nevadí,“ vysvětluje Švestka.

Nechcete DCC? Připlatíte si jinak

V současné době je tento poplatek (surcharge fee) rozšířenější než takzvaná dynamická konverze měny (DCC), říká mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek. DCC lidem nabízí dvě možnosti výběru hotovosti: buď v místní měně, nebo v přepočtu na české koruny – druhá možnost s okamžitým přepočtem na koruny bývá s výrazně horším kurzem, i když v některých případech (hlavně v exotických destinacích) může mít i své výhody.

Účtování samostatného poplatku za výběr může být i reakcí provozovatelů bankomatů na to, že spotřebitelé už jsou informovanější a nevýhodnou konverzi odmítají – banky postupně umožňují i blokaci DCC přímo v nastavení karty.

„Bohužel se často stává, že bankomat nabízí zahraničním kartám buď využití DCC, nebo surcharge fee, případně možnost odejít,“ říká Zúbek.

I na turisticky atraktivních místech se dají najít bankomaty, které majitelům zahraniční karty dovolí odmítnout DCC bez alternativy v podobě samostatného poplatku. Nebo je dokonce nechají jednoduše vybrat hotovost zcela bez komplikací. Jednoduchý návod, jak takové bankomaty poznat, ale neexistuje. Někdy se liší i jejich chování v rámci sítě stejného provozovatele.

Tuzemské banky sice o možnosti účtování příplatku surchage fee při výběrech v zahraničí své klienty už delší dobu informují, konkrétnější přehled však neposkytují.

„Vzhledem k tomu, že po světě fungují i tisícovky provozovatelů bankomatů, žádný přehled nemáme ani sami k dispozici a o poplatku ani jeho výši předem nevíme,“ vysvětluje Jana Jančíková z tiskového oddělení České spořitelny.

„Žádný přehled provozovatelů, kteří by si tento dodatečný poplatek účtovali, nemáme,“ potvrzuje mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

„Jediným místem, kde klient spolehlivě zjistí informace o surcharge fee, je až samotný bankomat, který ho při výběru na příplatek upozorní,“ říká Pavel Zúbek z Komerční banky.

Nezapomeňte cestovní pojištění!

Únos. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Řekla vám kartářka, šéf nebo rodina, že vás čeká cesta? Bude se hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vašim potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tu můžete za pár minut online sjednat.

„S tímto typem poplatku se setkávají klienti prakticky po celém světě,“ dodává mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Konkrétnější přehled nelze získat ani od zástupců mezinárodních karetních asociací Mastercard a Visa, které s vydavateli platebních karet spolupracují.

Zkuste stejnou skupinu

Extra poplatku se mohou vyhnout klienti České spořitelny nebo UniCredit Bank, pokud se jim podaří natrefit na bankomat ze stejné mezinárodní finanční skupiny.

„Surcharge fee si neúčtujeme v rámci skupiny Erste. Na našem webu lze dohledat, kde přesně se bankomat skupiny Erste nachází. Například v Chorvatsku jde o více než 700 bankomatů, které jsou vždy viditelně označeny logem Erste. Přesnou statistiku bankomatů umístěných v přímořských letoviscích nemáme, ale odhadujeme, že jejich počet se pohybuje ve vyšších desítkách,“ říká Jančíková z České spořitelny.

„Naši klienti poplatek surcharge fee neplatí, pokud v zahraničí použijí bankomat skupiny UniCredit, potvrzuje mluvčí tuzemské UniCredit Bank Petr Plocek.

Bohužel: klienti některých jiných bank na toto pravidlo spoléhat nemůžou. Například česká Raiffeisenbank spadá pod rakouskou Raiffeisen International – jenže když si chtěl klient Martin Couf vybrat s českou kartou přímo v bankomatu RB v její budově v Linci, chtěla po něm tamní banka čtyři eura.

Výhodu neúčtování poplatku při výběru z přístrojů stejné skupiny nezmínili v odpovědích pro Peníze.cz ani Komerční banka (součást Société Générale) nebo ČSOB (KBC).

