ČSOB zpřísní podmínky pro prémiové bankovnictví

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 7. 2022 | 21 komentářů
ČSOB zpřísní podmínky pro prémiové bankovnictví
Ilustrační foto.
Zdroj: ČSOB

ČSOB od listopadu zpřísní podmínky pro bezplatné využívání jejího prémiového bankovnictví. Nejde o zásadní omezení: stačí třikrát v každém měsíci zaplatit kartou.

Podmínka „aktivního využívání dalších produktů a služeb“ se nově bude vztahovat i na klienty, kteří do programu ČSOB Premium vstoupili do konce října 2020. Dosud ji museli plnit jen ti, kteří si službu ČSOB Premium zřídili po 1. listopadu 2020.

Podmínku aktivního využívání může klient splnit dvěma způsoby, přičemž stačí jeden z nich:

První možností je „uskutečnění alespoň tří karetních transakcí v měsíci“, a to debetní nebo kreditní kartou vydanou k prémiovému účtu. Na výši platby ani její formě (terminál v prodejně nebo přes internet) nezáleží.

Druhou možností je „vlastnictví alespoň dvou produktů skupiny ČSOB, jež nejsou klientovi poskytovány zdarma“. Může jít třeba o spotřebitelský úvěr, hypotéku, stavební spoření, pojištění, penzijní spoření, investice do podílových fondů a další. Nepočítají se služby, které má klient zdarma v rámci prémiového bankovnictví – typicky cestovní pojištění.

„Další úpravu podmínek ČSOB Premium v současné době neplánujeme,“ potvrdil webu Peníze.cz mluvčí banky Patrik Madle. „Cílem změny je sjednocení podmínek pro všechny klienty a zjednodušení pravidel při využívání této nadstandardní služby. Chceme, aby ji využívali aktivní klienti, kteří nás skutečně využívají jako hlavní banku a pravidelně používají naše služby,“ dodává.

Dosavadní hlavní kritéria pro službu ČSOB Premium se nezpřísní. Dál tedy stačí splnit jednu ze tří podmínek: Nárok na bezplatné využívání má ten, komu na účet přijde aspoň 50 tisíc korun na měsíc, nebo má ve skupině ČSOB uloženo aspoň jeden a půl milionu korun (vedle vkladových produktů se podle mluvčího počítá i aktuální hodnota investic), nebo má hypotéku od Hypoteční banky či ČSOB stavební spořitelny v součtu za aspoň tři miliony korun.

První dvě podmínky zůstanou i po začátku listopadu stejné jako dosud, navzdory inflaci se tedy nezvýší ani limit pro příjem nebo úspory. Třetí podmínka se mírně rozšíří: nově se vedle hypoték budou počítat obecně úvěry ze skupiny ČSOB (kromě revolvingových).

Zmíněné podmínky je potřeba plnit každý kalendářní měsíc. Při jejich nedodržení může banka klientovi v následujícím měsíci naúčtovat poplatek 900 korun – právě tolik stojí konto Premium podle ceníku při nesplnění kritérií. V praxi obvykle řeší banka tyto případy individuálně s klientem, u výjimečných situací může poplatek odpustit.

Služba ČSOB Premium zahrnuje vedle osobního bankéře například cestovní pojištění pro celou rodinu s vysokými limity, bezplatné výběry z bankomatů po celém světě, pojištění ztráty a krádeže karty, pojištění některých nákupů proti poškození či krádeži, prodlouženou záruku nebo čtyři vstupy do letištních salonků Lounge Key za rok.

Mnohem výrazněji zpřísnila podmínky svého prémiového bankovnictví Česká spořitelna. Od loňského září pro bezplatné vedení konta Erste Premier už nestačí, aby klientovi na účet přišlo aspoň 70 tisíc korun. Nově je potřeba mít ve spořitelně ještě přinejmenším 250 tisíc na vkladech, investicích nebo úvěrech. Jde o takzvané kombinované kritérium. Nahradit ho může jedno z dalších dvou volitelných kritérií: vklady či investice v hodnotě minimálně 2,5 milionu korun (od září je to o milion víc než předtím) nebo součet depozit, investic a úvěrových produktů v objemu minimálně čtyři miliony korun. Při nesplnění aspoň jednoho ze tří kritérií hrozí měsíční poplatek 2500 korun.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 7. 2022 0:38, Maty

Citace - HonzaV / 25.07.2022 23:21

No tak vodchod už měl následovat dávno. Můžou si klidně dát do podmínek třeba že jednou týdně musím jíst rybu, kdo jim to podepíše, jeho boj. Tyhle zprávy beru spíš jako milý bizár a nechápu, jak někdo může s takovým peněžním ústavem mít podepsanou smlouvu. Vlastně moment, otec má účet u ČS... ach jo.


Nezkusíte si o tom nejdřív něco zjistit? Prémiové bankovnictví ČSOB je (narozdíl od jejího "běžného" účtu nebo banky jako takové) nejlepší na trhu, nedávno jsem si dělal porovnání. Oproti konkurenci má o hodně jednodušší podmínky a nižší limit - vlastně stačí jenom příjem 50 000 Kč nebo dnes průměrná hypotéka. Tři platby kartou jsou pro cílovku samozřejmostí, kromě podvodníků (přeposílačů peněz) to přece bez problémů splní každý. V porovnání s konkurencí má ČSOB Premium i dobrou nabídku (pojištění s vysokými limity, čtyři vstupy do salonků apod.). I prémiové bankovnictví ČS (Erste Premier) nebo KB (Top nabídka) jsou solidní, ale mají o dost složitější nebo náročnější podmínky...

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 7. 2022 11:01, Rachel

Udelala jsem si to pred par dny kvuli slozenkam, ze je budu mit zdarma bez popatku a kvuli odmene,ale po cteni clanku o zdrazovani a nejakych placenich 900kc za nesplneni podminek, nebot radeji preferuji hotovost, tak to co nejdrive zrusim a radeji budu platit za slozenky 44kc. Doufam, ze to pujde bez problemu.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services