Vlastně se chováme stejně

Tuzemské banky své klienty před samostatným poplatkem při výběru v zahraničí varují a říkají, že ho nemohou ovlivnit. V domovském Česku se však vůči lidem se zahraniční kartou chovají – až na výjimky – stejně.

Většina bankomatů v Česku cizincům (ale třeba i Čechům s kartou vydanou v zahraničí, typicky Revolut) nejdříve nabídne nevýhodnou měnovou konverzi DCC. Když ji turista odmítne a chce si vybrat hotovost, musí si připlatit – a to bez ohledu na výši výběru.

Moneta požaduje za každý výběr kartou vydanou v jiné zemi EU 195 korun (na ostatní zahraniční karty dokonce 235 korun), Česká spořitelna 169 korun, ČSOB 150 korun, UniCredit Bank a Air Bank 125 korun.

Podle bank jde o obchodní politiku, ke které je nutí rostoucí náklady na provozování bankomatů a snaha udržet rozsah této služby pro vlastní klienty. „Poplatek je spojen s náklady, které vznikají těmito transakcemi,“ říká například mluvčí ČSOB Patrik Madle.

„Primární cílovou skupinou naší péče jsou naši vlastní klienti, kteří mají výběry nejenom u našich, ale i všech ostatních bankomatů – včetně těch v zahraničí – zdarma. Provoz bankomatů je nicméně i s ohledem na stále stoupající trend online plateb kartou, chytrými telefony či hodinkami ztrátový. Pokud tedy chceme zajistit pokrytí našich bankomatů v rámci České republiky, jsme nuceni těm, co si v našich bankomatech vybírají hotovost a zároveň nejsou našimi klienty, tento výběr zpoplatnit,“ vysvětluje mluvčí Monety Zuzana Filipová.

Dodejme, že „výběr bez poplatků i v zahraničí“ z pohledu tuzemské banky znamená, že svému klientovi sama neúčtuje žádný poplatek. Netýká se však částky, kterou si může přímo (samostatně) strhnout provozovatel bankomatu v cizině.

Odlišný přístup k zahraničním turistům v Česku zvolily Komerční banka, Raiffeisenbank a Fio banka. Cizinci si podle jejich mluvčích mohou vybírat hotovost bez dodatečného poplatku.

Fio banka na svých bankomatech nenabízí ani nevýhodnou konverzi měn. „S DCC ani s extra poplatkem za výběr se u nás klienti nesetkají. Zkrátka je to na našich bankomatech zakázané,“ říká mluvčí Jakub Heřmánek.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,305-0,02 Kč
Americký dolar23,413+0,01 Kč
Britská libra29,594+0,07 Kč
Švýcarský frank25,911+0,10 Kč
Turecká lira72,453-0,09 Kč

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 7. 2022 7:56, DRSG

Takže matka (RBI) dojí vlastní dceru (RB ČR) nejen jejími zisky, ale i poplatkem z bankomatu? :-D

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 7. 2022 10:03, Panoramix

To jo, ale to se mám připravovat na dovolenou jako na vojenskou výpravu, kdy si musím nastudovat veškeré okolnosti týkající se pobytu ve zvolené zemi? Poplatek za výběr z bankomatu je při plánování dovolené naprosto podružná informace, čehož také banky evidentně zneužívají. Všeobecně se rozšířila marketingová dezinformace o výběrech z bankomatů zdarma a když člověk dorazí do ciziny a bankomat po něm chce najednou poplatek, tak kvůli tomu nezačnu hodinu googlit a hledat informaci, jestli se v okruhu pár kilometrů náhodou nenachází bankomat, který mi vydá peníze bez poplatku. To fakt za to nestojí. Fakticky je to od těch bank svinstvo, ale pokud jede člověk na dovolenou s tím, že nemůže oželet stovku za nenadálé výdaje, tak ať radši nikam nejezdí.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services